woensdag 29 december 2010

Yes, Nederlands Kampioen! Maar in wat eigenlijk?Onlangs kreeg ik een schokkend bericht. Ik blijk een familielid te hebben dat in staat is tot uitzonderlijke sportieve prestaties. Daar waren wij in onze familie niet zo van. Veel verder dan recreatief hardlopen, voetballen in lagere regionen of meedoen met de plaatselijke zwemclub zat er niet in.

Het meest schokkende was dat het niet ging om een regioselectie of een lokaal kampioenschapje. Nee, we hebben een heuse Nederlands Kampioen. Mijn neefje Amos is Nederlands Kampioen Indoor Roeien.

Nu hoor ik u al denken: indoor wat? Nou, indoor roeien. Als ik het zo schrijf ziet iedereen gelijk wat er staat "indoor roeien". Als ik het uitspreek probeer ik dat "indoor" maar een beetje in te slikken. Bang als ik ben voor de vervolgvragen.

Want weet u eigenlijk wel wat indoor roeien is? Nee, dus. Dat hebben wij weer. Een kampioen in een sport waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Mensen die ik vraag wat ze denken bij indoor roeien, zeggen: nou, met een bootje in een zwembad? Op mijn vraag 'maar hoe keren die bootjes dan in dat zwembad?' blijft het dan angstig stil.

En ach, was het dat maar. Want het is veel erger. Kijk maar eens op bijgaand filmpje. Ik zie vijftig serieuze mannen die met elkaar de competitie aan gaan op een roeimachine. Via een beamer kan het publiek volgen wie op kop ligt.

Zucht, dit gaat dus niet over lekker hardlopen in de natuur. Niet over een mooie teamsport met een houten boot op de bosbaan. Nee, dit is gewoon een fysieke vorm van computergamen. Een soort Nintendo wii maar dan met roeimachines, volwassen kerels en zwetende lijven.

Amos heeft nog twee oudere broers die overigens met gemak in zijn postuur passen. Want al dat getrain en al die krachttraining leiden natuurlijk tot een imposante verschijning. Wij verwachten dan ook dat IKEA binnenkort de BILLY-boekenkasten gaat omdopen tot AMOS-boekenkasten. Beiden zijn ze 80 centimeter breed.

Maar goed, het is natuurlijk allemaal kift van mijn kant. Want ik ben natuurlijk ongelofelijk jaloers op zijn prestatie en zijn postuur. Bij mijn vorige baan had ik nog vier mannelijke collega's met mijn postuur. Samen stonden we bekend als de "streepjescode". De BILLY-boekenkast zal nooit naar mij genoemd worden. Ik moet het waarschijnlijk doen met de BENNO-cd/dvd-kast. Dat is meer mijn formaat.

En uiteraard moet ik ook oppassen met wat ik zeg. Want ruzie krijgen met een BILLY-boekenkast is niet verstandig.

Flauwekul. Ik vind het fantastisch als iemand zo gaat voor zijn passie. De boel opzij zet. En langzaam naar zijn doel toewerkt: Nederlands Kampioen Indoor Roeien. Gefeliciteerd Amos!

Nu nog even wachten tot IKEA je ontdekt.

2 opmerkingen:

Bas van Houwelingen zei

Geweldig Mark, het wachten is nu nog op de nieuwe sport: het synchroon indoor roeien.
'Streepjescode' is trouwens ook heel humoristisch.
Overigens is een beetje bewegen, buiten of binnen, natuurlijk gewoon gezond en iedereen aan te raden.

Mark Deckers zei

@Bas: synchroon roeien. Inderdaad ze maken er daar een potje van. Iedereen roeit maar door elkaar, foei. Overigens, ik loop wel halve marathons, maar Nederlands Kampioen, nee. Dat gaan we noooooooit meer redden.