donderdag 23 december 2010

De aftiteling van 2010


En jawel, ook 2010 gaat zometeen de boeken in. 2010 wordt in het Overijssel het jaar van omslag. En dus mogen we nog één keertje achterom kijken voordat we het kerstmenu gaan serveren.

2010 was voor Overijssel het jaar van koppeling met landelijke trajecten. De website, het winkelconcept en Biebsearch, ze zijn allemaal landelijk gegaan. Met aan innovatiesubsidie van OC&W.

Tegelijkertijd is in Overijssel de beslissing genomen om de projectorganisatie waar ik nu deel van uit maak om te zetten naar een echte provinciale back-office. Dank aan al die moedige Overijsselse directeuren die telkens weer werk maken van samenwerken. En dank aan mijn directe collega’s Geny, Stephan, Frans en sinds kort Marion die dit als team zo oppakken.

Website
2010 is het jaar van de Ipad. Het is jaar van de definitieve doorbraak van de App. “Always online” begint voor heel veel burgers nu een feit te worden.

In Maastricht zijn hele mooie resultaten getoond rond de “Ideale webpresence”. Het regent widgets, modules en nieuwe features. En alles is optimaal afgestemd met de trajecten van Bibliotheek.nl. Dank aan Jenny, Eddy, Jan, Marc, Willard, Marianne, Henk, Almar, Monique en Jos die overal zo hard aan hebben getrokken. Volgend jaar gaan we op naar een mooi vervolg.

Biebsearch
Tja, en dan het wonder van Biebsearch. Ik weet nog dat Tineke van Ham en ondergetekende ruim anderhalf jaar geleden twee minuten voor een landelijke presentatie zeiden: we gaan zeggen dat we een masterclass gaan beginnnen. Nooit eerder over gehad en daar voor het publiek ontstaan. Dit jaar met zeer veel verve uitgevoerd door Annemarie en Marcel. Het netwerk staat! Heel veel bibliotheekorganisaties hebben aangegeven mee te willen doen. Heel veel dank dus naar Marcel en Annemarie. Maar tegelijkertijd dank voor al die hulp er omheen. Met Jaap de Mare als technisch projectleider, met Margriet, Elin en Nicole als vaste ondersteuners.

2010 is ook het jaar dat het idee van Biebsearch jr. werkelijkheid werd. En niet zomaar. Nee, er is een landelijke samenwerking met Boek1Boek aan te pas gekomen. Geen nieuwe wielen uitgevonden maar gebruiken wat goede collega’s al lang toepassen. Dank dus aan Astrid die alles maar weer in actielijstjes zette en samen met scholen en bibliotheken oppakte. En dat met steeds meer collega’s als Monique, Jeanette, Marjan maar ook de ICT-jongens Jan, Marc, Brian en Erik.

In bovenstaandes stukje dank ik 26 prachtige collega’s die laten zien dat innovatie echt niet werk van een paar mensen is. En dit is dan nog maar het stukje waar ik toevallig zicht op heb.

Van Swelmen
2010 was natuurlijk ook weer het jaar van de heer Van Swelmen, de immer erudiete directeur van de Bibliotheek Oppendam. Dit jaar maakte hij zich druk over e-books, stuurde hij een open brief aan de TROS over internetfilters en open brief aan de directeur van de VOB over een bibliotheekloterij. En natuurlijk zijn we zijn twittertips nog niet vergeten en volgen we hem allemaal op twitter, facebook en linkedin. Dank meneer van Swelmen, we zetten de samenwerking heel graag voort!

Persoonlijk
Het afgelopen jaar hebt u steeds meer van mijzelf gezien. Verhaaltjes over mijn privé-leven, foto’s en gedichten en mijn mening over gelezen boeken. Deze website onderging een flinke facelift en was voor mij ook een stap om deze site steeds persoonlijker te maken. Het begint een hobby te worden die op een prettige manier uit de klauwen begint te lopen. Waar dat eindigt weet ik niet. Toch vond ik 2010 geen makkelijk jaar in velerlei opzicht. Dat is aan de buitenkant niet altijd zichtbaar maar op vele vlakken ben ik op zoek geweest naar het juiste tempo, de juiste vorm, de juiste inhoud de juiste inzet en een goede balans. Een klein stukje van die zoektocht hebt u mee kunnen maken in de verhalen die ik schreef onder te titel: “Afscheid van haar”.

De voorstelling van 2010 is bijna ten einde. Nog één keer kijken we om. En natuurlijk dank ik vooral u als publiek. U was onvermoeibaar in uw reacties. Wat mij betreft blijven we vriendjes in 2011 en gaan we ook dat weer samen beleven.

Goede dagen!

5 opmerkingen:

geny zei

en natuurlijk ook een bedanktje aan jou voor je onvermoeibare inzet en alle verhalen die je met ons hebt willen delen

maribere zei

Mark, fantastische resultaten en activtiteiten! Geniet ervan. Hele fijne feestdagen en veel nieuwe inspiratie voor volgend jaar.

marcel350 zei

Ik sluit me helemaal bij de vorige sprekers aan!
En voor allen goede feestdagen en uiteraard de beste wensen voor een mooi jaar.

jan de waal zei

...je ben een inspiratiebron voor het gehele land en je deelt veel, blog twitter, beleidsstukken, grappen en grollen waardoor we allemaal vooruit komen in bibliotheekland. Geniet even van de digitale stilte en je mooie woonomgeving en tot in 2011, 2012 2013 2014 2015 2016 ......

Mark Deckers zei

@geny en @maribere: dank teamgenoten!
@marcel350: ik hoop voor jou dat 2011 eens wat minder spannend is. Zo'n jaar moeten we niet elk jaar hebben.
@jandewaal: 2016? Lieve help, ik heb net geleerd dat ik 3 maanden vooruit kan kijken..