maandag 15 maart 2010

Waarom de Koninklijke Bibliotheek een blijvertje gaat worden

Afgelopen weekend stuitte ik op een tweet van Elco van Staveren. Elco is hoof Online Services bij de Koninklijke Bibliotheek. Het opleidingspad van Elco en mij hebben elkaar op een haar na, niet gekruist maar wel geraakt.

We troffen elkaar op het door mij zo fijn bevonden GII-conferentie. Mijn ego is nog steeds herstellende van die bijeenkomst.

In korte tijd is Elco de derde persoon van de Koninklijke Bibliotheek die ik een krachtig en eensluidend pleidooi zie houden voor een sterke koppeling met het openbare bibliotheekwerk.

Enige tijd geleden schreef ik een open brief aan Bas Savenije, directeur van de Koninklijke Bibliotheek. En ik kreeg een prachtig antwoord. Zijn antwoord werd gevolgd door Johan Stapel op een Probiblioconferentie.

En nu dus Elco. Er waait een mooie wind door de Koninklijke Bibliotheek. Het beleid staat en het wordt consequent uitgedragen. Als een elftal met dragende spelers op de as van het veld. Of om het cultureler te zeggen: als een orkest met een prima basisbezetting. Klaar voor het mooie werk.

Kortom, de Koninklijke Bibliotheek gaat echt een blijvertje worden. En ik ben er wel blij om. Het zal ingewikkeld genoeg worden om alle eindjes de komende jaren aan elkaar te knopen. Een sterke samenwerkingspartner met een goed innovatief vermogen lijkt me dan geen overbodige luxe.

Een mooie wind door de Koninklijke Bibliotheek. Hijs de zeilen en vaar met ons uit.

Geen opmerkingen: