maandag 9 januari 2012

Gezocht: klant die 33 jaar geleden een boek leende...

Bij de Bibliotheek Tilburg meldde zich enige tijd geleden een man met een boek van Vestdijk. Het boek had echter al teruggebracht moeten worden in januari 1978. De klant zou conform de boeteregeling 1.200 euro moeten betalen. De bibliotheek meldt echter dat die boete natuurlijk niet betaald hoeft te worden. Die boete is al kwijt gescholden. Aardige mensen toch, die Brabantse bibliothecarissen. Sterker nog, ze zijn een facebookpagina begonnen voor deze klant. Om hem in het zonnetje te zetten.

Heel anders gaat het er aan toe in de Verenigde Staten. Een 28-jarige man - beroepscrimineel - bracht zijn bibliotheekboeken tien dagen te laat terug. De bibliothecaresses namen contact op met de advocaat van de crimineel, omdat hij voor 770 dollar aan boetes had open staan. De rechter veroordeelde de man tot 625 dollar aan boete. Als bonus mag hij voor elke dag dat hij zijn boeken te laat terugbracht een dag in de cel doorbrengen. 10 dagen cel dus.

Een snelle analyse van ons ledenbestand leert dat 3% boeken in huis heeft die meer dan 10 dagen te laat zijn. Op 4 miljoen leden betekent dat zo'n 120.000 criminelen die allemaal 10 dagen de cel in kunnen in de Verenigde Staten. Gelukkig leven we in Nederland. En ik vind dat we voor al die 120.000 mensen wel een facebookpagina mogen starten. Omdat ze zo blij zijn met onze spullen. Want volgens mij was dat onze opdracht.

4 opmerkingen:

lemina zei

Een leuke oplossing.

Anoniem zei

Het blijft raak in Amerika met de bieb en politie:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2690/Opmerkelijk/article/detail/3105640/2012/01/04/Bibliotheek-stuurt-politie-op-meisje-van-vijf-af.dhtml
(Louisa)

Mark Deckers zei

@Louisa: tjeempie, die is inderdaad ruig. Een kind van 5 jaar en daar dan de boeken komen ophalen.....

Anoniem zei

Of zou het een broodje aap zijn om leemtes op de krantenpagina te vullen? (Louisa)