dinsdag 23 maart 2010

Annemarie en JaapJan flikken het weer...


Gistermiddag was ik samen met het ROC van Twente te gast bij ROC Deltion. Met het ROC van Twente heb ik al een aantal keer overleg gehad over Biebsearch. Het was tijd om eens te gaan kijken bij de pioniers van het eerste uur: Deltion.

Deltion is natuurlijk een oude bekende voor me. Al eerder schreef ik al eens wat over de inzet van Annemarie Versloot en JaapJan Vroom. Twee enthousiaste professionals die het als hun taak zien om duizend collega's te overtuigen van de samenwerking met de bibliotheek.

Hierboven laat ik de presentatie zien die zij gaven. Wat mij vooral trof was hoe ver zij al hebben doorgedacht over metadatering, over de verschillende principes die hiervoor toegepast worden en hoe zij als ware Don Quichottes hun organisatie intrekken om iedereen te overtuigen. Waar ik tevens prettig verrast over was, was de hoeveelheid bronnen die zij kunnen noemen, waarvan het handig is om ze te gaan koppelen met de zoekmachine.

Tot slot vertelden ze me vrolijk hoe ze een digitale desk waren begonnen in hun Media- en InformatieCentrum. Elke dag kunnen docenten langs komen met vragen als: "Hoe plak ik een filmpje in mijn powerpoint?" of "Hoe krijg ik dit document goed in de Elektronische Leeromgeving?". Toch hebben ze er geen enkele formatieplaats bij gekregen. Ze runnen die desk met studenten van de ICT-opleiding. De studenten trainen dus hun eigen docenten! Dat vind ik wel grappig.

Ik vond het een mooi staaltje ondernemerschap binnen Deltion. Er gebeurt veel met beperkte middelen. Ook was het een mooi staaltje vakmanschap. Het Media- en Informatiecentrum verwerft allerlei nieuwe competenties: content-zoekprofielen, metadateren en informatie gereed maken voor arrangeerprocessen.

De bibliotheek Zwolle en Deltion versterken elkaar goed. Elk met professionals op hun eigen terrein. We hoeven aleen maar duizend personeelsleden te overtuigen. Maar ja, zonder echte Don Quichottes wordt dat natuurlijk niks. En gelukkig, die Don Quichottes zijn er. Ze heten Annemarie en JaapJan. Bedankt, om zo weer eens in jullie keuken mee te kijken.

En voor het ROC van Twente: het lijkt me de vraag hoe we zo snel mogelijk gaan samen werken en niet of we gaan samen werken.

2 opmerkingen:

JaapJan Vroom zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
JaapJan Vroom zei

He Mark

Dank voor de vele veren, worden er hier wel wat warm van. Zeker ook jouw verdienste!

JaapJan

NB: die link in de presentatie naar Fiducia klopt niet meer