vrijdag 26 april 2013

Hallo wereld, dag @biebhengelo


Tja, en dan is het vandaag zover: ik vertrek. Een jaar lang was ik parttime directeur van de grootste culturele instelling in Hengelo: de bibliotheek. En wat voor bibliotheek. Aan de muur hing het bordje: "Beste Bibliotheek van Nederland".

In de wind van de samenleving
Gisteren verscheen het afscheidsinterview in de Tubantia. Mooie woorden waren mijn deel. En een mooie tijd was het zeker. Als mensen vragen wat ik het leukst vond, antwoord ik steevast: "om in de wind van de samenleving te staan".  En daar bedoel ik mee dat ik erg genoten heb van de interactie tussen bibliotheek en burgers en tussen de bibliotheek en andere instellingen. De maatschappij beweegt steeds en telkens wordt van de bibliotheek gevraagd om op de juiste manier mee te bewegen.

Een mooi voorbeeld is het taalpunt Menthol dat is opgezet. Een project waarbij tientallen Hengeloërs mensen helpen die de nederlandse taal willen leren. Wie op vrijdagmiddag het café inloopt ziet wat ik bedoel. Of zo'n e-bookposteractie die net op het randje is met de Kama Sutra. Of die zomertassenactie waar we werden overvallen door het succes. Of vervolgens de winteractie voor Serious Request inclusief zeeduik bij.

Om ten slotte ook nog maar eens te eindigen met onze bibliotheekleden zelf die hun mening mochten geven over hun lidmaatschap.  En al die stappen, zo midden in de samenleving, leverden opnieuw een jaar met groei op. En met verdere verruiming van openingstijden in 2013, met een ombouw van de vestiging in de Hasselr Es, het opzetten van een mini-bibliotheek in Beckum en een mooi plan voor bibliotheken op school, weet ik zeker dat de Bibliotheek Hengelo nog niet aan zijn top zit. En dat zegt dus de Beste Bibliotheek, die het al zo goed deed.

Alive.... and kickin'
Dit jaar directievoering is voor mij de bevestiging dat bibliotheken nog springlevend zijn, er liggen legio kansen, ze staan midden in de samenleving en de meeste mensen zijn bijzonder blij met deze voorziening.

En tegelijkertijd is dit jaar voor mij de bevestiging dat willen bibliotheken die toekomst ingaan, ze ook daadwerkelijk moeten blijven bewegen. Er is geen dag zonder actie en geen dag zonder kansen. De kleine ruimtes die her en der in de samenleving beschikbaar zijn moet je optimaal benutten. Niet alleen praten over samenwerking, je moet het ook doen!  Kijk goed maar aarzel niet.

Dank!
Ik dank al mijn collega's van Bibliotheek Hengelo voor die fantastische ervaring. Het was mij een eer om directeur te zijn maar bovenal om met zoveel plezier te werken.

En voor René Siteur die mij weer mag opvolgen: alle succes samen met al die goede collega's!

Voor mij begint een nieuwe periode. Alles ligt weer open.

Hallo wereld, dag @biebhengelo!

Geen opmerkingen: