donderdag 19 januari 2012

Waarom u uw buurman niet meer hoeft te groeten / De Sociale Staat van Nederland 1

ScreenShot039

Elke twee jaar rapporteert het Sociaal Cultureel Planbureau over de Sociale Staat van Nederland. Het is een lijvig boekwerk dat het SCP in opdracht van de Tweede Kamer maakt. Het beschrijft en analyseert de leefsituatie van de Nederlandse bevolking. Het rapport gaat in op zaken als onderwijs, arbeid, inkomen, gezondheid en maatschappelijke participatie. Een beetje de zachte kant van de economie maar wel een hele belangrijke. Het gaat namelijk over onszelf. Hoe wij ons voelen en hoe wij ons ontwikkelen. En de komende blogposts ga ik u meenemen door dit interessante rapport.

Voor wie het hele rapport wil lezen: die kan het hier downloaden.

Het rapport staat vol bizarre feitjes want er wordt echt van alles gemeten. Voordat ik begin aan wat verschillende lijnen uit het rapport geef ik u zo’n feitje. In de tabel hierboven ziet u de wijze waarop wij sociale contacten onderhouden. In grote lijnen kun je daaruit aflezen dat tussen de 80% en 90% van de Nederlanders geen problemen heeft met het onderhouden van sociale contacten. Maar er zit ook een opmerkelijk feit in. En dat is we in de afgelopen zes jaar veel minder met onze buren zijn omgegaan. Nog slecht 40% heeft minstens één keer per week een sociaal contact met de buurman of buurvrouw. Zes jaar geleden was dat nog 47%.

Als uw buurman dus de volgende keer zegt dat u hem al een tijdje niet heeft gesproken, kunt u dus met een gerust hart zeggen dat het SCP uw gedrag ondersteunt.

In de volgende posts ga ik in op de Staat van Nederland, het belang van hoger opgeleiden over onderwijs en over geluk.

1 opmerking:

Anoniem zei

Maar wel vaker contact met vrienden en/of kennissen. Misschien zijn buren wel vrienden geworden? En is het juist een positieve tabel??