dinsdag 4 januari 2011

iPadgebruiker zit langer op het toilet


U gelooft het niet, maar iPadgebruikers zitten langer op het toilet. Maar liefst 24% van de gebruikers van de iPad zegt het apparaat mee naar het toilet te nemen. Waar we vroeger ons nog terugtrokken met de krant of het boek is dus het beeldscherm definitief ingevoerd in het kleinste kamertje.

In het najaar onderzocht tijdschriftengigant Sanoma de iPadgebruiker. Het onderzoek is uitgevoerd onder 10% van alle iPadgebruikers in Nederland. Representatief en met leuke uitkomsten.

In bed en aan de ontbijttafel
De iPad wordt veel gebruikt in bed (57%) en ook ingezet bij het ontbijt (67%). Apple zal dus regelmatig vragen gaan krijgen hoe je de hagelslag uit die sleufjes krijgt of hoe je pindakaas er op de juiste manier weer vanaf krijgt.

Uiteraard wordt de iPad veel op de bank gebruikt en wordt ie vooral vele malen per dag gebruikt. De iPad heeft nadrukkelijk dezelfde kenmerken als een tijdschrift: je pakt het makkelijk op, gebruikt het even en legt hem weer weg. Dat voelt anders dan de hele dag je laptop aan hebben of meerdere malen per dag je laptop opstarten.

De iPad wordt vooral ingezet voor huis-tuin-en-keukengebruik: nieuws lezen, mailen en surfen.

Eens Apple, altijd Apple
De kracht van de marketingstrategie van Apple is duidelijk. Meer dan 80% van de iPadgebruikers heeft ook een ander Appleproduct als de iPhone of de iMac, iPod of MacBook. Apple doet aan hele krachtige merkbinding. Apple als een way of life.

Waarom doet Sanoma onderzoek?
Het is niet zo gek dat tijdschriftengigant Sanoma zoveel interesse heeft in de iPad. Want is de iPad niet de nieuwe leeszaal? Het zou mij niet gek lijken dat er binnenkort een bibliotheek opstaat die zegt dat ie geen kranten en tijdschriften meer aanbiedt maar alleen nog iPads in de leeszaal.

Tegelijkertijd is het een hele lastige markt voor Sanoma. Want een tijdschrift verkopen op internet is nog iets anders dan in een kiosk. Mensen zijn gewend om informatie gratis te krijgen op het net of tegen een microbetaling van bijvoorbeeld $ 0,79. Ook tijdschriften moeten dus net als kranten op zoek naar een nieuw businessmodel.

iPad en Page
Ik vermoed dat Sanoma maar eens moet gaan overleggen met Page toiletpapier. Die iPad op het toilet daar moet toch meer uit te halen zijn…

1 opmerking:

Jan de Waal zei

Het rapport is als pdf hier op te vragen

http://www.sanomadigital.nl/data/media/_shared/media/Sanoma%20onderzoek%20De%20Nederlandse%20iPad%20gebruiker%20-%20def.pdf