maandag 17 januari 2011

Bibliotheekleden roven bibliotheek leeg

In het lieflijke Stony Stratford in het glooiende Engelse Buckinghamshire hebben bibliotheekleden de bibliotheek leeggeroofd. En volledig legaal.

Wat is het geval? De gemeenteraad heeft besloten de bibliotheek te sluiten. Na bekendmaking hebben de Vrienden van de Bibliotheek van Stony Stratford de bibliotheekleden opgeroepen de bibliotheek "leeg te lenen". Hetgeen vervolgens binnen enkele dagen ook geregeld was.


In Stony Stratford is op dit moment dus geen enkel boek meer te lenen. De leden laten daarmee aan de gemeenteraad zien wat er letterlijk gebeurt als de bibliotheek sluit. De bibliotheek heeft 16.000 items. Ook via Facebook wordt actie gevoerd en inmiddels zijn ongeveer 1.000 mensen lid van hun online community.
Het leegroven van de bibliotheek heeft wel iets van een "bank run" maar dan dus op de voorraad van de lokale bibliotheek. Ik vind het wel een ludieke manier om je gebruikers in te schakelen bij een bezuiniging en nog goed voor je uitleencijfers ook!
Nu maar hopen dat ze ook allemaal al die boeken lezen...

2 opmerkingen:

Zomer65 zei

Grappig, zouden ze gaan bookcrossen?

Mark Deckers zei

@zomer65: ja, dat zou wel een stunt zijn. Opvallend is overigens dat niet de directie maar de Vrienden van de bibliotheek het verzoek deden. Het is duidelijk dat hier het politieke spel goed gespeeld wordt.