donderdag 2 februari 2012

Wat binnen zes jaar verdwenen is...


Het Centrum voor de Ontwikkeling van Creatief Denken publiceerde een mooi overzicht van handige trendkaarten. Voor iedereen die wel eens in de toekomst moet kijken is dit een mooi overzicht. In dit overzicht vond ik ook bijgaande filmpje met dingen die de komende zes jaar gaan verdwijnen. En ik denk dat ze er niet ver naast zitten.

5 opmerkingen:

Zomer65 zei

Ik denk, of hoop eigenlijk, dat juist de 'ouderwetse' klas terug komt. In hybride vorm, dus niet echt de ouderwetse klas, maar wel de hang naar excelleren, naar mengeling van klassikaal en op maat. Zwaan en andere onderzokers hebben veel gepubliceerd over ons brein, en daaruit blijktdat kijken en leren, luisteren en leren, doen en leren afhankelijk van het dominante talent van een kind, van een lerende aangesproken moet worden. Dus of dat klassenlokaal echt verdwijnt, er zullen vast andere vormen komen, maar een beetje meester/gezel, kunst van leren in groepsverband denk ik dat er zal blijven.

Zomer65 zei

Ik bedoel Swaab.... iPad en mijn typen niet altijd vrienden ;-)

Mark Deckers zei

@zomer65: de ouderwetse klas in hybride vorm.... Dat klinkt als: het wordt helemaal anders en toch hetzelfde.... Overigens denk ik dat klassen steeds meer netwerkachtige vormen gaan krijgen. Zoals in alle tijden al gold: de belangrijkste dingen leer je niet in de klas.

Anneke Manche zei

Met de iphone in de hand duurt dat echt geen zes jaar meer. Heb mijn eerste boek op de iphone gelezen. Ging boven verwachting goed. De ereader is alleen nog interessant in de zon;)
Hoe snel went alles, mijn kids hebben al 2 jaar geen horloge meer ....
Erg? Nee, creatief!

Zomer65 zei

@Mark klassen zijn volgens mij nog steeds een effici├źnte manier van bepaalde informatie overdragen, dus ik denk dat het voor bepaalde vormen onderwijs blijft. Bovendien hoor ik van scholen dat veel ouders heel erg conservatief zijn in hun onderwijsopvattingen, en met de oproep van Bijsterveld aan ouders om meer betrokken te raken... Het zou mooi zijn als ouders mede dat netwerk van kennis zouden kunnen gaan vormen om dat wat waardevol is om te leren van buiten se schoolbanken in te brengen.