dinsdag 19 oktober 2010

Primeur: Thuisgebruik literaire bestanden in alle Overijsselse bibliotheken


De vlag kan uit. In Overijssel is een nieuwe bron beschikbaar voor thuisgebruik: alle literaire bestanden van NBD|Biblion. Na de AO-boekjes is ook deze bron voor alle klanten van Overijsselse bibliotheken beschikbaar. In de bibliotheek en óók thuis. En dat is goed nieuws. Wie dus op zoek is naar de "Keukenmeidenroman" vindt niet alleen het boek, maar ook recente recensies en uittreksels. Wie iets zoekt van Nescio vindt niet alleen de boeken maar ook de krantenknipsels (uit die tijd) die erbij horen. Tja, en vult u uw favoriete schrijver maar in.

Het is knap ondernemerschap van NBD|Biblion. Want toen we afspraken dat we thuisgebruik zouden starten, waren de rechten nog niet geregeld. Samen optrekken en aangeven dat je je nek wil uitsteken, werkt gelukkig nog steeds.

Begin juni meldde ik al de bijna-primeur van NBD|Biblion. In dat artikel meldde ik wat er zoal aan vooraf gaat aan het beschikbaar krijgen van nieuwe databanken voor onze klanten. Ja, je moet wel een beetje lange adem hebben als je met bibliotheken werkt. De afspraak werd beklonken op 23 december 2008 en jawel op 19 oktober 2010 meld ik u dat we live zijn. 20 maanden werk. Rechten, rechten, rechten en daarna koppelen, koppelen, koppelen en ja daarna uitrollen, uitrollen, uitrollen.

Maar u hoort mij niet klagen. Ik ben er donders blij mee. En met mij denk ik vele klanten waaronder denk ik toch wel veel scholieren en leeskringen.

In het vorige artikel sprak ik mijn dank uit aan: Marcel Mentink (ja, hij weer), Gerda Malepaard, Erik ter Weele, Ed Bolman, Rob Blei, Dennis Eijsten en Helga van Gelder. En dat doe ik nu weer. En daar voeg ik graag Henk Das en Wilco de Gier aan toe.

Kom kijken en zoeken in onze catalogi en test het uit. En volgens mij is die ook een mooie bron om landelijk afspraken over te maken.

Mission completed
En nu echt.

2 opmerkingen:

But zei

In 2006 heeft de Zeeuwse Bibliotheek al een pilot gedaan mbt thuisgebruik van Biblionbestanden via een inlog met de bibliotheekkaart. Dat was destijds om de aselect techniek te testen. Het thuisgebruik van de Biblionbestanden is toen jammer genoeg weer stopgezet. Ik meen dat dit ook om de rechten ging. Technisch gezien was deze proef een succes en ook het gebruik van de bestanden onder de geselecteerde doelgroep (VO scholieren van een drietal scholengemeenschappen) was hoog. Ben dus erg verheugd te horen dat het in Overijssel nu echt gelukt is en kan eigenlijk niet wachten tot dit ook voor andere bibliotheken mogelijk wordt.

Mark Deckers zei

@But: mijn informatie is dat de landelijke inkoopcommissie zich thans met wijhsheid buigt over deze kwestie.