zondag 16 januari 2011

In het voorportaal van de hel op aarde, genaamd IKEA


Op zaterdag is het de nationale uitlaatplaats voor jonge gezinnen. Op gewone werkdagen is het de ideale plek voor hangouderen. We hebben het over IKEA. Gisterochtend twitterde ik: "Als ik zeg Plundra! op welke plek ben ik dan?". U weet het inmiddels. Maar talloze tweets met daarin medelijden met mij waren mijn deel. "Sterkte", "Arme ziel" en "Gelukkig hebben ze wel gehaktballetjes".

IKEA, daar wil je op zaterdag niet gezien worden. Want IKEA op zaterdag dat is het voorportaal van de hel op aarde, tweet Frank Huysmans me toe.

Vanwaar die afkeer van IKEA? Ik geef toe, het is weinig origineel. En wat mij zelf wat tegen de borst stuit, zijn die grote hordes mensen. In een wereld waar het merk "IK" steeds belangrijker wordt, is sympathie met het massamerk IKEA niet zo handig. Wie iets van IKEA koopt is per definitie niet authentiek. Aan de andere kant, ik kijk eens onze woonkamer rond. Als alles van IKEA eruit gaat wordt het wel een stuk kaler. Alle kenmerkende meubelstukken daarentegen staan er dan trouwens nog.

De schade gisteren bleef overigens beperkt. Mijn eis was dat we niks kochten met meer dan drie schroeven. Ik zag deze zondag al in rook vervliegen met een 36-pagina-tellende handleiding voor een computermeubel.


IKEA is overigens een bron van inspiratie geweest voor schrijvers en caberetiers. Youp van het Hek heeft ooit een sketch gemaakt over de "Van het Hekjes" die op zaterdagmiddag drie uur even een stapelbed willen kopen. Jan Kuitenbrouwer heeft ooit een prachtige column geschreven - ik vermoed in zijn boek "TurboTaal" - over alle namen die gebruikt worden bij IKEA (kent u Bildal nog?). En Wim de Bie heeft in zijn boek "Meneer Foppe en het gedoe" ooit beschreven hoe Meneer Foppe een Billy boekenkast in elkaar zet.

Er is zelfs een gedicht over IKEA van Frank van Pamelen. En daar mag u het deze zondag mee doen. En prijs u gelukkig dat u vandaag niet zo'n kast in elkaar hoeft te zetten!

Ikea

Bonde, Balder, Björken, Billy, Gunntorp, Ribba. Dokument,
Tjabba, Jutta, Mäkta, Nyland, Prägel, Dirigent,
Fjeldal. Knut, Rektangel, Stave, Lagfors, Leksvik, Lillberg,
Lack, Klyka, Klitten, Klubbo, Klave, Klappa, Klippa, Klunsa,
Klack, Arstid, öresund, Jakt, Jekke, Dalby, Wicke, Reba,
Läns, Flimrick, Flatdal, Flöte, Flekke, Flit, Flax, Fluffig,
Flygge, Fläns.

(Dit sonnet is nog niet klaar. Zet het zelf maar in elkaar. )

Uit: IKEA en andere verzen, 2008

12 opmerkingen:

Astrid zei

Dan moet je zeker dit boek eens lezen of dit spel spelen op je vrije zondag. En ik zal meneer IKEA even laten weten dat m'n naam verkeerd aan die lamp hangt!

Annemarie van Essen zei

Ik vind de Ikea eigenlijk wel prima. Je kunt steeds meer meubelen bestickeren, bevlinderen, her-ontwerpen, opnieuw bekleden of bij-tunen

Er kan heel wat gerestyled worden.

Dat vind ik ook de kracht van Ikea. Niet al te duur, veel mogelijkheid om bij te werken en het past op veel manieren in een interieur.

En daarna afsluiten met een hotdog. ;)

Frank Huysmans zei

Sorry, ik vergat de bronvermelding, die ik nu trouwens niet blijk te kunnen vinden. Ik meen dat het de huidige hoofdredacteur van de Volkskrant was (maar weet dat zeker niet zeker) die IKEA in een column eens kwalificeerde als 'het Zweedse voorportaal van de hel op aarde'. Ook hier in huis barst het van de IKEA-spullen. Sterker nog, de tafel waaraan ik dit nu tik...

Frank Huysmans zei

IKEA is trouwens een inspiratiebron voor meer cartoonisten.
http://www.foksuk.nl/nl?cm=79&ctime=1229727600
en ik herinner me ook een F&S reagerend op het nieuws dat IKEA samen met Philips tv's zou gaan verkopen. Zitten ze op de vloer temidden van een enorme hoop onderdelen en lezen de montageaanwijzing: "Hartelijk gefeliciteerd met de aankoop van uw tv 'Frits' ".

Mark Deckers zei

@Astrid: Arstid betekent gewoon Seizoen in het Zweeds. Dus helaas, geen misspelling. Dank voor de aanvulling met het boek.
@essen2punt0: Nieuwe spullen kopen om ze vervolgens gelijk weer te beplakken. Weet je al hoe veel werk het al niet was om dat ding in elkaar te zetten?
@Frank: Bedankt voor de bronvermelding. Als het de huidige hoofdredacteur van de Volkskrant is, dan vermoed ik toch dat hij het weer van zijn vrouw (Sylvia Witteman) heeft.

NicoleGiling zei

Je kan zeggen wat je wil, maar met ikea spullen kun je wel overleven: http://www.youtube.com/watch?v=rzXOVbYUamc&feature=player_embedded

diriwout zei

Ik weet niet meer van wie de opmerking kwam maar hij blijft sterk;
onze reformatorische geloofsbroeders kopen niet bij IKEA. IKEA meubels zijn namelijk niet zonder vloeken in elkaar te zetten.

Mark Deckers zei

@nicolegiling: waarom zou je toch een vuurtje willen maken van al die IKEA-spullen? ;-)
@diriwout: Ach, in het Zweeds verstaan ze er toch niks van?

Doortje zei

En de echte IKEA-fan boekt natuurlijk zijn vakantie in het huis waar de oprichter Ingvar Kampradis opgroeide!

Anoniem zei

IKJA!

Mark Deckers zei

@Doortje: Zo, zie je die keuken in dat huis? Da's ech nie IKEA.
@Anoniem: Tja, IKEA zal inderaad wel een afkorting zijn van Ingvar Kampradis.

Doortje zei

Bijna goed: IKEA staat voor Ingvar Kamprad Elmtaryd (=naam boerderij) Agunnaryd (=dorp, zie ook beschrijving van z'n huis). Inderdaad duidelijk geen IKEA-inrichting in dat huis...