donderdag 13 januari 2011

Zoveel redenen om lid te zijn...


De bibliotheek van Deventer vroeg - bij het sturen van de jaarlijkse acceptigiro - aan haar leden of ze eens wilden schrijven waarom ze lid waren van de bibliotheek. Het aantal reacties is hartverwarmend.

Ik weet niet wat ik nu de mooiste reactie vind. Die van M. Arendonk behoort wel tot de pareltjes:
"De bibliotheek is de enige vrijplaats waar je niets moet kopen of nuttigen en toch welkom bent. De enige economische en maatschappelijke vrije plek waar iedereen, jong en oud, blank of bruin, rijk en arm, mag zijn. Zonder aanziens des persoons is er een landschap van kennis beschikbaar om zich te ontwikkelen en te verbazen. Het is een creatieve, kleurrijke plek die door haar missie de beschaving en de ontwikkeling van de mens in het dagelijkse bestaan omhoog trekt. Uniek en kostbaar."

Of gewoon de reactie van Jessie:
"Verslaafd zijn of worden aan lezen is door de bieb mogelijk voor iedereen, ongeacht inkomsten. Zoveel lenen als je wilt, verlengen als het uitkomt, reserveren als er meer gegadigden zijn... Ik zeg mijn lidmaatschap nooit meer op!"

Of die van Majorie
"Als je zo gek op lezen bent als ik, zou je nog gekker zijn als je geen abonnement op de bieb neemt. Vorig jaar 126 boeken geleend én gelezen (plus nog een aantal boeken gekocht en gekregen). Bovendien heel nuttige aanwijzingen gekregen voor mijn druk Nederlands lerende Braziliaanse schoondochter. Nog heel erg bedankt!!"

Opvallend zijn ook de vele reacties op het gratis reserveren en bestellen. Lees bijvoorbeeld eens de reactie van Petra:
"Zeker sinds de vernieuwing van de bibliotheek kom ik er graag; ik ben erg blij met de geweldige service van het online reserveren en ben steeds weer verbaasd waar die (vooral studie-)boeken soms vandaag zijn gehaald! Met een kop koffie en een bijtje even de krant of de Onkruid lezen aan de leestafel vind ik ook heerlijk op zijn tijd."

Hebben bibliotheken bestaansrecht? Jazeker. Grote groepen van de bevolking maken gebruik van ons. En met veel plezier. Lees alle reacties op de website van Deventer.

Een goede tip voor andere bibliotheken?

Foto: Nicholas-Williams

4 opmerkingen:

Hendrika zei

Vandaag in NRC Next een artikel van Ernest van der Kwast: "Spaar de bibliotheek van de mensen".

Dorinda zei

De reacties maken me heel gelukkig. Nog een mondelinge van een mevrouw, van de week gehoord: Ik vind het hier altijd zo heerlijk! Kunnen jullie hier niet een paar bedden neerzetten, zodat ik hier kan overnachten?

Misschien iets voor de nieuwbouw? ;-)
p.s. Mijn woordverificatie is "ruster"...

Hetty Odenthal zei

Ik ben ook heel trots dat ik in deze bibliotheek mag werken.
@Dorinda Goed idee, je plannetje voor de nieuwbouw.

Mark Deckers zei

@Hendrika: dank voor de tip!
@Dorinda: Er is een hotel waar de kamers de nummers hebben van het Dewey Decimal System. Daar zou deze klant zich ook vast thuis voelen.
@HettyTheodora: Dat is leuk om te horen!