zondag 21 maart 2010

Foursquare: de meest infantiele tool van internet?


Mijn felicitaties aan Mayor GBierens
Alle twitteraars kennen het fenomeen: van die rare kleine berichtjes. GBierens trof gisteren het gunstige lot om "Mayor van LaPlace te worden". En wij feliciteren GBierens natuurlijk van harte met deze eervolle titel.


Foursquare
Deze service wordt de mensheid geheel gratis en belangeloos aangeboden via Foursquare. Je kunt je registreren bij Foursquare en via je Iphone of Blackberry kun je doorgeven dat je op een bepaalde locatie bent. Dat wordt bijgehouden en daar kun je weer punten mee verdienen. Een soort sticker voor goed gedrag. Het doet allemaal veel denken aan de methodes die werden gebruikt op de basisschool. Wie goed zijn best doet krijgt een sticker, wie het beste is krijgt een ere-titel.


Nu is dat allemaal nog niet zo ernstig. Er zijn ernstiger spelletjes. Waar ik mij echter mateloos aan stoor is dat Jan en Alleman mij nu zit te twitteren dat ie bij de Praxis is, de Jumbo of het pashokje van de H&M. Nog even en dan staat er dat we bij het Riagg zitten, in de nachtcel van het politiebureau, op de begraafplaats achter de kerk of in het stiltecentrum van Hoog Catherijne.

Foursquare staat bij mij daarom nog even op hetzelfde niveau als Jan Smit luisteren, de Tros kijken, de Telegraaf lezen, PVV stemmen en op witte sokken in saunaslippers lopen. Kortom, dat wil je niet.

Zo, alle Foursquaregebruikers weten nu hoe ik denk over hun twitterberichtjes. En ik bereid mij maar vast voor op hun vervelende reacties. Want die komen vast. Uiteraard van GBierens....
Zo gek nog niet?
Toch is mijn opmerking over Foursquare niet helemaal terecht. Wat aardig is, is dat de "crowd" zelf invulling geeft aan allerlei kaarten. Op het plaatje zie je bijvoorbeeld de Bibliotheek Enschede. Uiteraard is Jouke hier burgemeester van. Volgens mij is hij burgemeester van half Enschede overigens.

Maar goed, de "crowd" maakt een invulling van van de hele wereld en kan opmerkingen toevoegen. En dat gebeurt dan ook. Je vindt vooral beschrijvingen van eettentjes. En als je gaat zoeken naar het nut van Foursquare dan vind je ook artikelen die daar over gaan.

En daarmee ontstaat dus een soort Kieskeurigsite maar dan op basis van een plattegrond. Goede caf├ęs worden aanbevolen, slechte afgekraakt. Goede dienstverlening wordt aanbevolen, slechte wordt afgekraakt. En nog een stapje verder is dat natuurlijk prachtige input voor augmented reality. Stel je voor dat je door je telefoon heen kunt kijken en alle informatie ziet over de gebouwen om je heen. Kortom, dat Foursquare is gebaat bij zoveel mogelijk informatie over allerlei gebouwen: wie komt hier, wat weten ze ervan en wat vinden ze ervan. Informatie die straks in de augmented wereld goud waard is.

Overigens kun je Foursquare nog wel trucken. Er zijn namelijk wonderbaarlijk veel gebruikers op de Noordpool geweest. Helemaal waterdicht is het dus ook niet.

Een volkje van zegeltjes sparen
En hoe zorg je daarvoor? Precies. Je geeft mensen stickers en een eretitel. We blijven een volkje van zegeltjes sparen. En daar gaan we met Foursquare.

Foursquare is zeker niet infantiel. Het is de "crowd" die inderdaad zo gek is om te zeggen dat ze bij de Praxis zijn, het pashokje van de H&M of het toilet van de bibliotheek. Nou fijn. Straks hebben we mensen die Mayor zijn van het pashokje van H&M of het toilet van de bibliotheek. Dit land gaat echt ten onder.

En het is dan ook niet gek dat straks iedereen Jan Smit luistert, de Tros kijkt, de Telegraaf leest en de PVV stemt. En ik voorspel u: de saunaslippers met witte sokken gaan weer helemaal in komen!

6 opmerkingen:

Gerard Bierens zei

Haha, als je vraagt om een reactie dan kun je 'm krijgen natuurlijk :)

Je punt over dat locatie-getwitter is terecht, ik heb daar zelf ook geen behoefte aan, dus die optie staat bij mij standaard uit.

Zo'n 'Mayor of La Place' melding voegt op zich ook niet veel toe, maar aangezien dit veel minder frequent voorkomt laat ik het nog even zo. Bovendien zorgt het voor uitbreiding van m'n twitter-netwerk met nieuwe interessante (en lokale!) mensen die ik anders niet op het spoor gekomen zou zijn. Toch een beetje nuttig.

En ja, je kunt natuurlijk makkelijk toekijken vanaf de zijlijn en zeggen dat 't onzin is. Net als destijds in de begindagen van Twitter weet ik ook nu nog niet helemaal wat ik met Foursquare aanmoet, maar al doende krijg ik wel een steeds beter beeld.

Het gaat steeds meer om geo-locatie, weten waar je bent, waar je vrienden zijn, hoever het naar de pinautomaat is enzovoorts, maar er is meer. Een paar dagen terug zag ik 'The Internet of Things' en daarmee vielen veel puzzelstukjes op hun plek.

Ze weten het niet, maar al die Foursquare-gebruikers zijn eigenlijk catalogiseerders. Samen leggen ze ontelbaar veel objecten vast, bergen geo/metadata die allemaal aan elkaar geknoopt gaan worden door het internet der dingen.

De opmaat naar een betere wereld, of juist onze ondergang? Wat denk jij Mark?

Mark Deckers zei

Aha, the mayor himself ;-). Leuk filmpje en inderdaad "a sea of data" en een internet of things. Alles wordt verbonden en steeds makkelijker lijkt het wel. Ik zeg niet dat het onzin is, zeker niet. Ik verwonder me wel. Maar dat deed ik ook over Twitter. En nu doe ik ook vrolijk mee.
De vergelijking met catalogiseerders is mooi gekozen. Bovenal sta ik versteld van de kracht van de "crowd" en als je ze goed inzet, hoe snel je informatie of patronen kunt vergaren.
Bedankt mayor! Hoop u hier nog vaak te zien!

Gerard Bierens zei

Don't worry, ik zal hier nog vaak mijn gezicht laten zien hoor. Ben ik als La Place Mayor aan mijn stand verplicht ;)

Jouke zei

Ik ben idd mooi "the mayor" van "half Enschede" :-).
Beschouw Foursquare vooralsnog als een geintje voor mezelf.
En toch: je komt op id-en door F., als ik zie waar "mijn vrienden" komen en er idd beoordelingen bij lees dan voegt het toch iets toe.
Net als Gerard weet ik nog niet precies wat het nut is, maar toch...

En Mark: voor mij hoeft niet alles nut en noodzaak te hebben trouwens.
Ik mag graag een beetje experimenteren met dingen op mijn zuurverdiende HTC Hero :-).

PS Unfollowen kan tuurlijk altijd!

Mark Deckers zei

@Jouke: Dank voor je reactie. Zo kennen we je. En je hebt helemaal gelijk. Unfollow kan altijd. Ook heb je gelijk dat je moet experimenteren om er achter komen waar je het voor nodig kunt hebben. Blijft voor mij over: waarom zou iemand "Mayor van C1000 Lutjebroek" willen zijn?

chenlina zei

chenlina20161006
true religion outlet
coach outlet
pandora jewelry
true religion jeans
chicago bulls jerseys
christian louboutin shoes
official michael kors outlet
the north face
cincinnati bengals jerseys
ugg boots