Niet meer zelf je eigen bibliotheeksysteem hebben maar het gewoon afnemen als een Google-applicatie. Toekomstmuziek? Of is dit toch dichterbij dan we denken? Ik denk dat laatste.
Op dit moment heeft elke (gezamenlijke) bibliotheekorganisatie nog een eigen bibliotheeksysteem met eigen server. Soms delen we die op provinciaal niveau maar veel verder dan dat komen we nog niet in het openbaar bibliotheekwerk. En allemaal organiseren we zo ons werk op onze eigen schaal. En inderdaad: versnipperd.
Deze week stuitte ik op twee interessante artikelen (deze en deze) van de Universiteit van Tilburg. Zij kondigden aan ze dit jaar gaan starten met Webscale-managementservices (WMS). WMS is een product van OCLC. En als ik het goed begrijp bestaat het uit twee componenten. Op de eerste plaats is het een modelleerbare zoekmachine a la Google of Aquabrowser waar je verschillende bronnen op kunt aansluiten. Op de tweede plaats is het gewoon een bibliotheeksysteem dat in de cloud operationeel is. Dat zou eigenlijk ook best een interessante optie kunnen zijn voor openbare bibliotheken.
Ik voorzie dat deze techonolgie de komende jaren in openbare bibliotheken operationeel zal worden. Met de Nationale Bibliotheek Catalogus - die Bibliotheek.nl de komende tijd gaat bouwen - krijgen openbare bibliotheken die modelleerbare zoekmachine. Tegelijkertijd ontstaat een echte nationale catalogus in de cloud. Het enige dat dan nog ontbreekt is dat onze transacties ook via deze cloud gaan registreren. En ik verwed er een mooi fles wijn om dat HKA en Infor in hun volgende versies van hun bibliotheeksysteem dat mee gaan nemen. En als ze dat niet doen, verwed ik er weer een goede fles wijn om dat dat een slechte keus is.
Onze zoekmachine en bibliotheeksysteem als een soort Google-app. Het lijkt me een prima aanjager voor de samenwerking tussen bibliotheken in Nederland.
Foto: Stuck in customs
2 opmerkingen:
Maar als de bibliotheken allemaal op één golflengte zit is het voordeliger en makkelijker voor gebruikers .
Een reactie posten