woensdag 2 september 2015

Prijzenfestival! Bij welke bibliotheek moet je lid worden voor de voordeligste ebooks?


Jawel, er is een waar prijzenfestival begonnen! Want via de bibliotheek kunt u nu ebooks lenen! Alleen, bij welke bibliotheek kun je dat nou het voordeligst doen? Ik zet voor u een paar in het oog springende abonnementen op een rijtje: Rivierenland, Assen, Den Bosch en Krimpenerwaard.

Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan!

Rivierenland

Rivierenland doet een prachtig aanbod.  Een KOBO-reader met mooie cover tegen een laag maandbedrag. Het instapabonnement is met de reader is € 4,50 per maand of € 54,- per jaar. Wie dit wil moet wel voor drie jaar tekenen (totaalprijs € 162,-). Wie de prijs van de KOBO met cover ziet, weet dat ie daar een scherpe deal heeft. Let op: het betreft hier een digital-only-abonnement. Dus gewoon lenen in de bibliotheek is niet mogelijk.

Verder is een digital-only-abonnement zonder reader voor € 3,75 per maand en er is een abonnement waarbij je ook kunt lenen in de bibliotheek voor € 8,25 per maand. Bestaande bibliotheekleden die willen opplussen naar de KOBO-reader krijgen een aantrekkelijk aanbod.

Alles bij elkaar een zeer doordacht geheel.

Assen

Ook Assen pakt flink uit met twee abonnementen. Kenmerkend voor Assen is dat beide abonnementen een combinatie zijn met het 'gewone' bibliotheeklidmaatschap. Het is niet mogelijk om alleen digitaal te lezen. Assen geeft aan dat ze hierover contact hebben gehad met de Koninklijke Bibliotheek. Dit is dan ook een kenmerkend verschil met het digital-only-abonnement van Rivierenland.

De prijzen in Assen zijn wat hoger dan die in Rivierenland als je alleen digitaal wil lezen. Het instapabonnement is € 6,85 per maand. Het grote abonnement van € 7,85 per maand kent alleen extra voordelen voor het lenen van gedrukte materialen. Voor digitaal lezen kies je dus voor het abonnement  van € 6,85.

Wie geen e-reader wil in Assen kan gewoon lid worden van de bibliotheek voor € 48,- per jaar (€ 4,- per maand).

Den Bosch
Ook Den Bosch kent een digital-only variant. Een abonnement waarmee je alleen e-books kunt lenen kost € 10,- per jaar (€ 0,83 per maand). Den Bosch kent geen combinatie met e-readers.

Krimpenerwaard
Er kan er echter maar één de goedkoopste zijn: en dat is Krimpenerwaard. Een digitaal abonnement is gewoon een webaccount. En dat kun je gratis aanmaken. € 0,- dus.

Voor iedereen in Nederland of alleen eigen werkgebied?
Grote vraag is: kan iedereen in Nederland lid worden of gelden deze tarieven alleen voor het eigen werkgebied. Ik heb geen navraag gedaan maar gekeken of de websites hierover uitsluitsel geven.

De Bibliotheek Assen biedt het abonnement aan voor alle Nederlanders. Dit geven zij aan in hun FAQ bij het abonnement. Enige voorwaarde is wel dat je je e-reader moet ophalen in Assen.

De Bibliotheek Rivierenland geeft aan de inwoners van de gemeente Buren niet mee kunnen doen. Dit doet vermoeden dat het aanbod is voorbehouden aan alleen Rivierenlanders. De website en de FAQ biedt echter geen uitsluitsel. Sterker nog, onder het kopje 'Voor wie?' staat als voorwaarde: Je kunt het E-reader- abonnement en het All-You-Can-Read-abonnement afsluiten als je meerderjarig bent en een Nederlandse bankrekening hebt.

De Bibliotheek Den Bosch geeft op de pagina waar je inschrijft niet aan dat je een inwoner van Den Bosch bent. Wel een mooie digitale inschrijving hebben die trouwens.

De Bibliotheek Krimpenerwaard is glashelder: dit is alleen voor de inwoners van ons werkgebied.

Elkaars concurrent?
Al deze aanbiedingen staan nog even los van de discussie of een 'digital-only'-abonnement mag volgens de WSOB. Maar het gebeurt en tegelijk wordt zichtbaar dat we niet gezamenlijk optrekken. Sterker nog: worden basisbibliotheken elkaars concurrent in de slag om digitale lezers?

Maar goed, ik zou ze vergelijken en een advies geven.Wie goedkoop wil lenen en al een e-reader heeft, moet lid worden in Den Bosch, tenzij je in het werkgebied van Krimpenerwaard zit. Alternatief is je tante uit Krimpenerwaard nog even mailen en vragen of zij voor jou lid wil worden.

Wie goedkoop een e-reader wil met digitale toegang, is bij Rivierenland het goedkoopste uit.

Fysiek en digitaal onlosmakelijk verbonden?
Tot slot: ik vind zelf de aanbieding van Assen het meest charmant. Veel bibliotheken zeggen dat fysiek en digitaal onlosmakelijk bij elkaar horen. Dan is de keus van Assen een logische: een e-reader cadeau maar wel lid van zowel de digitale bibliotheek als de fysieke bibliotheek.  Maar ja, Assen kiest ervoor om dit voor heel Nederland aan te bieden en in die zin vind ik het standpunt van Krimpenerwaard wel weer rechtvaardigen: alleen voor ons eigen werkgbebied.  Elk abonnment is niet alleen een aanbieding maar ook een standpunt in de discussie over digitaal lidmaatschap.

Dus burger: vraag niet hoe het kan, profiteer ervan. Ik verklaar het prijzenfestival rond digitale abonnementen voor geopend! En volgens mij kunnen we de landelijke commissie harmonisatie van digitale tarieven vast gaan optuigen. Ik meld me alvast aan.

Met dank aan de attendering van Patrick Heemstra via Twitter en Wim Keizer die in zijn nieuwsbrief een lijstje gaf van bibliotheken die een e-book-abonnement aanbieden.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Prijzenfestival?
Naar mijn mening is er bij de invoering van deze landelijke dienstverlening verzuimd een landelijk tarief vast te stellen door Bibliotheek.nl, SIOB, of welke andere landelijke partij dat ook had moeten doen. In het begin betrof het een pilot, vervolgens kwam dat tarief wel als het pakket uitgebreid werd enzovoort. Al dit gedoe en al deze discussies hadden voorkomen kunnen worden als vanaf het begin gewoon een helder tarief (10, 15 of 20 euro) vastgesteld was voor een e-abonnement. Dat is niet gebeurd en inderdaad rekenen wij er in de Krimpenerwaard geen tarief voor: tenslotte is er geen landelijk tarief voor deze dienstverlening vastgesteld.... Dat het tarief voor het lenen van papieren boeken dan zou gelden, daarvan ontgaat mij de logica: er is namelijk een groep potentiele klanten die e-books wil lenen (en daar best een tarief voor wil betalen) en geen papieren boeken. Mij ontgaat volkomen waarom dit allemaal zo ingewikkeld moet zijn (de uitgebreide en ingewikkelde uitleg van Wim ten spijt). Het wachten is nu kennelijk op de 'verkenners'. Wat mij betreft is het wachten op een landelijk vastgesteld tarief. Per 1 september lukt niet meer, 1 oktober zou een mooie ingangsdatum zijn... Dat er niet gezamenlijk opgetrokken wordt.... kom zeg Mark, jij werkt toch ook al wat langer dan vandaag in deze branche? Vriendelijke groet, Anja Oosterlaken (directeur/bestuurder van de Bibliotheek Krimpenerwaard)

Mark Deckers zei

@Anja: Sportief dat je hier reageert. Dat durft niet iedereen weet ik inmiddels uit ervaring. Maar goed, uit jullie initiatief blijkt ook wel enig lef. Ik snap jullie standpunt. Ik snap echter evenzeer waarom anderen een ander standpunt innemen. We zijn met het elkaar eens dat het verstandig om snel helderheid te hebben en samen op te trekken.

Ik vond het wel aardig om ze zo op een rijtje te zetten.

Ben overigens wel benieuwd naar de animo bij jullie hiervoor. Is daar iets over te zeggen? En controleren jullie echt of iemand uit jullie werkgebied komt? Hoor het graag nog een keer.

Nogmaals dank.

Anoniem zei

Mark,
Jazeker controleren we of iemand qua postcode in ons werkgebied woonachtig is. De animo is niet heel groot, maar dat komt ook omdat we een klein werkgebied hebben - de gemeente Krimpenerwaard heeft 52.000 inwoners ongeveer. Sterk vergrijsd en er wordt ook heel veel papier geleend, onze 'fysieke' uitleningen dalen beduidend minder snel dan het landelijk gemiddelde. Ook daar zijn we trots op. Net als op onze tabletcafe's, op het brei- en haakcafe, op onze programma's voor het onderwijs en de voorschoolse periode, op onze Lees & Leenuren, op onze Historische Ontmoetingspunten enzovoort enzovoort. Waar een kleine bibliotheek al niet groot in kan zijn..:-)
Groet,
Anja

Mark Deckers zei

@Anja: Dank voor je informatie en gezonde trots! En terecht. Klein is het nieuwe groot ;-)