donderdag 14 oktober 2010

De stille krachten van het bibliotheekwerk :deel 6 : Marcel Mentink

Oh, oh, oh. Het is al ruim een jaar geleden dat ik een mysterieuze kracht tevoorschijn toverde. In deze rubriek zet ik mensen in het zonnetje die zo vaak op de achtergrond blijven. Stille krachten die essentieel zijn voor het goede werk in bibliotheken.
Maar deze mysterieuze kracht zat al lang in mijn pen. Het wachten was op het moment. Het gaat om Marcel Mentink, projectleider voor Biebsearch en werkzaam bij de Overijsselse Bibliotheek Dienst. Binnen die functie neemt hij vooral alle technische aspecten van Biebsearch op zich: zoekmachines, koppelingen met Kennisnet en het inlezen van allerlei leerlingenbestanden.

Het grote talent van Marcel is technische nieuwsgierighied. Marcel kan er niet tegen als hij niet begrijpt hoe iets werkt. Hij zal en moet weten hoe iets in elkaar steekt en puzzelt net zolang tot hij heeft wat hij wil hebben. Ik sta er versteld van met hoeveel energie hij telkens weer een portaal voor een school gereed maakt, elke keer weer uitzoekt hoe het zit voor een school en ervoor zorgt dat alles van zo'n school weer netjes aansluit op alles van de bijbehorende bibliotheken.

De afgelopen weken legde hij de laatste hand aan een testkoppeling met een nieuwe indexlaag van de ROC Landstede. Een indexlaag waarbij twee achterliggende elektronische leeromgevingen gekoppeld werden met de zoekmachine Aquabrowser. Hij heeft mij laten zien hoe het werkt. En ik neem mijn petje daar heel diep voor af. Want ik weet hoe weerbarstig deze materie is. Werkende koppelingen met zoveel ICT-systemen van meerder eigenaren, dat is een groot compliment waard.

In zijn vrije tijd is Marcel druk met allerlei geschiedenis. Hij heeft net met veel inzet meegewerkt aan een boek over de geschiedenis van melkfabriek de Eendracht. Verder fotografeert hij graag en dus is het ook moeilijk om een goede foto van hem te krijgen. Hij maakt ze altijd voor ons.
Wat sommige mensen niet weten is dat hij vroeger leraar Engels was. Ach ja, ieder zijn jeugdzonde. En hij heeft daarna zijn sporen verdiend in de bibliotheekautomatisering.

Het afgelopen jaar moet een bijzonder jaar voor hem zijn geweest. Hij heeft veel meegemaakt. Maar bovenal denk ik dat hij zich op zijn huidige plek als een vis in het water voelt. Blijf hier nog rustig even rondzwemmen!

Foto: Annemarie van Essen

19 opmerkingen:

m4rgriet zei

Mooi stuk, Mark. En een terecht compliment voor Marcel!

Annemarie van Essen zei

Het was inderdaad een bijzonder jaar waarin hij meer en meer kennis heeft gekregen van alle technische ins en outs.
Op z'n plek is hij zeker. Af en toe enigszins gestoord door zijn overbuurvrouw ;)

En.. Hij is van ons!

Astrid zei

Ja, en hij is nu ook van Biebsearch junior! Tot nu toe 'slechts' nodig voor het regelen van 2500 nieuwe abonnementen (de persen draaien Mentink!), maar ook in basisscholen zijn leuke koppelingen te leggen. En die gaan we samen vast mooi aan elkaar knopen.

23onderwijsdingen Mieke Merkx zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Mieke Merkx zei

Ja, met welk probleem je Marcel ook belt of mailt of sms't hij blijft altijd vriendelijk en geduldig en probeert het op te lossen.

Pierre Pinkse zei

Wij gaan er met zijn allen heel snel van uit dat "alles" moet werken. Als dat niet zo is, worden we boos, raken gefrustreerd en willen het liefst de hele computer door het raam gooien. Maar dank zij mensen als Marcel sparen we veel computerschade uit, want zij zorgen op de achtergrond dat alle moeilijke dingen die wij willen ook gerealiseerd worden. Deze computerwiskunde gaat mij ook boven de pet (de tijd dat ik de computer nog de baas was ligt al een poosje achter mij) en daarom een groot compliment aan Marcel vanaf deze plek. Ga zo door opdat wij maar rustig door kunnen gaan met lezen.

Unknown zei

Marcel mijn complimenten!! En.. ga vooral zo door!

Daniƫlla van Laarhoven, Bibliotheek Eindhoven

weppinga zei

Klopt precies wat je schrijft over Marcel, Mark.
Voor zelfs de meest simpele technische vragen kunnen we altijd bij Marcel terecht. Petje af! Een zeer toegankelijk persoon, die altijd vriendelijke en geduldig onze vragen beantwoord. Merci!

Linda zei

Mark, wat een mooi artikel over Marcel. Alles wat je schrijft is waar!
Immer een zonnige lach en altijd bereid tot uitleg.

brt zei

Marcel. Juist achter de schermen is doorzettingsvermogen een niet weg te denken vaardigheid. Complimenten!
Groet Bart

Unknown zei

Ere wie ere toekomt!!!

Anoniem zei

Leuk stuk! Dat van die leraar kon je nog wel een beetje merken bij de Masterclass. Dat werd erg goed uitgelegd.

Anoniem zei

He Marcel, wie zijn al die mensen? Ik dacht dat je alleen voor Zwolle werkte..?

;))

Mark Deckers zei

@Marcel: Nou, als we nu nog niet blozen...

Thea zei

Dus gaan we nog even door, hoe lang kan deze lijst worden...
En terecht, alle genoemde complimenten. Marcel heeft Wiesje en mij veel stress bespaard, altijd behulpzaam: TOP!

Marijke Trienekens zei

Marcel wordt heel terecht in het zonnetje gezet! Ik heb hem leren kennen als iemand die zich met hart en ziel inzet voor het bibliotheekwerk. Ga vooral zo door Marcel!!!

hannie zei

Goed om Marcel zo in het zonnetje te zetten.
Hoewel alles hier nog echt van start moet gaan hebben ook wij al ervaren dat je bij Marcel altijd terecht kunt.
We hopen ook in de toekomst nog vaak van zijn kennis en enthousiasme gebruik te mogen maken

marcel350 zei

Beste mensen,
Na het lezen van al die complimenten kan ik nog wel een paar dagen blijven blozen. Het zet mij (even) op een voetstuk, maar het geeft ook wel heel veel energie. En die hebben we ook nodig,want onze target is nog (lang) niet bereikt.
Dank!

Isolde zei

Terechte complimenten voor Marcel denk ik zo. Fijn dat hij zo in het zonnetje wordt gezet,

hartelijke groet, Isolde