vrijdag 28 januari 2011

Wat gebeurt er op de site van Deventer?

Dia2


Begin deze week stond ik stil bij de flinke stijging van het gebruik van de white label website van de Bibliotheek Deventer. Toen beloofde ik nog eens nader te kijken naar de cijfers. Eddy Hamoen heeft nieuwe cijfers voor mij opgeduikeld.

Ik kan dus nu vertellen dat 67% van onze klanten binnen komt op het hoofdadres. Dat zegt dus nog niet zoveel. Op die plek kunnen we nog niet precies zien wat er verder gebeurt. Anders gezegd, bijna elke klant begint hier.

Verlengen als killerapp
Van al het gebruik gaat vervolgens ruim 12% naar verlengen en dat is dan ook de belangrijkste doorklikreden. Daarna volgt met 3% de openingstijden.

Website als belangrijkste ledenwerfmoment?
Lid worden scoort toch nog 1%. In de statistieken die ik bekeek waren dit nog zeker 1.000 pageviews. Dat is best opvallend. Veel klanten oriƫnteren zich voor het lid worden dus via internet. Een aantrekkelijke aanbieding en een wervende tekst is daar dus belangrijk.

Muziekthemapagina
Ook leuk om te zien is dat in korte tijd de muziekthemapagina zich al een plekje in de top-5 verwerft.

En de rest
Tot slot volgt een grote restcategorie. Hoewel dat een soort overig lijkt, zit daar juist een grote verandering. Daar zitten al die verschillende applicaties waar op doorgeklikt wordt. Kortom, deze uitkomsten zijn in lijn met wat we mochten verwachten.

Dia1


Unieke bezoekers
Begin deze week liet ik ook het aantal pageviews zien. Sommige mensen zeiden terecht dat dat niet het hele verhaal is. Daarom hierbij ook nog de unieke bezoekers. Die stijging is inderdaad minder stijl maar toch nog altijd ruim 20% hoger en naar een structureel hoger niveau.

Usability ondezoek
Alle reden dus om vrolijk te zijn. En toch blijven we gewoon doorgaan. Afgelopen weken heeft er een usability studie plaats gevonden met echte klanten. Daarbij wordt gekeken of ze voldoende zelfstandig alle functies gebruiken. Die uitkomsten krijgen we over een kleine twee weken gepresenteerd. En die uitkomsten nemen we weer mee naar een ontwikkeltraject voor de volgende release.

Er staat een volwassen team dat samen met klanten de ontwikkeling verder brengt. En dat terwijl veel klanten nu ook al laten weten heel tevreden te zijn. Lekker verder dus!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Maarrr, ik probeer al een tijdje minderjarige dochter aan te melden via website. Dat lukt niet. Niet zo raar dat lid-worden maar 1% scoort.
Zal het volgende keer doen als we in de bibliotheek zijn, maar laat me snel afschrikken door drukte.

Linda

JohanS zei

Heb je statistiek van hoeveel leden hun boeken verlengen nadat ze door Boekliefde zijn geattendeerd op het verlopen van de uitleentermijn?

Mark Deckers zei

@Linda: dank voor je eerlijke reactie. Dat waardeer ik zeer. Digitaal lid worden is eigenlijk technisch niet zo ingewikkeld.
@JohanS: dat zal minimaal zijn. In Deventer krijgen alle klanten die dat willen al kosteloos een e-mail dat hun uitleentermijn verloopt. Die service was er dus al (naast het feit dat je in Deventer je boeken gewoon 6 weken mag houden)

Anoniem zei

Check even, 18+ geen probleem, 18- wel
Linda

Mark Deckers zei

@Linda: Zoals ik al zei, technisch geen probleem. Bij 18+ volgt na aanmelding een betaling. Op basis daarvan vindt als het ware een identificatie plaats. Voor 18- volgt geen betaling en kan dan dus niet direct worden vastgesteld of de klant ook is wie die zegt te zijn (volgt u het nog?) Sommige bibliotheken lossen die op door kinderen via internet een klein bedrag te laten betalen en dat bedrag op de pas te zetten (als vooruit betaald boetebedrag bijvoorbeeld). Kortom, het is een procedure waar een bibliotheek zelf voor moet kiezen. En die zal ik opnieuw onder de aandacht brengen. Nogmaals dank voor je aanvulling.

Unknown zei

Dank voor de uitgebreidere inzichten Mark, fijn dat je het deelt.

Mark Deckers zei

@Edwin: En er komt nog meer!