donderdag 10 februari 2011

Wij feliciteren de Bibliotheek Haarlem!


Haarlem was altijd al goed bezig met digitale diensten. Het was dan ook niet verwonderlijk dat we vanuit het websiteproject in Deventer graag gingen samenwerken met de bibliotheek in Haarlem.

Het geval wil namelijk dat Deventer werkt met een Bicat-bibliotheeksysteem en een website die gemaakt is in Joomla!. Haarlem werkt met Vubis/Infor en een website die is gemaakt in het BartCMS-systeem van App.

Die twee combinaties Bicat en Vubis en Joomla! en Bart vormen samen de meest gebruikte pakketten in Nederlandse bibliotheken.

Wat werkt bij het ene systeem, werkt niet bij het andere?
Meestal is het zo dat iets wat werkt in het ene systeem, niet werkt in het andere systeem. En vandaag gaan we eens bewijzen dat dat niet zo is. Wie namelijk de website van de Bibliotheek Haarlem raadpleegt kan nu namelijk de widgets Uitgelicht (met aanwinsten) en Net teruggebrachte boeken bewonderen.


Tweede white label website!
En waar kenden we die widgets ook al weer van? Inderdaad: van de website in Deventer. Precies dezelfde widget maar dan wel voor een ander CMS-systeem en een ander bibliotheeksysteem. En daarmee kunnen we volgens mij de Bibliotheek Haarlem als tweede white label website in Nederland bestempelen.

Leuk voor Haarlem, Deventer en de rest van Nederland
Maar dat is niet alleen leuk voor Haarlem en Deventer. Haarlem en Deventer staan model voor 80% van de Nederlandse bibliotheken die op één of andere manier al op deze manier werken. Met Bicat of Vubis en met Bart of Joomla!

Nee, we zijn zeker nog niet klaar. Want wat in Haarlem werkt of in Deventer werkt nog niet “zomaar” in andere bibliotheken. Dat heeft overigens vooral te maken met onze koppigheid om met verschillende versies van bibliotheeksystemen te werken en ze telkens anders in te richten.

Wat mij betreft zorgen we ervoor dat deze Joomla!-versie en deze Bart-versie gewoon dicht bij elkaar blijven. Heb je altijd keus in hoe je het wil doen maar we zorgen met elkaar voor een sterke uitstraling van bibliotheken en een eenduidige doorontwikkeling.

Dank en complimenten
Eddy Hamoen, die ook al van onschatbare waarde was in Deventer, heeft ook hier de coördinatie gedaan. De uitwerking was niet mogelijk geweest zonder Jan Klerk van de Bibliotheek Haarlem, Johan de Bruijn van Infor en Mark Stroeve van App-software. Mijn complimenten!

Dus: onze felicitaties aan de bibliotheek in Haarlem. En eigenlijk zijn dat felicitaties aan ons allemaal, samenwerken tussen systemen kan dus! Op een mooi vervolg van de samenwerking.

5 opmerkingen:

Jan Klerk zei

Mooi bericht Mark. Gezamenlijke Mijlpaal gehaald! Nu de kleding vol bloed zweet en tranen in de wasmachine en in een fris pak op naar de volgende fase. Altijd goed om met jullie samen te werken!
grtz. Jan

Peter van Eijk zei

Mooie blog met terechte felicitaties en ''the best is yet to come''.

Groet van Peter

Mark Deckers zei

@Jan: mooi beeld van die kleren. Inderdaad weer met een fris pak verder!
@Peter: elke keer weer een stap verder. Telkens een concreet resultaat.

brt zei

@Jan gefeliciteerd. Wij hebben in de Bibliotheek A tot Z ook BART CMS, maar dan met Bicat. Dat moet nou toch ook geen problemen meer leveren??? Grt Brt

Jan Klerk zei

@Bart technisch zal dat geen probleem zijn. App heeft voor onze site een zgn. 'Shindig Open Social container' toegepast waardoor standaard widgets eenvoudig op de website geplaatst kunnen worden. Volgens mij is die Shindig constructie generiek in het Bart4 WCMS ingebouwd waardoor ook A-Z er gebruik van zou moeten kunnen maken. Maar je moet dan nog wel widgets bakken in de combi Bart/Bicat. Ik zou zeggen bel even met Mark Stroeve van App.
grtz. Jan