donderdag 20 januari 2011

Frans van de Bank

Dit is Frans. En ik ken Frans als vader van een vriendje van mijn dochter. En ik ken Frans als de man van de Bank. Net als een bibliothecaris achter een balie is de man van de bank al snel een publiek figuur. Je wordt herkend op straat en je wordt soms zo maar aangesproken. Frans is een soort lokale bekendheid in onze wijk. Hij altijd joviaal, altijd vrolijk en doet altijd een stap extra om het de ander naar zijn zin te maken. Goeie gast dus.

Ik had Frans al een tijdje niet meer gezien. Tot ik begin deze maand meeliep in een populair hardloopwedstrijdje van de Brink in onze stad naar de Brink in Bathmen - een dorp verderop. Na vijf kilometer kwam ik Frans tegen en tikte hem aan “Hé Frans, nog vijf kilometer, ik zie je wel bij de finish”. Frans was duidelijk te hard gestart en dat past wel bij zijn enthousiasme.

Na afloop kwam ik bij Frans in de bus te zitten op de terugweg naar Deventer. Ik vroeg hoe het ging met Frans. Dat was wat minder. Er was iets met z’n werk. Doet even niet ter zake.

Hij vertelde dat hij nu iets meer vrije tijd had en dat hij daardoor meer tijd had om op te trekken met zijn zoontje. Door een leeshandicap maakt dat zoontje gebruik van allerlei materialen van de blindenbibliotheken. Dat kon die zo allemaal bestellen bij de bibliotheek in Deventer. Dat was goed geregeld! Dankjewel Frans, was ooit een project van me.

Daarna vertelde hij dat hij ook gebruik maakte van de mooie Makkelijk-Lezen-Pleinen en de materialen die daar te vinden waren. Dankjewel Frans, was ooit een project van me.

En tot slot roemde hij nog de aanvraagservice en die zoekmachine. “Je drukt gewoon op de bestelknop en ze halen het overal vandaan. Fantastisch. En het kost niks.” Dankjewel Frans, was ooit een project van me.

Een paar keer per jaar overkomt me dit. Dat een kennis of een vreemde mij plotseling confronteert met het werk waar ik op de achtergrond mee bezig was. Ik regel vaak dingen voor veel bibliotheken en het eindresultaat zie je dan niet altijd terug. Zulke leuk directe feedback is dan natuurlijk wel een cadeautje, zeker als het zo positief is. Voor ons allemaal weer een leuke stimulans om verder te gaan.

En bedankt Frans, en succes. En nog iets harder trainen!

2 opmerkingen:

Guppie zei

En die kan je toch weer mooi in je zak steken! Gefeliciteerd met deze complimenten voor al het goede werk dat je doet. Die van mij krijg je erbij.
Groeten, Esther Valent

Mark Deckers zei

@guppie: dankjewel!