woensdag 25 januari 2012

Waarom je alle opvoedingsboeken wel weg kunt gooien als je het SCP-rapport leest / Sociale Staat van Nederland 4

ScreenShot046

Okee, ik heb u in de vorige blogs uitgelegd dat het eigenlijk hartstikke goed gaat in Nederland. En toch zet het kabinter fors het mes in alle uitgaven. Die bezuinigingen zijn overal voelbaar. En de vraag is of er voor de Sociale Staat van ons land wel zo logisch bezuinigd wordt.


ScreenShot045

Naast het feit dat het hartstikke goed gaat met ons land, is er nog een belangrijke conclusie te trekken. En dat is dat opleidingsniveau steeds vaker een sterke voorspeller blijkt te zijn van het geluk van mensen. Hoe hoger opgeleid, hoe gelukkiger men is. Hoger opgeleiden hebben vaker werk, verdienen meer, hebben meer ontwikkelkansen, zijn meer cultuur-geïnteresseerd, sporten meer, zijn minder ziek en hebben ook nog eens meer vertrouwen in het land. En last but not least: hoger opgeleid mensen leven gemiddeld zeven jaar langer dan lager opgeleiden.

Kortom, alle reden om maar hoog opgeleid te zijn.

Alle ouders zouden op basis van deze uitkomsten dan nu ook alle opvoedingsboeken wel weg kunnen gooien. Lees “de Sociale Staat van Nederland” en u weet wat u te doen staat als ouder: zorg dat uw kind eindigt op de universiteit. Dat is echt de beste garantie op een gelukkig leven. Nou ja, wie eendimensionaal wil leven, heeft het hier wel ongeveer mee te pakken.

Kortom, voorkom uitval in het onderwijssysteem, ondersteun kinderen die het wat moeilijker hebben en zorg dat jongeren zo lang mogelijk doorstuderen. Maak studeren en de toegang tot het onderwijs zo toegankelijk mogelijk en geef talent alle kansen. Allemaal maatregelen die onze samenleving zowel sociaal als economisch het meeste zullen opleveren.

En in die zin is het overheidsbeleid dan ook heel makkelijk samen te vatten: investeer in onderwijs, zoveel je kunt.

4 opmerkingen:

lemina zei

Ja want als je niet geleerd heb ga je roken drinken en alleen enge ziektes kunnen krijgen .
Want Hoog op geleid Sporten en worden Nooit ziek zeg dit tabelletje .
Kom nou dat is gelukkig niet zo. Want iedereen kan ziek worden of vallen of een ongeluk krijgen .Dat is echt niet af te lezen aan je op leiding.

Mark Deckers zei

@Lemina: ah, goed opgelet! Nee, gelukkig werkt het niet zo....

Eddy Hamoen zei

grotendeels bekende statistieken inderdaad ... alhoewel ik niet wist dat hoger opgeleiden ook zoveel meer sporten als lager opgeleiden... Misschien ook een leuk taakje voor de overheid om dat meer te stimuleren bij lager opgeleiden..

Mark Deckers zei

@Eddy Hamoen: of ze moeten gewoon zorgen dat iedereen hoger opgeleid wordt, dan ga ze vanzelf meer sporten.... of haal ik nu iets door elkaar? :-)