maandag 22 april 2013

De NRC, Jet, de wet en het bibliotheekreservaat?


De NRC publiceerde een lijstje van beroepen waar je nooit meer nee aan de slag zou komen. Op nummer 1: de bibliothecaris. En verderop toch wat markant in het lijstje: bibliotheekassistenten.

Nou ja, de strekking van het artikel is helder: bibliothecarissen sterven uit. Natuurlijk was ik compleet van slag. Maar nadat ik al snotterend één pak tisseus er door heen had gejaagd begon me toch wat te dagen? Zou er dan toch een complot zijn?

Want voor alles wat uitsterft beginnen plotsteling mensen zich in te zetten en voor je het weet zit je als bibliothecaris in het bibliotheekreservaat en trekken er legio toeristen voorbij die je graag nog even in je natuurlijke habitat willen zien, de bibliothecaris midden tussen de boeken. En bij de uitgang van het reservaat de onvermijdelijke merchandise: kleine bibliotheekpoppetjes en gedrukte boeken.

En natuurlijk komt er daarom ook een wet voor bibliotheken. In mijn gedachten kon dat natuurlijk niet anders zijn dan dat dat elke bibliotheek tot Unescomonument zou worden verklaard. Om vervolgens allemaal tegelijk toe te treden tot de museumvereniging.

Want het volgende bericht wat daar naadloos inpaste was dat de VOB ging verhuizen: naar de Museumtoren in Den Haag. De schrik sloeg mij om het hart. Zie je wel! Samengevoegd met de museumvereniging.

Maar nee, ik had het verkeerd gelezen: de muzentoren. En de museumvereniging zit trouwens in Amsterdam op veilige afstand van de VOB.

En die wet: die gaat over iets heel anders en daar kunnen alle Nederlanders over meepraten. Jet Bussemaker zelf legt het op deze video nog eens uit.


Nou, aan Jet Bussemaker is een prima onderbouwjuf verloren gegaan, dat kan niemand ontkennen. Zo glashelder dat zelfs Jip en Janneke het begrijpen.

Maar er is dus niks om ons zorgen over te maken. Bibliotheken blijven er gewoon. Instellingen waar mensen hun leven verrijken met leesplezier en levenslessen. Van laaggeletterd tot hooggeletterd.

Blijft mij één vraag over: is echt elke bibliotheek zo rustig als de bibliotheek waar Jet Bussemaker wordt gefilmd? Dan ga ik me pas echt zorgen maken...

Geen opmerkingen: