maandag 28 februari 2011

Een ongeoorloofde telefoontap...

telefoon van swelmen

Dit bericht zal waarschijnlijk maar een paar uur op internet staan. De verwachting is dat juristen binnen enkele uren een publicatieverbod op zullen leggen.

Vrijdagavond kreeg ik anoniem een geluidsbestand in handen gespeeld met daarin een opmerkelijk telefoongesprek. Het gaat om de heren Van Eijk (directeur bibliotheek.nl) en Van Swelmen (directeur Bibliotheek Oppendam). Kent Nederland een nieuwe Wikileaks? Lees snel verder.

Er rinkelt een telefoon. Een man met snor neemt op.
“Peter van Eijk.”
“Dag meneer Van Eijk, met Van Swelmen. Fijn dat ik u weer eens spreek.”
“Dat genoegen is geheel mijnerzijds. Het gaat altijd om de kwaliteit van de interactie dus het is een voorrecht u weer aan de lijn te hebben.”
“Inderdaad meneer Van Eijk. Helemaal mee eens. Ik begrijp dat u er mee ophoudt als interim directeur van Bibliotheek.nl?”
“Dat klopt. Ik ben wel zo’n beetje aan het eind van de houdbaarheid van een nomade in maatpak en snor.”
“Maar u hebt fantastisch werk verricht. Een paar jaar hard gebuffeld. Veel bereikt maar ook nog veel te doen.”
“Dankuwel voor de complimenten. Ik voel me vereerd dat uit uw mond te mogen horen. De directeur van de Bibliotheek in Oppendam is een belangrijke graadmeter voor ontwikkelingen in onze branche. Ik zeg altijd maar zo: Ga voorop in volgen. En daar is Oppendam natuurlijk één van de mooie successen van.
“Dank u, dank u.”
“Maar inderdaad, nog veel te doen. Want het zal u niet verbazen dat ik nu even mijn paarse boekje – de agenda voor de toekomst – erbij pak. Ik ben op pagina 43 om precies te zijn. Dus we hebben nog 30 bladzijden te gaan.”
“Dus snel op zoek naar een goede opvolger?”
“Ja, die moeten we wel met een lampje zoeken. En we zullen alle ogen nodig hebben bij het zoeken want ik ben door moeder natuur minder goed bedeeld op dit punt. En ja, het moet iemand zijn die zijn sporen flink verdiend heeft.”
“Maar meneer Van Eijk, heeft uw bestuur dan niet direct gedacht, we vragen gauw meneer Van.. ”
“ Natuurlijk, meneer Van Swelmen. En ja, het moet ook iemand zijn die als het ware boven de partijen kan staan. Erudiet maar toch met voldoende tact om draagvlak te creëren. ”
“Nou, dat wilde ik net zeggen, dat het bestuur niet direct aan mij…”
“Inderdaad, meneer Van Swelmen. Daarnaast moet het ook nog iemand zijn die bewezen heeft permanent te kunnen innoveren.”
“Precies! Wie is hier uw man die al uw innovaties mee heeft…”
“En tot slot hebben we dan nog de eis dat die persoon ook nog eens ook in de Haagse arena zijn mannetje staat, meneer Van Swelmen. Was u daar dan ook van meneer Van Eijk, hoor ik u denken? Jazeker, maar wel met mijn vrienden van het bestuur.”
“Dat snap ik natuurlijk. Ik investeer zelf al jaren in de relatie met de aanstaande vriendin van Mark Rutte.”
“Dat heb ik gehoord, meneer van Swelmen. Nou ja, als ik dat alles zo bij elkaar bekijk wordt dat natuurlijk een onmogelijke opgave. Maar ik zeg altijd maar zo: Eerst het wie, dan het wat. Het zal u dan ook niet verbazen dat we hier gespecialiseerde jongens en meisjes voor inhuren.”
“Dus u hebt niet gelijk gedacht, onze man is natuurlijk meneer Van S….”
“Sorry, meneer Van Swelmen. Ik stop nu even met zenden. Ik word verwacht op een bijeenkomst. Dus ik pak mijn paarse boekje en spoed mij naar de Haagse burelen. Tot ziens goede vriend.”
“Tot ziens, meneer Van Eijk..... en bedankt.”

Geen opmerkingen: