dinsdag 7 december 2010

Eén zwaluw maakt nog geen zomer : Op weg naar Maastricht : deel 4

Uitleencijfers landelijk
Vandaag vertrekken er bijna 2.000 boeken naar Maastricht. Gewoon in een busje. Op de Bibliotheektweedaagse staat namelijk een kleine kopie van de Ideale Bibliotheek zoals we die in Overijssel hanteren. Eerder berichtte ik al over die verschrikkelijke CBS-cijfers en de positieve resultaten van de Bibliotheek Zwolle.

Uitleencijfers Zwolle
Toen ik die statistieken van Zwolle gebruikte hoorde ik in de wandelgangen wel zeggen: ja, één zwaluw maakt nog geen zomer! Eén bibliotheek in jullie hele netwerk, is dat nou wat je kunt laten zien?

statistiek Deventer 1999-2009
Dus ik heb nog eens verder gespeurd. Al snel meldde zich de Bibliotheek Deventer. Ook een vroege vogel als het gaat om innovatie. En ook hier zien we een herstel zoals in Zwolle. Dat zijn dus al twee zwaluwen.

statistiek Overijssels bibliotheeknetwerk 1999-2009
Tja, en dan nog eens een slagje verder: Overijssel. Zou dat herstel al in heel Overijssel te zien zijn? Dan begint voor mij een speurtocht naar de juiste cijfers. Hier ben ik vervolgens grote dank verschuldigd aan Esther de Jong van de VOB. Die cijfers laat ik hier ook zien. Daarin lijkt een voorzichtig herstel zichtbaar. De cijfers moeten echter wel met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.

Het afgelopen jaar zijn vele nieuwe bibliotheken geopend en een groot aantal heringericht. Kijkend naar de cijfers die we hebben, zien we dus dat het Overijsselse retailconcept goede resultaten boekt.

Namens mijn Overijsselse collega’s heet ik u dan ook van harte welkom straks in de mini-bibliotheek die zij in Maastricht inrichten. En het kon ook wel eens één van de weinige plekken zijn waar u zich nog eens lekker kunt laten omringen door boeken.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, twee zwaluwen zijn al beter, maar als ik me niet vergis zie ik toch een hele vlucht zwaluwen aankomen.

2 opmerkingen:

Bas van Houwelingen zei

Gefeliciteerd Overijssel met deze goede cijfers. Maar zoals je zelf al zegt, er zijn veel bibliotheken daar heringericht en een nieuwe inrichting zorgt bijna altijd voor een opleving van de cijfers. Ik hoop met jou dat de opgaande lijn geen opleving is maar een lange termijneffect blijkt te zijn.

Mark Deckers zei

@Bas: je hebt helemaal gelijk. Zeker de cijfers provinciebreed zijn nog broos. Daarom is het goed om die cijfers van Zwolle en Deventer te zien. Daar is het herstel al enkele jaren bezig. Hoe lang die opleving duurt weet niemand, maar het geeft ons tijd om flink te werken aan een Next Step.