donderdag 17 februari 2011

Officiële opening Saxion Innovatielab

Deventer

Vanmiddag was het dan zo ver: het glas werd geheven op het innovatielab. Zo ontwaarden wij de immer optimistische Peter van Eijk (inderdaad met paarse boekje), de joviale VOB-secretaris Coen van Hoogdalem en Astrid Vrolijk, de charming lady van de innovatieve Bibliotheek Zwolle. Uiteraard ontbraken ook de bibliotheekminnende gedeputeerde Dick Buursink niet en Gerard Kocx, directeur van de Bibliotheek van Enschede die bij het innovatie en vooruitgang altijd een twinkeling in zijn ogen krijgt. Kortom, iedereen die er een beetje toe doet was wel aanwezig op dit feestje.

Innovatienetwerken
En terecht natuurlijk. Want het Saxion Innovatielab vormt een mooi sluitstuk op het innovatienetwerk in Oost-Nederland. Van dagelijkse vernieuwing door allerlei gebruikersgroepen naar massieve vernieuwing via het innovatieteam van het meerjarenprogramma GPS. En daar wordt nu het innovatielab bovenop gezet. Om niet alleen vanuit het vandaag naar morgen te innoveren, maar om de innovatie van overmorgen naar vandaag te halen.

En een feestje werd het. Eddy Tulp mocht aftrappen als directeur van het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek. Hij verklaard dat zijn bibliotheek al 450 jaar met innovatie bezig was en dat zo’n innovatielab bij hem dus in goede handen was.

Daarna mocht gedeputeerde Dick Buursink het woord nemen. Glimmend van trots poetste hij al het beleid nog eens flink op, noemde Overijssel de meest innovatieve bibliotheekregio en vond dat iedereen een Nederland dat moest horen. Wel gaf hij aan dat de functie van de bibliotheek sterker gekoppeld moet worden aan de economische waarde.

Daarna kwamen Ineke van Oldeniel en Jan Wolters van Saxion vertellen dat ook zij uiterst tevreden waren over het innovatielab. Ineke van Oldeniel memoreerde dat Nederland op de twaalfde plaats staat in Europa als het gaat om innovatie. Dat mag dus best een tandje harde. Jan Wolters haalde zijn jongste jeugdherinneringen aan met de bibliotheek: “de jufvrouw van de bibliotheek keek je streng aan en je voelde dat het net op tijd terug brengen van je boeken eigenlijk nog niet genoeg was.” Ook een leuke uitspraak: “Kennis spel je tegenwoordig als G-O-O-G-L-E. “

Jos Debeij als voorzitter van het Overijssels netwerk leidde de zaal met 100 sheets in vijf minuten even door alle ontwikkelingen heen. En we waren weer bij. Het mooiste moment kwam echter daarna toen de studenten Jacqueline Krans en Ella van der Zwaag met enthousiasme hun eerste opdracht voor CODA Apeldoorn lieten zien.

De glazen werden geklonken en het feest kon beginnen.

Wie bedenkt
dat we nog maar een paar weken op weg zijn,
dat we daar een dag in de week in stoppen,
dat er al meer dan twintig studenten aan het werk zijn,
en dat er al veel bibliotheken aan de deur kloppen,
die weet dit wel eens heel interessant kan worden.

Het publiek was een mooi mix van studenten, statenleden, lokale politici, ondernemers, ambtenaren, bibliotheekdirecteuren en –medewerkers. Een divers pluimage en die mix is misschien ook wel een goede garantie voor dat succes.

Ik vermoed dat het nog lang onrustig blijft in Deventer. En dat is maar goed ook.

7 opmerkingen:

Zomer65 zei

O, mag ik ook meedoen;-) of in ieder geval leentjebuur buur spelen qua idee, zijnhier met vallen en opstaan in gesprek met hogeschool InHolland. Ik voel meer kansen aankomen

Dennis BNL zei

En zullen we dan vervolgens al die regionale innovatie-inspanningen weer eens goed gaan afstemmen en coördineren voordat we alles weer dubbel gaan doen? Ik voel ook iets aankomen: een gezamenlijk innovatieplatform ;-)

Unknown zei

Mooie ontwikkeling dit. Ben benieuwd naar de ontwikkelingen en vruchten. Veel succes!

Biebenschede zei

Mooi initiatief!
Indien mogelijk willen we daar als bieb Enschede graag bij betrokken worden.

Mark Deckers zei

@zomer65: het innovatielab staat open voor alle bibliotheken. Dus ook de uwe. Klop dus rustig aan.
@DennisBNL: U kent mij niet anders toch?
@Edwin: Thanx
@BibliotheekEnschede: Ik geloof dat jullie bibliotheek mee in de stuurgroep zit! Maar jullie zijn ook van harte welkom om mee te doen. Kom maar op!

Ron Weerheijm (HR) zei

Prima werkwijze! Vanuit welke opleidingen laten jullie studenten toe?
Ron Weerheijm

Mark Deckers zei

@RonWeerheijm: We zijn gestart met de HIDS-opleiding van de academie CII. Maar we willen graag verbreden en staan open voor input. Je kunt contact opnemen met John van de Pas van Saxion hierover