donderdag 11 april 2013

Hans Schuurmans: 'Bijzonder zijn in het gewone' #biebplaza


 
De HEMA heeft natuurlijk een 100% naamsbekendheid. 515 vestigingen in Nederland. Van worsten tot ondergoed. Maar opleidingen? Nee, dat verwacht je toch niet van HEMA? En dat is toch niet helemaal terecht. Hans Schuurmans geeft aan dat HEMA sinds vorig jaar de grootste online opleider is.

Leren is in de afgelopen net zo hard veranderd als de samenleving zelf. Wie kende LinkedIn of Facebook vijftien jaar geleden?  We zijn tegenwoordig altijd 'connected'.  Dat betekent dat scholen steeds meer op vraag kan plaats vinden: learning on demand. Scholen op het moment dat het nodig is, in brokjes die je op dat moment nodig hebt.

De stappen van die traditionele winkel naar grootste online aanbieder is via een aantal stapjes gegaan. Via de klassieke retail naar partij die start met de eerste diensten op internet: een foto-service. En geloof het of niet, daar was destijds wel kritiek op. Zou de HEMA niet teveel van zijn leest afwijken? Daarachter volgden online verzekeringen en online kaartjes voor dagjes weg.

En als laatste kwam de switch van Business-to-Consumer- naar de Business-to-Business-markt. En zo kwam langzaam de HEMA-academie in zicht. Wie wil zien wat HEMA nu al aanbiedt aan cursussen kan hier kijken. Leuk overzicht.

De missie van deze HEMA-academie is een e-academie te creƫren waarbij permanente educatie voor iedereen betaalbaar en uitdagend is. Dat betekent dat de uitdaging was om voor 20% van het scholingsbudget toch 80% van het scholingaanbod mogelijk is.

Hans laat een paar voorbeelden zien: Belastingdienst, HiSpeed, TNT, allemaal bedrijven waar men een e-acdemie voor heeft ingericht.

De academie heeft cursussen rond een aantal thema's: Taal, IT, management en op het werk. De cursussen worden opgezet vanuit de basisprincipes: warme informatie, vast format, dynamisch, zelfstandig en vakgericht.

Maar ja, leuk een online cursus maar hoe hou je het vol? De HEMA biedt het volledige pakket aan voor € 200,- per jaar. Kenmerk van de cursussen is dus dat je leert op het moment dat het nodig is.

Tot slot geeft Hans Schuurmans aan dat er gesproken wordt met de inkoopcommissie om te praten over een aanbod voor openbare bibliotheken. Dat vinden de aanwezigen een interessante gedachte.

Leuk initiatief. Vlot verhaal en eh.... Echt HEMA.

Geen opmerkingen: