maandag 24 januari 2011

Gebruik website Deventer stijgt met 70%


pageviews deventer

Begin oktober brachten we de eerste white label website van Nederland in de lucht in Deventer. Met veel tamtam en veel vernieuwingen. We waren enthousiast en benieuwd naar de eerste resultaten.

Gebruik 70% gestegen
En die eerste resultaten kreeg ik vrijdag onder de neus geduwd. En die zijn prachtig: het gebruik is met 70% toegenomen! Het betreft hier dan het aantal pageviews. Wie naar het aantal unieke bezoekers kijkt ziet een soortgelijke trend, zij het iets minder sterk.

Goed is het ook om te zien dat het gebruik van de site veel diverser is geworden. Waar vroeger vooral naar de zoekfunctie werd gegaan, zien we nu ook veel klanten doorklikken naar de aanwinsten in de etalage en naar de widget met net teruggebrachte boeken.

Ook via de site van de bibliotheek Deventer laten klanten enthousiaste reacties achter op de verbeterde dienstverlening via de website.

Tot slot begrijp ik ook van het personeel dat de hele introductie van de website nagenoeg vlekkeloos is gegaan.

Kortom, allemaal mooie signalen om verder te gaan.

Verdere plannen
En dus gaat de uitrol naar alle Overijsselse bibliotheken binnenkort van start. Dit met de bedoeling dat eind dit jaar alle Overijsselse bibliotheken deze website hebben. En natuurlijk met dezelfde resultaten.

Klaar zijn we overigens nog niet met de website. Binnenkort start een klein projectteam om de volgende release voor te bereiden.

En tot slot kijken we samen met PSO's en Bibliotheek.nl hoe we deze site ook kunnen aanbieden aan bibliotheken buiten Overijssel.

Henk Vonhoff
Ik dank de statistieken deze keer aan Eddy Hamoen. Hij heeft vorig jaar samen met Jenny Huizinga het project geleid. Hij vertelde me er wel bij dat Henk Vonhoff ooit zei over statistieken: "Statistieken zijn niet zelden als hoe een dronkenman een lantaarnpaal gebruikt: niet ter verlichting, maar slechts ter ondersteuning ..." Laat ik het maar houden bij het feit dat ik Eddy dank voor deze lantaarnpaal. Doe er uw voordeel mee!

12 opmerkingen:

Festina Lente zei

Good work!

Eddy Hamoen zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Eddy Hamoen zei

Ha Mark

wat een goed bericht :-)

werd net zelfs door Johan Stapel tijdens de 'keek op de week' bij B.nl opgelezen.

Een opkikker voor Overijssel dus....

Eddy

PS: over het hele jaar gemeten bedroeg de toename zelfs 80%. Maar goed, t.o.v. de maand september was de toename idd 70%...

Unknown zei

Dat zijn inderdaad mooie cijfers Mark!

Ben wel benieuwd naar het totale plaatje. Zijn het inderdaad allemaal leden uit Deventer, of is er ook veel verkeer uit de rest van NL, uit de bibliotheekwereld? Het is natuurlijk ook de nationale voorbeeldsite, dat speelt toch ook nog wel een rol?
En blijven de mensen lang?

Zou graag de volledige Analytics van de site eens zien, dat kan ook erg leerzaam zijn voor de sector.

Keep up the good work!

jan de waal zei

Inderdaad mooi resultaat. Geef aan dat het Joomla cms door de gebruikers goed ontvangen is. En dan te bedenken dat in "Deventer" nog niet alle mogelijkheden van Joomla zijn ingezet en er volop idee├źn zijn voor de vernieuwing in 2011.
Maar er is niets zo "flex "als cijfers. Mark de spreadsheet staat toch niet op z'n kop (;-)) want dan is het een heel ander feestje. Of is het allemaal bezoek van collega's uit het land die het moois van Deventer willen bewonderen? Nee want dan was de piek wel snel gedaald, ik denk dat de bewoners uit Deventer de vernieuwing handig vinden.

HermaL zei

en nu stijgt de lijn opnieuw. Want wie de blog leest gaat nog eens of alsnog kijken op de site. Misschien flauw en negatief om dit op te merken maar ik ben vooral benieuwd wat de langere termijn doet. Dat zegt denk ik meer over het gebruik door de echte gebruiker?!

Hendrika zei

Jullie gebruiken de @#$%&$#Aquabrowser... . Ik heb voor de aardigheid even in de catalogus rondgeneusd en kreeg te vaak:
"Beschikbaarheid: Niet aanwezig in de collectie van uw Bibliotheek.
Vraag deze titel aan via de Aanvragenknop." Ik ben als klant al weg... . Wij kregen in onze organisatie veel (te veel) klachten over de Aquabrowser, naast de Aquabrowser is 'klassiek zoeken' weer ingevoerd. Hierbij krijg je niet de bagger aan titels, die toch niet in de provincie beschikbaar zijn.

Mark Deckers zei

@Festina: Ik zal de dank doorgeven aan ons team!
@Eddy: goed nieuws
@EdwinMijnsbergen: ik zal achter de complete statistieken aangaan. Nee, dit gebruik is vooral te wijten aan lokaal gebruik. Dat zijn echt duizenden mensen. Die paar bibliothecarissen gaan echt niet die statistieken verstoren. Sorry Ed.
@jandewaal en @poeh: zie mijn antwoord aan Edwin. Maar ik zal verder kijken naar de statistieken.
@Hendrika: lees op de site de ervaringen van de gebruikers. Die zijn enthousiast, juist over al die materialen die ze gratis kunnen bestellen uit die andere bibliotheken. En lees ook nog even het artikeltje over Frans van de Bank. Ook een paar dagen terug. Alles is voor verbetering vatbaar. Ik wacht voor nieuwe ontwikkelingen wel op de Nationale Bibliotheek Catalogus.

Zomer65 zei

Ik kan niet wachten tot wij ook mogen ;-)

Unknown zei

Ha! Dat verdient geen sorry hoor. Dan is het dus helemaal goed nieuws, en dat is gewoon fijn om te lezen.

Cheers! Dan drinken we deze keer samen uit dat volle glas. Niksnie halfleeg nie :-)

Bertil Voogd zei

Mijn complimenten aan Deventer voor dit mooie resultaat!
@zomer65: Ik neem binnenkort contact met je op Erna. Dan bekijken we hoe jullie kunnen aansluiten op de collectieve infrastructuur.

Mark Deckers zei

@zomer65:we nemen binnenkort contact met je op hoe we je kunnen aansluiten op de collectieve infrastructuur ;-)