maandag 30 januari 2012

De mysterieuze krachten van het Bibliotheekwerk : deel 9 : Stefan Wijnberg

In de rubriek “Mysterieuze krachten” staan we telkens stil bij mensen die op de achtergrond onmisbaar zijn voor het bibliotheekwerk. Stilletjes doen ze hun belangrijke werk.
En ditmaal zetten we Stefan Wijnberg van de Overijsselse Bibliotheek Dienst in het zonnetje. Stefan werkt op de afdeling Promotie & Cultuur en is de drijvende kracht achter bijvoorbeeld het twitteraccount van de Overijsselse Bibliotheken.

Het was ergens vlak voor kerst dat ik een mailtje kreeg van een collega uit een bibliotheek die vond dat hij genoemd moest worden in deze rubriek. Het bleek dat hij in die donkere dagen druk was geweest met de displaykalender. Voor alle outsiders: de displaykalender is een aanbod waarbij je elke periode voor een thema promotiemateriaal krijgt voor het frontaal presenteren van boeken. Ik begrijp dat daar inmiddels bijn 300 vestigingen in Nederland gebruik van maken. Kortom, heel veel bibliothecrarissen werken ongemerkt met materialen van deze stille ster.

En om eerlijk te zijn: hij heeft flink moeten buffelen om al dat werk rond te krijgen. Niemand heeft echter een onvertogen woord van hem gehoord. Grotendeels ook omdat het werk werd uitgevoerd terwijl iedereen op één oor lag.

Een eigenschap die ik zelf erg waardeer in Stefan is dat ik hem altijd optimistisch aantref. Als een vergadering eens wat stroef liep, maakt hij er daarna een aantal grappen over. Geen gezeur en wel een goede lach.

Zijn directe collega's roemen zijn algemene interesse. In elk onderwerp is hij wel geïnteresseerd. Wat overigens wel maakt dat hij aan allerlei internetbronnen zoals Twitter en Facebook ronduit verslaafd is. En daar zie je toch wel zijn achtergrond als journalist. Die eeuwige honger naar nieuws.

Zijn achtergrond als journalist zien we ook terug in de vele teksten die hij redigeert. Als ik het goed begrijp zijn er weinig teksten die hij niet gezien heeft.

Als je alles zo op een rijtje zet, snap je nauwelijks waar hij nog vrije tijd vandaan haalt. Ik heb een zwaar vermoeden dat hij met heel weinig slaap kan leven. Want hij brengt menig uur door in de game Skyrim, ook zo'n leuke tijdvreter. En als ie dat niet doet, zit hij wel naar Fringe te kijken.

Het leven is niet altijd even overzichtelijk maar Stefan lijkt ogenschijnlijk op een hele ontspannen manier mee om te gaan. Een fantastische collega en een prima gast. Wij wensen ons nog heel lang deze collega toe.

8 opmerkingen:

Stefan Wijnberg zei

Bloos! Dank je voor deze mooie woorden Mark, ben benieuwd wie die collega was... En die foto :-)

maribere zei

Wat een goed idee. Stefan, geniet ervan om in het zonnetje te staan. Je hebt het zelf verdiend;)

HermaL zei

Yes, geheel terecht en verdiend, Stefan!

Annemarie van Essen zei

Absoluut een terechte post.
Stefan heeft al heel wat teksten van Biebsearch geredigeerd en helpen vormgeven.

Een fijne collega met ongelooflijk veel positieve energie!

Emiel P. zei

Hulde Stefan!

Stefan Wijnberg zei

Dank allen! Na een halve week zweven sta ik inmiddels weer met beide benen op de grond hoor ;-) O en het vermoeden van Mark klopt inderdaad: ik kan met behoorlijk weinig slaap af. Vind ik een overschatte hobby... Tnx!

Anoniem zei

Mark, leuk dat je collega's van wie je de naam wel eens hoort maar zelf nooit ziet of spreekt, een gezicht geeft.
(louisa)

chenlina zei

canada goose
uggs on sale
michael kors handbags
nike nfl jerseys
louis vuitton handbags
cheap jordans
michael kors outlet
jordan shoes
kate spade handbags
louis vuitton outlet
chenlina20161006