dinsdag 5 oktober 2010

Website Deventer live! : Eerste White Label Website

Eerste White Label Website
De eerste white label website in Nederland is een feit. Gistermiddag ging de vernieuwde website van de Bibliotheek Deventer in de lucht. Wat wil dat nu zeggen, een white label website? En waarom is het belangrijk?

Nederlandse bibliotheken kenmerkten zich tot nu toe door een spaghetti-ICT. Een ieder richtte zijn eigen systemen en maakte daarmee een unieke situatie die weer net anders was dan die van de buurman. Ontwikkelingen in de ene plaats, zijn daardoor niet te gebruiken in de andere plaats.

De website van Deventer is een open Joomla!systeeem. Voor Overijssel betekent dat, dat de website "doorgekopieerd" kan worden naar andere bibliotheken. Binnen die structuur kunnen bibliotheken wel weer hun eigen informatie en voorkeuren kwijt.

De nieuwe versie van Deventer is een doorontwikkeling op de website die eerder voor de Bibliotheek Zwolle en de Hof van Twente waren ontwikkeld. Het nadeel van deze eerder versies was dat we deze nog niet eenvoudig konden uitrollen naar alle bibliotheken.

Goed te gebruiken dus in heel Overijssel. Maar dat is niet alles. Want deze website zoals die er nu staat is geschikt voor alle bibliotheken die werken met Bicat, Joomla! eventueel aangevuld met een Aquabrowser.

De volgende stap is dat de site ook geschikt wordt gemaakt voor alle bibliotheken die werken met een Vubissysteem en het BartCMS-systeem. De verwachting is dat die versie - samen met de Stadsbibliotheek Haarlem - voor het eind van het jaar gereed zal zijn.

Inpassing landelijke ICT-infrastructuur
Met dit project werken we stap-voor-stap naar een landelijke ICT-infrastructuur. Niet met een big bang waarbij alles tegelijk verandert, nee stap-voor-stap met wat nu beschikbaar is. Landelijk wordt door Bibliotheek.nl gewerkt aan een Nationale Bibliotheekcatalogus en een widgetstore. Zodra die beschikbaar zijn zullen we ook die in dit model meenemen.

Implementatiesubsidie OC&W
Een white label website is één van de gevraagde prestatie om in aanmerking te komen voor de implementatiesubsidie voor de Digitale Bibliotheek. Daar schreef ik eerder al over. Zo'n white label website is er nu dus.

Samen met Bibliotheek.nl kijken we nu ook trouwens hoe we deze website verder kunnen brengen. Want we krijgen natuurlijk veel vragen hoe bibliotheken deze site ook kunnen gaan gebruiken. Mijn verwachting is dat we hier met Bibliotheek.nl en de gezamenlijke PSO's met een aanbod zullen komen.

Bloed, Zweet en tranen
Bij elke oplevering denk ik weer. Dit doen we nooit weer. Dit maal stond ik wat meer aan de zijlijn van het project.Dit omdat een stevige externe projectleider was: Jenny Huizinga van Thaesis. Samen met Eddy Hamoen, Henk Kamp, Marianne Elsjan of Wipper, Jan de Waal, Marc van der Meulen en Almar van der Krogt tekende zij voor de realisatie. Ook dit maal is dat weer een dik compliment waard!

Oh ja, en uiteraard kom ik in volgende blogs nog terug op nieuwe en nog aanstaande functionaliteit.

Op maandag 11 oktober is de officiële opening. Wie daar nog bij wil zijn, kan zich nog aanmelden.

6 opmerkingen:

Bas van Houwelingen zei

Ziet er prima uit, Mark. Willen wij natuurlijk ook graag voor de Noordwest Veluwe hebben. De uitrol dus graag snel doorrollen naar Gelderland.

Mark Deckers zei

@Bas: je vind het vast niet vreemd als we zeggen dat we daar inderdaad over aan het nadenken zijn, hoe we dat voor zoveel mogelijk bibliotheken kunnen regelen.

prodigieus zei

Persoonlijk verbaas ik me over van alles, maar misschien ben ik wel onnozel.
Aan de ene kant promoten om allemaal eens over ons "eigen gerommel heen te kijken" en aan de andere kant snoeien en bibliotheken juist weer wel zelf die wielen laten uitvinden.

Want ibi gaat verdwijnen, wil iedere bibliotheek daar zelf maar een oplossing voor bedenken?

Mark Deckers zei

@prodigeus: ik verbaas me nog elke dag! En tegelijkertijd probeer ik op die plekken waar ik wat kan betekenen, maar gewoon mijn werk te doen. Wie mijn weblog langer heeft gevolgd kent mijn mening over en inspanningen voor aladin en ibi. Op deze plek verheug ik me dan maar even over de successen die we ook kunnen noteren.

di2lib zei

Ga iedereen maandag zelf feliciteren in Deventer, maar vroeg me wel af waarom je het hebt over joomla <> bicat combinatie en bart <> vubis.
Was in de veronderstellng dat kenmerk van de WLWI nu juist is dat je niet rechtstreeks met je systeem koppelt, maar dat er generieke koppelvlakken worden gerealiseerd met behulp van een Servicebus die de koppelingen realiseert.
Voor Limburg heb ik behoefte aan een Bart <> Bicat verbinding...

Mark Deckers zei

@Johan Hoenink: Jouw opmerking is terecht. Tegelijkertijd bouwen we stapje-voor-stapje verder. Nu inderdaad op basis van de koppelingen die we nu kunnen en straks met de koppelingen die we straks kunnen maken. Ik heb de overtuiging dat we hier de komende vijf jaar wel mee bezig zijn. En de komende vijf jaar kan iedereen roepen dat ie het vandaag nog even niet doet omdat er morgen iets beters komt. Dus ja, ik doe volledig mee met ontwikkelingen van vandaag én morgen.