zaterdag 30 oktober 2010

Het vlakke land

Het vlakke land

Het vlakke land

In dit vlakke polderland
Wordt gewaarschuwd voor oneffenheden
Want wij houden van het vlakke land
Lekker overzichtelijk

Een oneffenheid
Is eigenlijk een nieuwe dimensie
Een verrijking
Nieuwe culturen
Nieuwe mensen

Iets wat we nog niet hadden.
Alles was immers toch al zo plat?
Zo vlak
En zo hetzelfde.

Maar nee,
Wij waarschuwen voor iedereen die anders is
Voor de oneffenheden in onze polder.
En vlakken elke verrijking
Uit.

Klik op de foto om deze groter in beeld te krijgen

donderdag 28 oktober 2010

Joepie weer werken met studenten in het SaxionInnovatielab Overijsselse Bibliotheken


We vertellen graag over de innovatie in Overijssel. We hebben een breed programma voor vernieuwing van vestigingen en digitale diensten. We hebben een mooi concept voor het onderwijs. Het zijn vormen van vernieuwing die gericht zijn op alle bibliotheken en die gericht zijn op de korte termijn. De bibliotheek van morgen dus.

Maar wie denkt er eigenlijk na over de bibliotheek van overmorgen? Een aantal collega's van mij heeft daar iets moois voor bedacht: het SaxionInnovatielab Overijsselse Bibliotheken. En het leuke is, ik mag er aan meedoen.

Deelnemers
Dit innovatielab zal worden ingevuld door de Overijsselse Bibliotheken en de Saxion Hogeschool. Met de IDM-afdeling van Saxion werkten de Overijsselse Bibliotheken al langer samen in een speciaal studentenprogramma. Dat gaan we nu uitbreiden. Dit gebeurt naast de IDM-opleiding onder ander met het lectoraat Crossmedia Strategy & Design.

Doel
Doel is om mensen uit de bibliotheekpraktijk en studenten aan elkaar te koppelen rond toekomstthema’s. Het kan dan gaan om trendanalyses of scenarioontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van augmented reality of hoe bouw je een volledige dienstverlening rond sociale media. Daarmee creëer je op den duur een structurele omgeving waarmee de toekomst verkend wordt.

Aanschuiven in de schoolbanken
Het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek in Deventer is bereid om ruimte te maken voor zo’n lab. Zelf zal ik als een soort begeleider gaan meedoen voor een dag in de week. Een experiment dat vanaf 1 januari zal starten. Ik schuif vanaf half november aan bij een reeks collegebijeenkomsten rond onderzoek. Samen definiëren we dan de eerste onderzoeksopdrachten die in dit lab aan de orde kunnen komen. We creëren opdrachten om de bibliotheek van overmorgen maar eens te verkennen. Ik heb er zin in om weer samen met studenten te gaan werken.

Innovatielab in de oudste bibliotheek van Overijssel
Daarmee ontstaat in Deventer een unieke combinatie. Een bibliotheek die flink aan de weg timmert met de bibliotheek van morgen: hippe bibliotheekvestigingen op basis van retailprincipes en een website die er mag wezen. Tegelijkertijd kan er straks ook nog verder in de toekomst gekeken worden. En dat in die bibliotheek die dit jaar zijn 450-jarig bestaan vierde: het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek. Het wordt nog eens een echt innovatiecentrum.

Overigens, het is een open opzet. Andere partners kunnen zich melden.

En de kijkersvraag voor dit moment: welke onderwerpen moeten we meenemen naar die bibliotheek van overmorgen en moeten we eens gaan onderzoeken?

dinsdag 26 oktober 2010

Boekenliefde is mooi, maar het moet niks kosten...


De site boekenliefde.nl. Daar zijn al flink wat woorden over vuil gemaakt. Een uitgebreide discussie bij Edwin Mijnsbergen. En de reden dat ik er zelf nog woorden aan vuil maak is dat ik er afgelopen week in onze eigen organisatie mee geconfronteerd werd.

Voor wie het gemist heeft: er is een prachtige site www.boekenliefde.nl en daar kun je geattendeerd worden op het bijna verlopen van je uitleentermijn. En dat betekent dat je dus zorgeloos kunt lenen, zonder ooit een boete te krijgen. Want enkele dagen voor het verlopen van de uitleentermijn krijg je een herinnering.

Die vermaledijde boete-inkomsten
Die functionaliteit was er allang in ons bibliotheeksysteem maar veel bibliotheekdirecteuren aarzelen om deze service aan te zetten. De eerste ervaringen met bibliotheken die het wel hebben gedaan, geven aan dat de boete-inkomsten met 25% zijn gedaald. Boete-inkomsten zijn na de subdidie van de gemeente en de contributies van leden de op twee na belangrijkste inkomstenbron. Over het algemeen goed voor 2% a 3% van de begroting.

De boetes waren ooit bedoeld om boeken op tijd terug te krijgen. Daarvoor was een sanctie ingevoerd: de boete. Nu onze automatisering zover is dat we dat op een prettiger manier kunnen regelen, namelijk met een inleverattendering, blijken we verslaafd te zijn geworden aan onze boete-inkomsten.

Verzoek: kan deze site geblokkeerd worden?
En dus ontstond op de ICT-afdeling van ons bedrijf enige roering. Wat moeten we doen met boekenliefde.nl? Er is een verzoek binnen gekomen van een bibliotheek om deze site te blokkeren. U leest het goed. Een verzoek om de site te blokkeren. Tegen dat verzoek heb ik flink geageerd. Dat is echt de omgekeerde wereld. Een site blokkeren die onze klanten gemak verschaft. En tevens is het een functionaliteit die we al enkele jaren beschikbaar hadden binnen ons bibliotheeksysteem.

Links en rechts ingehaald
Door ons aarzelende gedrag is er dus ondertussen iemand opgestaan die de site www.boekenliefde.nl heeft gemaakt. In zijn nieuwsbrief geeft hij trouwens aan dat hij graag wil samenwerken met bibiotheken. En om eerlijk te zijn: hij is bij mij van harte welkom. Sterker nog: volgens mij heeft hij iets gebouwd dat ze bij bibliotheek.nl nog niet gemaakt hebben. Van mij mag hij een plek hebben op onze bibliotheek-2-daagse in Maastricht.

Alleen maar goed nieuws?
Eén ding moet mij wel van het hart en dat is dat onze klanten zo makkelijk hun pasnummer en pincode afgeven aan deze site. Want hoewel de disclaimer nadrukkelijk aangeeft dat ze goed beveiligd zijn en niks verkeerds met onze gegevens zullen doen, blijft het natuurlijk raar. Want waarom voer je een pincode in? Dat is toch voor de beveiliging? Er is toch geen Nederlander te vinden die zijn bankpas met pincode afgeeft?

Zullen we afspreken dat we deze dienst maar gewoon met z'n allen gaan invoeren en zullen we de maker van boekenliefde.nl maar eens op sollicitatiegesprek laten komen bij bibliotheek.nl. Deal? Prima, dan kunt u ons nu mailen om ook in uw bibliotheek de attenderingsservice aan te laten zetten.

Ik kan die boetes niet missen
O ja, en voor alle bibliotheken die nu zeggen: ik kan die boetes niet missen. Lees dan nog even dit artikel en dit artikel.

Boekenliefde is mooi en we moeten snel om tafel.

zondag 24 oktober 2010

De mooie glimlach van Ahmadinejad


Laatst sprak ik al over Ahmadinejad. NOS Nieuwsuur zond begin september een exclusief interview uit met deze president van Iran. Je moet weten dat Iran zeer terughoudend is met interviews aan westerse landen. Het interview is niet gefilmd door de NOS maar door een filmploeg van de Iraanse overheid. Voor zover ik kan zien hebben zij het ook gemonteerd. Opvallend is de ongelofelijke glimlach van Ahmandinejad.

Op de tweede plaats is het verhaal van Ahmadinejad interessant. Hij vertelt heel rustig hoe hij en het Iraanse volk tegen de wereld aankijkt. En hoe die blik verschilt van onze blik. Hij vraagt zich af wat het westen toch te zoeken heeft in Afgahnistan? Zit Iran soms ook in Duitsland? Moeilijke vragen beantwoord hij met tegenvragen. Hij vraagt zich af waarom de Verenigde Staten niet wat meer gecontroleerd wordt door het Internationaal Atoom Agentschap.

Het is echt een heel sterk interview. Het geeft een prachtig beeld van onze cultuurverschillen maar ook van hoe ons beider nieuws gekleurd wordt. Ik zeg niet dat de waarheid in het midden ligt.

Dit fragment is mediawijsheid voor volwassen mensen. Wat zien en horen we eigenlijk? Hoe liggen de zaken? Het toont aan hoe belangrijk objectieve pers is.

Het interview duurt tien minuten. Tien minuten in een blog. Dat is belachelijk, veel te lang. En ja, dat toont ook aan hoe we zijn geworden: soundbites, oneliners, snippers, fragmenten en multitasking.

Ik beloof trouwens dat de volgen blogpost weer gewoon over bibliotheken gaat! Daar heeft iedereen weer gewoon een mening over.

donderdag 21 oktober 2010

Kamperen met een dochter

Soms heb ik nog wat notities liggen. Krabbels haast. Met een fotootje erbij. Deze is van afgelopen zomer.

Kamperen met een dochter

De zon schijnt.
De tijd glijdt langzaam langs me heen.
Ze eet een ijsje van een euro,
en is gelukkig

Nog even aan het strand.
Ik roep dat we gaan.
Ze gaat douchen,
en dan slapen.

Ze zal heerlijk dromen,
van zorgeloze tijden.

woensdag 20 oktober 2010

De bloemist van Al-Maliki en Ahmadinejad

Zo, ik heb de laatste dagen wel even genoeg over bibliotheken geschreven. Dus maar eens even wat anders. Een luchtig onderwerpje maar eens: Al-Maliki die op theevisite is bij Ahmadinejad.

Als ik de krant lees, let ik ook vaak op de foto's. Omdat ik vind dat foto's vaak zo hun eigen verhaal vertellen. Dinsdag kwam ik in de krant deze foto tegen. Het is een foto van een bezoek van de Iraakse premier Al-Maliki bij de Iraanse president Ahmadinejad. Links Al-Maliki, rechts Ahmadinejad. Ze hebben het gezellig gehad.

Ahmadinejad probeert namens Iran druk uit te oefenen op Irak. In Irak lukt het maar niet om een goede regering te vormen. Hoe het precies zit, kan ik niet helemaal volgen. Het lijkt erop dat de Arabische landen zoveel mogelijk een gematigde Soenitische regering willen. Al-Malaki wil een sjiïtisch-Koerdische coalitie. Dat schijnt Iran wel weer leuk te vinden. Kortom, er wordt hier en politiek spel gespeeld.

Het meest opvallende is de man in het midden. Het onderschrift vermeldt niet wie hij is. Hij zit niet op een mooie stoel. Hoe hij zit, is überhaupt een raadsel. En dan wordt ie ook nog zo knullig achter zo'n NCRV-bloemstuk gezet.

Via Twitter deed ik al een oproep en daar kreeg ik twee aardige reacties op: Gerard Bierens heeft toch ernstig het vermoeden... nee, dat zal toch niet Salman Rushdie zijn? Een tweede reactie kwam van Digisuus. Die meldde: het moet haast de bloemist zijn van Ahmadinejad. Ook leuk.

Maar het is waarschijnlijk gewoon de tolk. Al-Maliki spreekt arabisch, Ahmadinejad spreekt perzisch.

Die Al-Maliki gaat trouwens nu nog wel even op bezoek bij de gematigde staten Jordanië en Egypte. Bij de eveneens gematigde staat Syrië was hij op bezoek geweest. Die Al-Maliki is een man die flink op Arabische eieren moet lopen. Maar hij kan nog lachen zoals u ziet.

Op die andere man, Ahmadinjad, kom ik trouwens nog terug. Een fantastisch figuur als je ooit iets wilt vertellen over mediawijsheid. Wordt vervolgd.

dinsdag 19 oktober 2010

Primeur: Thuisgebruik literaire bestanden in alle Overijsselse bibliotheken


De vlag kan uit. In Overijssel is een nieuwe bron beschikbaar voor thuisgebruik: alle literaire bestanden van NBD|Biblion. Na de AO-boekjes is ook deze bron voor alle klanten van Overijsselse bibliotheken beschikbaar. In de bibliotheek en óók thuis. En dat is goed nieuws. Wie dus op zoek is naar de "Keukenmeidenroman" vindt niet alleen het boek, maar ook recente recensies en uittreksels. Wie iets zoekt van Nescio vindt niet alleen de boeken maar ook de krantenknipsels (uit die tijd) die erbij horen. Tja, en vult u uw favoriete schrijver maar in.

Het is knap ondernemerschap van NBD|Biblion. Want toen we afspraken dat we thuisgebruik zouden starten, waren de rechten nog niet geregeld. Samen optrekken en aangeven dat je je nek wil uitsteken, werkt gelukkig nog steeds.

Begin juni meldde ik al de bijna-primeur van NBD|Biblion. In dat artikel meldde ik wat er zoal aan vooraf gaat aan het beschikbaar krijgen van nieuwe databanken voor onze klanten. Ja, je moet wel een beetje lange adem hebben als je met bibliotheken werkt. De afspraak werd beklonken op 23 december 2008 en jawel op 19 oktober 2010 meld ik u dat we live zijn. 20 maanden werk. Rechten, rechten, rechten en daarna koppelen, koppelen, koppelen en ja daarna uitrollen, uitrollen, uitrollen.

Maar u hoort mij niet klagen. Ik ben er donders blij mee. En met mij denk ik vele klanten waaronder denk ik toch wel veel scholieren en leeskringen.

In het vorige artikel sprak ik mijn dank uit aan: Marcel Mentink (ja, hij weer), Gerda Malepaard, Erik ter Weele, Ed Bolman, Rob Blei, Dennis Eijsten en Helga van Gelder. En dat doe ik nu weer. En daar voeg ik graag Henk Das en Wilco de Gier aan toe.

Kom kijken en zoeken in onze catalogi en test het uit. En volgens mij is die ook een mooie bron om landelijk afspraken over te maken.

Mission completed
En nu echt.

donderdag 14 oktober 2010

De stille krachten van het bibliotheekwerk :deel 6 : Marcel Mentink

Oh, oh, oh. Het is al ruim een jaar geleden dat ik een mysterieuze kracht tevoorschijn toverde. In deze rubriek zet ik mensen in het zonnetje die zo vaak op de achtergrond blijven. Stille krachten die essentieel zijn voor het goede werk in bibliotheken.
Maar deze mysterieuze kracht zat al lang in mijn pen. Het wachten was op het moment. Het gaat om Marcel Mentink, projectleider voor Biebsearch en werkzaam bij de Overijsselse Bibliotheek Dienst. Binnen die functie neemt hij vooral alle technische aspecten van Biebsearch op zich: zoekmachines, koppelingen met Kennisnet en het inlezen van allerlei leerlingenbestanden.

Het grote talent van Marcel is technische nieuwsgierighied. Marcel kan er niet tegen als hij niet begrijpt hoe iets werkt. Hij zal en moet weten hoe iets in elkaar steekt en puzzelt net zolang tot hij heeft wat hij wil hebben. Ik sta er versteld van met hoeveel energie hij telkens weer een portaal voor een school gereed maakt, elke keer weer uitzoekt hoe het zit voor een school en ervoor zorgt dat alles van zo'n school weer netjes aansluit op alles van de bijbehorende bibliotheken.

De afgelopen weken legde hij de laatste hand aan een testkoppeling met een nieuwe indexlaag van de ROC Landstede. Een indexlaag waarbij twee achterliggende elektronische leeromgevingen gekoppeld werden met de zoekmachine Aquabrowser. Hij heeft mij laten zien hoe het werkt. En ik neem mijn petje daar heel diep voor af. Want ik weet hoe weerbarstig deze materie is. Werkende koppelingen met zoveel ICT-systemen van meerder eigenaren, dat is een groot compliment waard.

In zijn vrije tijd is Marcel druk met allerlei geschiedenis. Hij heeft net met veel inzet meegewerkt aan een boek over de geschiedenis van melkfabriek de Eendracht. Verder fotografeert hij graag en dus is het ook moeilijk om een goede foto van hem te krijgen. Hij maakt ze altijd voor ons.
Wat sommige mensen niet weten is dat hij vroeger leraar Engels was. Ach ja, ieder zijn jeugdzonde. En hij heeft daarna zijn sporen verdiend in de bibliotheekautomatisering.

Het afgelopen jaar moet een bijzonder jaar voor hem zijn geweest. Hij heeft veel meegemaakt. Maar bovenal denk ik dat hij zich op zijn huidige plek als een vis in het water voelt. Blijf hier nog rustig even rondzwemmen!

Foto: Annemarie van Essen

Hoe de Overijsselse bibliotheken van kleine stappen een groot succes kunnen maken

Dit was weer een bijzondere week. Een week waarin een aantal kleine stappen werden gezet. Kleine stappen waarvan ik verwacht dat ze nog wel eens tot een groot succes kunnen leiden. Ik neem u even mee wat mijn waarnemingen waren...

Maandag: opening Deventer
Ik heb al gemeld dat maandag in Deventer de opening plaats vond van de nieuwe website en daarmee de eerste White Label Website. Ik zag vele geïnteresseerde vakgenoten. Ik zag veel enthousiasme. Maar vooral hoorde ik veel mensen zeggen dat de tijd dat we alles zelf nog een keer uitvinden, wel voorbij is. Zo'n website als in Deventer past vele bibliotheken. Er is duidelijk draagvlak om samen op te trekken. En ja, er zijn ook nog veel onduidelijkheden, en ja er moet ook nog veel gebeuren. Ja, er zijn wel zorgen of alles betaalbaar blijft.

Dinsdag: 27 subsidieaanvragen naar het ministerie van OC&W
Op dinsdagochtend krijg ik informatie dat nog steeds alles goed gaat met de subsidieregeling van het ministerie van OC&W. Maar wel moet er vandaag worden verstuurd per post om zeker te zijn dat de aanvragen op tijd binnen zijn. Mijn collega Erwin Dekker neemt contact op met alle bibliotheken en zorgt ervoor dat alle 25 bibliotheken hun aanvraag indienen en dat ook de OBD en het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (WSF) de aanvraag doet. Aan het eind van de dag kunnen we concluderen dat iedereen heeft ingediend. De regeling zorgt ervoor dat de Overijsselse Bibliotheken snel over kunnen op de landelijke infrastructuur.

Woensdag: Directieoverleg Overijsselse Bibliotheken
Op woensdagochtend presenteer ik de uitkomsten van een puzzel rondom alle ICT-ontwikkelingen. Ik heb voor de Overijsselse Bibliotheken op een rij gezet wat er allemaal speelt: lokaal, provinciaal en landelijk. En ik laat zien hoe ze op elkaar ingrijpen. Samen met diverse collega's is het gelukt om daar goed zicht op te krijgen.

Samen met de directies kiezen we ervoor om de provinciale ontwikkeling (zoals de overgang op BicatWise) te koppelen aan landelijke ontwikkelingen (zoals de white label website). Naast een koppeling tussen deze provinciale en landelijke ontwikkeling, staan we er ook bij stil hoe we gezamenlijk de ICT-ontwikkelingen betaalbaar kunnen houden.

In de presentatie gebruik ik bovenstaande plaatje om aan te tonen dat ICT een steeds prominentere plaats heeft gekregen. En dat de budgetten ook steeds groter zijn geworden.

In mijn verhaal opper ik om te onderzoeken om het huidige prijspeil voor alle ICT-producten te hanteren als prijsplafond. De OBD en Blauwe Brug zien het als hun taak om voor bibliotheken ICT betaalbaar te houden. Wel is verdere samenwerking - ook in Overijssel - hiervoor noodzakelijk.

Ik ga - samen met mijn collega Erwin Dekker - weg met een dubbele opdracht. Het eerste deel van de opdracht is om een plan van aanpak te maken voor de gezamenlijke uitrol van de aansluiting op de digitale bibliotheek. Het tweede deel van de opdracht is om een proces te beschrijven waarmee de Overijsselse bibliotheken de mogelijkheid hebben om hun ICT-kosten de komende jaren zoveel mogelijk gelijk te houden, terwijl er toch steeds meer functionaliteit en diensten beschikbaar komen.

Ik denk dat als alle puzzelstukjes goed gelegd worden, als we voor nog meer samenwerking durven te kiezen en er óók voor zorgen dat PSO's hun krachten bundelen, dat dat tot de mogelijkheden behoort. Zo'n opdracht pak ik dus graag op. Een win-win-situatie voor iedereen lijkt me.

Het zijn kleine stapjes. Maar ik denk dat ze het begin zijn van een hele mooie ontwikkeling.

woensdag 13 oktober 2010

Nog even nagenieten...

Maandag vond de opening plaats van de ideale webpresence. De opening werd gevolgd door bijna 100 vakgenoten uit het hele land. Er werd al over geblogd door Jan Klerk, Johan Hoenink en Annemarie van Essen. Niks meer aan toevoegen dus.

Maar voor het allemaal nog eens terug wil zien: dat kan via BibliotheekTV van Online Seminar. Een leuke functionaliteit die ook gebruikt zal gaan worden voor een aantal lezingen in Deventer dit najaar.

dinsdag 12 oktober 2010

Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, het is...


Vandaag was de laatste try-out van de cursus "37 manieren om tegen bezuinigen aan te kijken. Ja, leuke dag met de FlevoMeerBibliotheek en de Bibliotheek Oldernzaal. Twee bibliotheken die met goede plannen naar huis gaan. En Marc Heleven en ondergetekende ontvingen nog een paar goede tips voor verbetering. Mooi, de cursus is af.

In de cursus komen vele principes aan de orde zoals combineren, nieuwe businessmodellen, werken zonder regels, selfservice en de repair manifesto. En nog een hoop meer. Een harde lach volgde aan de eind van de dag toen bovengenoemd filmpje gebruikt werd. Omdat alle genoemde principes voorkomen in dit voorbeeld. Voor iemand die ooit een Solex bezat is dit wel een hele herkenbare. En dat allemaal omdat je nog geen zestien bent... Benieuwd? Kijk maar. Briljant ontwerp.

zondag 10 oktober 2010

Opening website Deventer live te volgen


Op het moment dat ik dit stukje tik, hebben we nog dertien uur te gaan tot de officiële opening van de white label website in Deventer. Nog een keertje de powerpoint voor morgen nalopen. Nog één keer checken of alles in de lucht is.

De aanmeldingenlijst geeft aan dat het gezellig druk wordt. Voor al die mensen die toch niet kunnen komen, is er nog een leuk alternatief. De opening wordt live uitgezonden via BibliotheekTV. Dit is geen 80e zender op uw TV maar een internetkanaal van Online Seminar.

Wie wil kijken moet zich even aanmelden via deze link. U kunt niet alleen meekijken maar ook meedoen. In de verschillende presentaties zijn kijkersvragen opgenomen. Dus voor al die mensen uit Vlaanderen die nu wel eens willen zien hoe het in Nederland gaat: ik heet u maandag van harte welkom.

Ik tel nog even verder af....

zaterdag 9 oktober 2010

Misschien wel de slimste gast bij Bibnet : deel 4 en slot

Vandaag ga ik nog één keer in op mijn bezoek aan Bibnet. En ditmaal gaat het over misschien wel de slimste gast van Bibnet: Rosemie Callewaert.

Gezamenlijke kracht
Rosemie is verantwoordelijk voor de opzet van bibliotheekportalen. Net zoals in Nederland vogelde elke bibliotheek in Vlaanderen dit tot voor kort zelf uit. Overal zag het er dus anders uit en overal was het aanbod ook anders. En als je eens wat nieuws wilde toevoegen, tja, dan moest dat natuurlijk overal op een andere manier. In Vlaanderen heeft men ervoor gekozen om soortgelijke bibliotheekportalen te maken. Provinciale catalogi werden samengevoegd onder de aquabrowser en op identieke wijze doorzoekbaar. Als er nu iets nieuws moet worden toegevoegd kan dat snel geregeld worden voor alle bibliotheken. Het is dan ook niet gek dat in Vlaanderen nu ook de roep ontstaat om gezamenlijk content in te kopen.

Lokale bibliotheek centraal
Maar met een gezamenlijk verhaal ben je er niet. De lokale bibliotheek is een belangrijk uitgangspunt. Het bibliotheekportaal wordt dus altijd vertaald naar de eigen bibliotheek. Het lijkt een beetje op alle Aquabrowserskins die wij in Overijssel gebruiken. De provincies Antwerpen en West-Vlaanderen worden op dit moment uitgerold. In de verwachting dat daarna de andere provincies mee gaan doen.

Wat ik sterk vind aan dit verhaal is dat het Vlaamse beleid zo sterk verknoopt wordt met het lokale beleid. Wat op Vlaams niveau bedacht wordt, is op die manier snel lokaal beschikbaar. Ik heb het gevoel dat die keten in Nederland nog wat langer is.

En waar zit de geïnteresseerde burger?
Prachtig, hoor ik u denken. Hebben ze leuk gedaan. Maar hebben ze ook gedacht aan al die geïnteresseerde burgers die gewoon lekker googlen in plaats van die fijne zoekmachine van de bibliotheek te gebruiken?

Tja, hier hebt u misschien een punt. De Vlamingen hebben – evenals de Nederlanders hoor – nog geen open index die door Google meegenomen kan worden.

Toch staan ze zeker niet met lege handen. Ze hebben namelijk een slimme truc toegepast. Wie bijvoorbeeld zoekt in google.be op de schrijver Tom Lanoye vindt op de eerste pagina toch maar mooi de bibliotheek. Dat hebben ze gedaan door gebruik te maken van schrijverdossiers die rijk gemetadateerd zijn. En dus goed gevonden worden door Google. Van daaruit worden zoekers doorgeleid naar de Vlaamse bibliotheken.

Obvious web 2.0”
Zo’n slimme oplossing voor zoeken in Google vind ik kenmerkend voor Bibnet. Ze zijn sterk in het gebruik maken van beschikbare web2.0-toepassingen. Toepassingen die niet duur zijn en waar geen ingewikkelde invoering voor nodig is.

Zo kunnen ook zeggen dat alle boeken zijn voorzien van geotagging. Die zijn dus terug te vinden in Googlemaps. Dat hebben ze gedaan door de alle bibliotheken te voorzien van een Googlemapslocatie. Wie vervolgens de catalogus koppelt aan die locatie, heeft alle boeken voorzien van geotags. Dat vind ik nou met slim handelen!

De slimste gast, is het sterkste team
Zo kunnen we veel leren van de Vlamingen. Wat mij bij blijft is dat ze een duidelijke visie en uitvoeringstrategie hebben. Ze durven centraal te organiseren wat centraal moet gebeuren. Maar tegelijkertijd blijven ze voldoende dicht bij de lokale bibliotheek. En tot slot maken ze gewoon uitermate slim gebruik van web2.0-toepassingen die er al zijn.

Rosemie is een slimme gast. De slimste gast, is echter niet een persoon, maar het team dat daar aan het werk is. Met een duidelijk doel en met gevoel voor de bibliotheken. Je kunt zien dat de mensen elkaar goed aanvullen. Een mooi samenspel tussen Bibnet en lokale bibliotheken. Het was een genot om zo een dag mee te kijken. Voldoende om over na te denken en leuk om contact te houden.

donderdag 7 oktober 2010

Elk einde is een nieuw begin...

Dit is bericht 282 volgens mijn teller. En toch, begint het opnieuw. De wereld ligt weer open. Ik schreef: Elk einde is een nieuw begin.

Wat er was, is niet meer. Alles lijkt veranderd. Een nieuw jas. Geen scheuren, nog onwennig. Wij moeten samen gaan beleven. Wij gaan strijden en weer vechten. Je wordt mijn tweede natuur.

De plek waar ik ben. Met zoveel in het verschiet. Zoveel te vertellen.

Wat gaat de toekomst ons samen brengen? Het gaat mooi worden, zo met z'n tweeën. M'n nieuwe jas en ik. Mijn hart blijven volgen, mijn mening blijven zeggen. Soms met een knipoog en soms met een harde lach.

Kom om mij heen. Nog even zijn wij slechts alleen.
Nog even niemand die ons ziet.
De zaal wordt stil.
En dan gaat het doek weer op.

Daar zijn we weer.
Anders dan voorheen.
Beginnen we aan de tweede helft.

Met nieuwe avonturen.
En een machtig slotakkoord.

Elk einde is een nieuw begin.
Soms met een knipoog, soms met een harde lach.

Kom maar op met die toekomst.

Adieu!


Het is voorbij. Over. Uit. Soms is het op. En dan moet je wat anders.

Kijk nog even rond. Blijf nog even bij me. We hebben veel beleefd samen. Gevochten en gestreden. Je zat als een kledingstuk. Gegoten. Mijn tweede natuur. Maar het afscheid is nabij. Alles zinkt in de eeuwigheid.

Wat begon op 11 januari 2008, loopt op zijn einde. Mijn eerste post: tien redenen om mij aan te stellen. Het laatste bericht: 37 manieren om te bezuinigen.

Mooie momenten samen beleefd: Van Swelmen werd geboren, ik schreef over hoe ik afscheid nam van haar, de discussie of ik een logo wel mocht gebruiken en meningen over e-books. Heel veel moois. Altijd mijn hart gevolgd, mijn mening gezegd en af en toe een knipoog en een harde lach. Als iets dierbaars van jezelf.

Het was geweldig.
En toch.
Soms moet het roer om.
En valt het doek.
Soms moet je beginnnen aan een nieuwe voorstelling.

Bedenk dan: Elk einde is een nieuw begin.
Adieu en dankjewel.


Adieu

Ook deze liefde deed ik uitgeleide,
en weer was het: Adieu, mijn hart; aanstonds
is het gedaan met jou, met mij, met ons,
en schuiven tijd en ruimte tussenbeide.

Ach, en hoeveel treinen heb ik weg zien rijden
van andere, van eendere stations?
Ik draai mij om en mompel binnensmonds
wat wij elkaar ook deze keer niet zeiden.

Zelfs voor wie weinig heeft geleerd te hopen
neemt de illusie gaandeweg de wijk.
Weer liggen stad en wereld voor mij open;

maar liefste, ik zie enkel, wáar ik kijk,
in elke winkelruit een vreemde lopen
op wie ik sinds je weggegaan bent lijk.

Jean Pierre Rawie
Uit: We hebben alles nog te goed

woensdag 6 oktober 2010

37 manieren om tegen bezuinigen aan te kijken : the making of...

We zijn weer mooie stappen met onze cursus "37 manieren om tegen bezuinigingen aan te kijken". Al eerdere meldde ik hier en hier hoe het met de cursus ging. Ik praat u maar weer eens even bij.

Folders
De afgelopen week gingen folders weg naar de bibliotheken in Nederland. Tjonge, daar staat het dan. Een echte cursus. Wat voor de zomervakantie nog een idee was, begint nu toch wel heel echt te worden. Met een heuse website met de folder in digitale vorm en een reactiemogelijkheid om interesse kenbaar te maken.

Column
De afgelopen week verscheen een column in Bibliotheekblad over de cursus met die rare foto met dat monopolygeld. Dat vond ik trouwens een lastige column om te schrijven. Het is lastig om de juiste toon te raken. Dit omdat de consequenties voor personeel zo makkelijk negatief kunnen zijn.


Interne try-out
Tot slot vond maandag samen met Marc Heleven van New Shoes Today een interne try-out plaats met een aantal collega's. Het programma is doorgelopen. De opdrachten zijn uitgetest. In een paar uur had ik enthousiaste reacties terug en ook een antwoord op een aantal vragen waar ik nog mee zat.

Volgende week dinsdag volgt de laatste try-out met twee echte bibliotheken. Ik zal me vast nog wel even melden. Maar voor nu, weer een mooi resultaat. Tjonge, het wordt echt!

dinsdag 5 oktober 2010

Website Deventer live! : Eerste White Label Website

Eerste White Label Website
De eerste white label website in Nederland is een feit. Gistermiddag ging de vernieuwde website van de Bibliotheek Deventer in de lucht. Wat wil dat nu zeggen, een white label website? En waarom is het belangrijk?

Nederlandse bibliotheken kenmerkten zich tot nu toe door een spaghetti-ICT. Een ieder richtte zijn eigen systemen en maakte daarmee een unieke situatie die weer net anders was dan die van de buurman. Ontwikkelingen in de ene plaats, zijn daardoor niet te gebruiken in de andere plaats.

De website van Deventer is een open Joomla!systeeem. Voor Overijssel betekent dat, dat de website "doorgekopieerd" kan worden naar andere bibliotheken. Binnen die structuur kunnen bibliotheken wel weer hun eigen informatie en voorkeuren kwijt.

De nieuwe versie van Deventer is een doorontwikkeling op de website die eerder voor de Bibliotheek Zwolle en de Hof van Twente waren ontwikkeld. Het nadeel van deze eerder versies was dat we deze nog niet eenvoudig konden uitrollen naar alle bibliotheken.

Goed te gebruiken dus in heel Overijssel. Maar dat is niet alles. Want deze website zoals die er nu staat is geschikt voor alle bibliotheken die werken met Bicat, Joomla! eventueel aangevuld met een Aquabrowser.

De volgende stap is dat de site ook geschikt wordt gemaakt voor alle bibliotheken die werken met een Vubissysteem en het BartCMS-systeem. De verwachting is dat die versie - samen met de Stadsbibliotheek Haarlem - voor het eind van het jaar gereed zal zijn.

Inpassing landelijke ICT-infrastructuur
Met dit project werken we stap-voor-stap naar een landelijke ICT-infrastructuur. Niet met een big bang waarbij alles tegelijk verandert, nee stap-voor-stap met wat nu beschikbaar is. Landelijk wordt door Bibliotheek.nl gewerkt aan een Nationale Bibliotheekcatalogus en een widgetstore. Zodra die beschikbaar zijn zullen we ook die in dit model meenemen.

Implementatiesubsidie OC&W
Een white label website is één van de gevraagde prestatie om in aanmerking te komen voor de implementatiesubsidie voor de Digitale Bibliotheek. Daar schreef ik eerder al over. Zo'n white label website is er nu dus.

Samen met Bibliotheek.nl kijken we nu ook trouwens hoe we deze website verder kunnen brengen. Want we krijgen natuurlijk veel vragen hoe bibliotheken deze site ook kunnen gaan gebruiken. Mijn verwachting is dat we hier met Bibliotheek.nl en de gezamenlijke PSO's met een aanbod zullen komen.

Bloed, Zweet en tranen
Bij elke oplevering denk ik weer. Dit doen we nooit weer. Dit maal stond ik wat meer aan de zijlijn van het project.Dit omdat een stevige externe projectleider was: Jenny Huizinga van Thaesis. Samen met Eddy Hamoen, Henk Kamp, Marianne Elsjan of Wipper, Jan de Waal, Marc van der Meulen en Almar van der Krogt tekende zij voor de realisatie. Ook dit maal is dat weer een dik compliment waard!

Oh ja, en uiteraard kom ik in volgende blogs nog terug op nieuwe en nog aanstaande functionaliteit.

Op maandag 11 oktober is de officiële opening. Wie daar nog bij wil zijn, kan zich nog aanmelden.

maandag 4 oktober 2010

Slimme gasten daar bij bibnet : deel 3

Oh, ik ben nog lang niet klaar met bibnet. Ditmaal ga ik in op de presentatie van Koen Calis van de Bibliotheek Brugge. Brugge werkt met de zogeheten Cabrio Aquabrowser. Een versie waarbij de voorkant van de aquabrowser niet gevuld is met een leeg zoekscherm maar met een etalage.

Maar goed daar ging het in de presentatie niet over. Brugge heeft in de persoon van Koen Calis eens wat statistische cijfertjes op een rij gezet over het gebruik van hun site en zoekmachine. Dit als evaluatie van de invoering van de aquabrowser.

Ik pik er een paar uitkomsten uit die ik opmerkelijk vind.

61% bereid bibliotheekbezoek thuis voor
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de bezoekers het bezoek aan de bibliotheek thuis voorbereid. Dat kan natuurlijk zijn om te kijken of men niet voor niets naar de bibliotheek gaat. Of om te kijken of de boeken al bijna te laat zijn. Wat is nou de consequentie van zo'n uitkomst? Nou, dat we klanten vooral tips moeten geven van wat interessant is. Dat thuis voorbereiden bepaalt of men wel of niet gebruik gaat maken van de fysieke vestiging. Belangrijke functie dus.

31% gebruikt de catalogus alléén thuis
Een nog opmerkelijker gegeven is dat 31% van de gebruikers de zoekmachine annex catalogus alléén thuis gebruikt. Dat kan drie dingen betekenen. De eerste mogelijke verklaring is dat gebruikers thuis zoeken, het boek reserveren en klaar laten zetten en het vervolgens op komen halen. Runshoppers heet dat in vakjargon. Die komen niet voor het gebouw en de collectie. Die komen in de bibliotheek omdat daar klaar staat wat ze hebben willen. Deze trend zie ik bij steeds meer bibliotheken. In de afgelopen jaren hebben veel bibliotheken in Overijssel het reserveren gratis gemaakt. Dit heeft geleid tot vele kasten met reserveringen die wachten op de klant. Aan deze service is duidelijk behoefte.

De tweede verklaring is nog simpeler. Een groot deel van de klanten verlengt de boeken via internet. Dan hoef je zelfs niet naar de bibliotheek. Logisch dus dat mensen dit dan alleen thuis gebruiken.

Een laatste verklaring is dat een klein deel van de klanten de zoekmachine ook louter als informatiebron gebruikt. Met meer digitale bronnen behoort dat natuurlijk tot de mogelijkheden. Denk aan digitale bronnen als krantenartikelen, dossiers of muziekfragmenten.

Website als cruciaal marketinginstrument
Tja, er nog veel meer over al deze cijfers te zeggen. Bijvoorbeeld dat uit deze cijfers blijkt dat het overgrote deel van de klanten niet meer terug wil naar een ouderwetse catalogus. Ook kunnen de meeste mensen overweg met het vergrote aanbod.

Maar de allerbelangrijkste conclusie voor mij is dat de website de drukste vestiging is geworden van alle bibliotheken. Als we de bezoekers optellen op al die websites zijn dat er meer dan in onze fysieke vestigingen komen. En ze zijn er razend actief. Kijk maar naar de verlengingen.

Tegelijkertijd bepalen steeds meer klanten op basis van de website en zoekmachine of ze wel of niet gebruik gaan maken van de diensten van de bibliotheek. Als het hier dus fout gaat, ziet u ze dus niet eens in uw vestiging. Alle reden dus om hier veel werk te maken van het goed helpen van uw klanten en ze te verleiden tot gebruik van fysieke of digitale diensten.

De tijd dat een ICT'er of een bibliothecaris de website er een beetje bij doet, is dus definitief voorbij. En ik mag hopen dat er ook geen goedbedoelende buurmannen of neefjes nog aan het werk zijn voor uw site. Daar is het echt te serieus voor geworden. Uw website vormt een belangrijke spil in het behalen van uw maatschappelijke resultaten.

Koen, heeft dat misschien niet met precies zo veel woorden gezegd. Maar dat is wat ik haal uit zijn goede statistieken. Waarvoor dank!

zaterdag 2 oktober 2010

Slimme gasten daar bij bibnet : deel 2


30.000 populaire en klassieke cd's streaming beschikbaar
Eén van de mooiste dingen die ik donderdag op de doe- en denkdag zag van bibnet is bib.fm. Dat de Vlamingen al een mooie koppeling hadden met last.fm was al bekend. Maar met bib.fm gaan ze nog een flinke stap verder. In bib.fm zitten namelijk de tracks van 30.000 populaire en klassieke cd's. Niet van bepaalde labels maar van alle artiesten die je kunt bedenken. Dit hebben de Vlamingen geregeld met de distributeur Arristo. Deze afspraak maakt het in principe mogelijk om alle muziek aan te bieden die in de België beschikbaar is. Kortom, alles kan gedigitaliseerd worden.

Pilot in Lanaken
Johan Mijs van bibnet is één van de trekkers van dit project en hield een voortreffelijke presentatie. In de plaats Lanaken loopt nu een pilot. Leden van de bibliotheek loggen in op de bibliotheek en krijgen hierdoor toegang tot de dienst die eigenlijk vergelijkbaar is met Spotify. Er kan per maand een flink aantal uur streaming geluisterd worden.

Moodfactoren
De zoekdienst kent trouwens een paar leuke zoekfunctionaliteiten. Wie bijvoorbeeld zoekt op U2 kan bijvoorbeeld verfijnen op "opgewekt" of "melancholisch". Er zijn dus "mood"factoren aan toegevoegd.
De pilot is zo opgebouwd dat deze bij slagen vrij eenvoudig kan worden uitgerold naar alle Vlaamse bibliotheken. En het aantal van 30.000 cd's kan eenvoudig worden opgeschroefd naar alle beschikbare cd's. In bijgaande slideshow die Johan gebruikte zie je overigens ook een paar leuke stellingen staan. Aan de zaal werd gevraagd of we zouden stoppen met cd's als deze dienst compleet beschikbaar was. Daar waren een hoop bibliothecarissen het wel mee eens trouwens.

Ook zitten er in de presentatie een paar mooie slides over het businessmodel en wat voor niet-leden beschikbaar is en wat voor leden. Lijkt me interessante kost voor de inkoopcommissie in Nederland.
Complimenten voor deze puike dienst!

eBooks en inkoop van content
Tot slot: ook in Vlaanderen wordt gekeken naar eBooks. En dat traject lijkt toch volkomen los te staan van de stappen die in Nederland worden gezet. Dat is toch jammer. Daar lijkt het mij nog wel goed om eens wat kennis en kunde bij elkaar te leggen.
Dat geldt overigens ook voor gezamenlijke inkoop van content. De Vlaamse bibliotheken overwegen om een aantal cent per inwoner bij elkaar te leggen voor gezamenlijke inkoop van content. En dat is natuurlijk een systeem dat we hier natuurlijk al lang kennen.