zaterdag 8 januari 2011

Gooi die oude boeken nog niet weg...


Jaarlijks verwijderen bibliotheken in Nederland ik schat een kleine drie tot vier miljoen boeken uit hun collectie. Stapels zijn het. Elke bibliotheekstichting heeft wel een verkoopplankje "Afgeschreven boeken" of we organiseren een boekenmarkt. Voor een habbekrats en weggeefprijzen gaan ze naar een nieuwe eigenaar.

In onze cursus "37 manieren om tegen bezuinigen aan te kijken" zit ook een stukje over hergebruik en het herstellen van dingen. En dat je spullen die misschien niks meer waard zijn, toch nog een grote waarde zou kunnen geven.

Kijk in het filmpje wat er gebeurt als Mike Stilkey aan het werk gaat.

Vervolgens bedacht ik: stel dat we dit niet doen met de boeken van één bibliotheek maar met de afgeschreven boeken van álle bibliotheken. Hoe groot zou zo'n kunstwerk worden? En welk statement zou je met zo'n enorm kunstwerk kunnen maken tegen bezuinigingen?

Denk eens met mee dit weekend! Mijn vraag aan u: waar zetten we zo'n kunstwerk neer: op de Dam, of als een toren langs de Openbare Bibliotheek Amsterdam, langs de A2, op het binnenhof? En hoe moet ie eruit zien? Als een gigantische Mark Rutte, een gigantisch boek of als een heuse bibliotheek? Bijvoorbeeld een kopie van de Bibliotheek Amsterdam of Bibliotheek Almere. Of misschien een Madurodam van alle bibliotheken in Nederland?

Veel denkplezier!

9 opmerkingen:

Wannabook zei

Geweldig, zo'n boekenkunstwerk! Maar ik zou toch graag eerst even in die stapels hebben geneusd naar boeken van mijn gading om ze "te redden". Tot mijn erfgenamen ze weer aan een kunstenaar kunnen geven...

Mark Deckers zei

@wannabook: hoezo redden? we hebben zo'n prachtig bestelsysteem in Nederland! Kun ja altijd alles krijgen. En ja, blijft natuurlijk de vraag: hoe moet zo'n kunstwerk eruit zien en waar zetten we het neer?

Annemarie van Essen zei

Een leuke opwarmer om maandag mee te starten :)

Ik zou wel een boekenpavillioen willen zien met stoelen van boeken en banken om op te zitten en om af te spreken voor ontmoeting en debat.

Of een flat in de Bijlmer in zijn geheel bekleden met boeken om zo een ander beeld te geven.

Of bij elke AH-to-go net boven de koffiemachine een plankje maken met afgeschreven boeken met de sticker: mogelijk gemaakt door de huidige leden van de bibliotheek. :) lees gerust wat zij voor u al hebben stukgelezen ;)

Bas van Houwelingen zei

Mike Stilkey maakt prachtige kunstwerken van die afgeschreven boeken, maar één kunstwerk van alle afgeschreven boeken in Nederland? Dat doet wat megalomaan aan. Het wekt ook de indruk dat we veel te veel boeken hebben dus dat er wel wat subsidie afkan.
Mij lijkt het wel een goed idee om bijv. een mooi groot glazen huis te maken bijv. in Den Haag bij of op de Koninklijke Bibliotheek waarin alle afgeschrevn boeken verzameld worden en voor niets weggegeven worden. Iedereen mag daar naar binnen en uitzoeken wat van zijn of haar gading is. Ook mogen mensen daar hun eigen boeken brengen waar zij van af willen. Zo is de recycling optimaal. Geloof maar dat zo'n gebouw vol boeken een paradijs is voor iedere boekenliefhebber, een mooi geschenk van de bibliotheken

Annemarie van Essen zei

@bas Ik ben voor een laagdrempelig systeem waar we een gezamenlijk statement kunnen maken maar wel met lokale/regionale betrokkenheid.

Ik kom bijvoorbeeld uit het Ooooosten van het land. Een glazen boekenhuis in bv. Den Haag maakt me dan misschien als bibliothecaris wel blij, maar als gebruiker ga ik niet 4 uur reizen voor een dergelijk Nederwonder.

Dus uitgaand van jouw idee zou ik het super vinden om datzelfde uit te voeren maar dan meer gericht op regio, buiten de bibliotheek en minder als een centraal huis met boeken. :)

Tijdens het strijken nog wat meer ideeën bedacht:
-knip-en-plak tafels om met oude beoeken nieuwe verhalen te knippen en plakken.
-We maken een schatkamer met verlaten boeken op een paar grote zolders van gemeentehuizen of kerken
-We starten een boeken-asiel
-We maken een letterlijk boekenpad naast het fiets- en looppad in een paar belangrijke steden

eh....

mediatheek ichthus zei

een boekenmonument bij de uitvalswegen van een dorp of stad zou als wegwijzer kunnen dienen naar de plaatselijke bibliotheek.

Marie-José zei

Ben nieuw meubilair aan het verzinnen waar Piet Boon een puntje aan kan zuigen. Dat wordt binnenlopen in 2011! Leuk!

Mark Deckers zei

@essen2punt0: dank voor alle ideeën! Ik vind die kastjes bij AH to GO wel heel sterk.
@Bas: Ook leuk zo'n huis
@Janny: Kunnen we ook doen!
@Marie-José: Als ik Piet Boon moet geloven, moet het altijd kunnen drijven... Maar voor de rest is het binnenlopen.

Hans zei

Een mooi filmpje dat ik met plezier heb bekeken. Misschien een reconstructie van de voorgevel van de Celsus bibliotheek in Efeze?