donderdag 11 april 2013

Gene Tan: 'Verzamel geen boeken maar herinneringen' #biebplaza


Tan: 'Sluit je ogen en denk na over een mooi moment vijf jaar geleden? Ja, en hebt u mooie gedachten? En ga staan en draai u naar elkaar om, en vertel elkaar welk aan welk fijn moment u dacht.' Geroezemoes stijgt op de zaal.
 
Dan gaat Tan naar de meest gelukkige en minst gelukkige ervaring in deze zaal. Hij vertelt over een  filmfragment en over andere herinneringen. Geluk is terug kunnen grijpen op goede herinneringen. Wat ons beweegt, bepaalt wat onze herinneringen worden.
 
Gene Tan is directeur van de Nationale Bibliotheek van Singapore. Singapore -qua oppervlakte vergelijkbaar met de Noordoostpolder - is een kleine staat met nog maar een kleine geschiedenis.
 
De bibliotheek startte een project over herinneringen van Singapore. Herinneringen die zijn opgebouwd uit herinneringen van alle burgers van het land. Het project is via de hashtag #sgmemory te volgen. Het is gebouwd vanuit de gedachte dat geschiedenis meer is dan het gedrukte boek. Geschiedenis bestaat uit de collectieve herinneringen van een land. Als wij vroeger als Nationale Bibliotheek alle boeken verzamelden (voor de geschiedenis), moeten we nu dan niet de nationale depot van herinneringen worden?
 
Maar dat is toch onmogelijk zou je denken? Toch niet. Kijk maar eens naar dit artikel op CNN. De bibliotheek startte een website en database waar alle herinneringen konden worden opgeslagen. En vanaf daar wordt nog een kleine stap verder gemaakt. Want als we collectieve herinneringen kunnen opslaan, is het dus ook mogelijk om je eigen geschiednis te reconstrueren: 'the library of me'. Je eigen timelime van documenten en herinneringen. En dat alles in de context van andere documenten en herinneringen, 'de library of we'
 
Bent u er nog? Ik wel. Net als bij Alpe d'HuZes spreekt ook Tan over een community. En ook bij Tan gaat het - net als bij Alpe d'HuZes - over wat we dicht bij ons dragen. Beide voorbeelden laten ons zien waar waarde voor de samenleving zit: dichtbij mensen en wat mensen zelf van waarden vinden en dat weer verbinden.
 
Wij werken niet vóór vier miljoen mensen maar mét vier miljoen mensen! En bedenk eens hoeveel kansen dat gaat geven!

2 opmerkingen:

Koen zei

Nu twijfel ik weer, is het dan toch een ze? (alinea 2 "Ze vertelt...")

Mark Deckers zei

check, check, dubbelcheck. Zo goed lijkt me.