woensdag 20 oktober 2010

De bloemist van Al-Maliki en Ahmadinejad

Zo, ik heb de laatste dagen wel even genoeg over bibliotheken geschreven. Dus maar eens even wat anders. Een luchtig onderwerpje maar eens: Al-Maliki die op theevisite is bij Ahmadinejad.

Als ik de krant lees, let ik ook vaak op de foto's. Omdat ik vind dat foto's vaak zo hun eigen verhaal vertellen. Dinsdag kwam ik in de krant deze foto tegen. Het is een foto van een bezoek van de Iraakse premier Al-Maliki bij de Iraanse president Ahmadinejad. Links Al-Maliki, rechts Ahmadinejad. Ze hebben het gezellig gehad.

Ahmadinejad probeert namens Iran druk uit te oefenen op Irak. In Irak lukt het maar niet om een goede regering te vormen. Hoe het precies zit, kan ik niet helemaal volgen. Het lijkt erop dat de Arabische landen zoveel mogelijk een gematigde Soenitische regering willen. Al-Malaki wil een sjiïtisch-Koerdische coalitie. Dat schijnt Iran wel weer leuk te vinden. Kortom, er wordt hier en politiek spel gespeeld.

Het meest opvallende is de man in het midden. Het onderschrift vermeldt niet wie hij is. Hij zit niet op een mooie stoel. Hoe hij zit, is überhaupt een raadsel. En dan wordt ie ook nog zo knullig achter zo'n NCRV-bloemstuk gezet.

Via Twitter deed ik al een oproep en daar kreeg ik twee aardige reacties op: Gerard Bierens heeft toch ernstig het vermoeden... nee, dat zal toch niet Salman Rushdie zijn? Een tweede reactie kwam van Digisuus. Die meldde: het moet haast de bloemist zijn van Ahmadinejad. Ook leuk.

Maar het is waarschijnlijk gewoon de tolk. Al-Maliki spreekt arabisch, Ahmadinejad spreekt perzisch.

Die Al-Maliki gaat trouwens nu nog wel even op bezoek bij de gematigde staten Jordanië en Egypte. Bij de eveneens gematigde staat Syrië was hij op bezoek geweest. Die Al-Maliki is een man die flink op Arabische eieren moet lopen. Maar hij kan nog lachen zoals u ziet.

Op die andere man, Ahmadinjad, kom ik trouwens nog terug. Een fantastisch figuur als je ooit iets wilt vertellen over mediawijsheid. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: