donderdag 11 april 2013

Nico Dijkshoorn: Bibliotheken, val mij niet lastig met uw probleem #biebplaza

Die strandbibliotheek, hoe moet dat eigenlijk? Kan dat wel, uitlenen zonder pasje? Moeten we het paspoort van Duitsers niet kopiëren? En wat als er zand in de boeken komt? Want zand, dat heb je wel op het strand. Nou ja, vragen die u allemaal wel herkent.
 
En dan dat bibliotheekfeestje rond de keus voor Beste Bibliotheek, dat is toch vooral wij van WC-eend adviseren WC-eend.
 
En dan úw krantenbank waar ik met weer en wind voor op de fiets moet omdat die in úw bibliotheek te raadplegen is. Ja, daar win je de oorlog mee. Er wordt zelf mee geadverteerd: "krantenbank: alleen in úw bibliotheek". Nee eten bestellen, boeken, lingerie en wat je maar kunt verzinnen, alles is thuis te krijgen. Maar informatie? Nee? Dat is alleen te krijgen in de bibliotheek, op zwaar bevuilde internet-PC's naast al die daklozen die bij u gehuisvest zijn.
 
Bibliothecarissen die ik ernaar vraag, leggen mij uit hoe ingewikkeld het is: nee, die rechten zijn echt niet makkelijk te krijgen. Of ik maar even begrip wil hebben voor al die moeilijkheden. Ik wil die uitleg helemaal niet horen! Ik wil dat u het regelt! Maar volgens mij wilt  u dat helemaal niet. U hebt liever dat ik in de regen 6 kilometer fiets naar uw bibliotheek. En als ik er dan ben, moet ik ook nog wachten tot u open bent.
 
Gisteren fietste ik naar de bibliotheek in Leiden. Bij binnenkomst liep ik tegen een groot en lelijk meubel "Top-titels". Maar op het meubel geen boeken maar kartonnen vodjes met covers van boeken. En daarop dan de tekst: "alle exemplaren zijn helaas uitgeleend, informeer bij de balie naar de mogelijkheden". Bibliotheken, val mij niet lastig met uw probleem.
 
En dan al die tekstjes waar u zo dol op bent. Overal handgeschreven tekstjes met letters. Sta je in die baarmoeder met boeken die zo fris is opgepimpt en dan toch weer zo'n poster: "Heden cursus bestrijding tegen teenschimmel".
 
Al die bestanden: "alleen te gebruiken in de bibliotheek". Jullie zijn te gebakken aan dat gebouwtje. En ik hoor u zeggen: ja maar Nico dat gaat om rechten. Ja maar ik doe het gewoon thuis en als het niet geregeld is dan niet. Bibliotheken ga met jullie kont van de informatie af.
 
En 600 meter folderrek... is dat nog echt nodig?
 
Nee en dan al die schrijversbezoeken: Sorry, meneer Van Dis, onze wijn was inderdaad niet te drinken, sorry mevrouw Palmen dat u zich moest omkleden in het boekenmagazijn en sorry Remco Campert dat we u lieten meeëten van de Broccolitaart van Anneke van de uitleen. Sorry, sorry, sorry.
 
Aldus Dijkshoorn....
 
De spiegel is helder. En welke switch we moeten maken ook. Nico Dijkshoorn sluit af met het feit dat we vooral veel plezier moeten maken. En om eerlijk te zijn: ergens heb ik toch een vermoeden dat Dijkshoorn en Van Swelmen elkaar toch nog recent getroffen hebben.
 

1 opmerking:

Tonia zei

;) Ben het er helemaal mee eens. Ha, ha, Kom met je kont van die informatie af! Databanken kunnen best thuis gebruikt worden, als wij bibliotheken daar maar geld aan besteden in plaats van aan het uiterlijk van een displaytafel. Goed zo Nico zeg het maar hardop !