dinsdag 11 januari 2011

37 manieren om te bezuinigen : update....


Het regent nog steeds bezuinigingen. En bij steeds meer bibliotheken vult het zich nu in. In 2011 blijven veel bibliotheken nog op de nullijn maar in 2012 volgen onvermijdelijk keuzes. In een aantal vorige artikelen praatte ik u al bij over de cursus "37 manieren om te bezuinigen". Een cursus die ik samen ontwikkelde met Marc Heleven van NewShoesToday.

De cursus helpt met 37 denkmanieren om op ideeën te komen voor verantwoord bezuinigen. Sterker nog, we stimuleren juist om andere werkwijzen te bekijken die soms tot betere resultaten kunnen leiden.

Vestigingenbeleid
Het vestigingenbeleid is één van de meest gehoorde onderwerpen. Welke alternatieven heb je voor sluiting van een vestiging of het anders invullen van een vestiging? Dat zijn er nogal wat. Wat te denken van een bibliotheek die als alternatief voor een vestiging toch eens wil starten met een echt bookcrossingplan? We denken er allemaal wel eens aan, maar je moet een flinke mentale drempel over om die fysieke vestiging los te laten.

Ook zie ik veel ideeën rond zogeheten sale-lease-back-constructies waarbij het vastgoed verkocht wordt en met opbrengsten nieuw bibliotheekwerk wordt opgezet.

Extra inkomsten
Ook een mooie voorbeeld uit de cursus was een bibliotheekdirecteur die wel wilde aanpappen met een aantal rijke weduwen om ervoor te zorgen dat de erfenis naar de bibliotheek zou gaan. Een soort legatenprogramma dus. Maar samenwerking met notarissen en een programma rond erfrecht wordt al weer een ander verhaal. Bij de blindenbibliotheken is het bijvoorbeeld heel normaal dat met legaten wordt gewerkt. Waarom zou de Openbare Bibliotheek niet veel meer als goed doel in beeld kunnen komen?

Ook heb ik mooie programa's gezien om grote bedrijven met nieuw elan en een goede aanbieding te benaderen voor sponsoring.

Kennemerwaard
Na de laatste update zijn we al weer een paar cursusgroepen verder. Gisteren mocht ik op stap met het managementteam van de Bibliotheek Kennemerwaard. En eerlijk gezegd was dat opnieuw een feest. Erna Winters - de enthousiaste directeur van deze bibliotheek - wijdde er een mooi blogbericht aan. Dat is voor mij natuurlijk een heel mooi cadeautje.

Extra cursusdata!
Ik heb u het afgelopen half jaar meegenomen op reis. Van eerste idee tot realisatie. En van realisatie naar een eerste set met cursussen. De cursus is volwassen geworden. En dus gaan we door: er zijn een flink aantal nieuw cursusdata vastgesteld. Goed om te doen met uw hele MT. Dat kan samen met andere bibliotheken of op maat voor uw eigen bibliotheek.

Niet te gauwe denken dat het niet kan
Belangrijk uitgangspunt in de cursus is om te blijven denken en niet te blokkeren. Denk niet te snel dat iets niet kan. Er zijn bijna altijd oplossingen. Als illustratie gebruiken we dan wel eens bijgaande filmpje. Die auto past daar echt niet in...... of toch?

3 opmerkingen:

Zomer65 zei

Vanavond Raad van Toezicht meegenomen in ideeën die we gisteren met jou hebben besproken en uitgewerkt. Ze zien gelukkig de kansen die er liggen, dus dank voor de inspiratie

Anoniem zei

Een bibliotheek kan zich inschrijven bij het bedrijf van dhr. Scheringa?:
http://www.nu.nl/economie/2427155/dirk-scheringa-zit-in-erfenishandel.html
(reactie van Louisa, sorry, maar ben mijn ww kwijt)

Mark Deckers zei

@louisa: leuk verhaal! Moest er erg om lachen maar tegelijkertijd, tja, waarom zou het geen kans voro ons zijn?