maandag 21 september 2015

Zeven ideeën hoe uw bibliotheek vluchtelingen kan helpen

Bibliotheken die als vouwcaravans uitklappen, benefietbibliotheken, bibliothecarissen die als advocaat gaan werken en bibliothecarissen die shirts verkopen met de tekst: 'Refugees welcome'. Bibliotheken blijken bijzonder creatief in het ondersteunen van vluchtelingen en asielzoekers. Dit weekend schuimde ik het internet af en vond zeven aantrekkelijke manieren die u zelf misschien ook kunt gebruiken.

Idee 1: De bibliotheek als vouwcaravan




Tja, dit blijft toch wel grappig om te zien. In 20 minuten bouwen ze een complete bibliotheek en mediacentrum. In bovenstaande filmpje is dat teruggebracht tot minder dan twee minuten. Het is een initiatief van Libraries without borders - een tegenhanger van Artsen zonder Grenzen. De stichting zette zich voor het eerst in na de aardbeving op Haïti in 2010. De hierboven getoonde set wordt gebruikt in een vluchtelingenkamp in Burundi waar 50.000 vluchtelingen zijn uit voornamelijk Congo.

Idee 2: Bibliothecaris als asieladvocaat
Het tijdschrift Amarican Libraries vertelt het verhaal over meerdere bibliotheken in de Verenigde Staten waar bibliothecarissen bijscholing ontvangen om immigratieformulieren af te handelen en asielzoeker met raad en daad bij te staan. Normaal gesproken moeten advocaten deze taken uitvoeren.

Het artikel verhaalt onder ander over Hartford Public Library (125.000 inwoners) waar jaarlijks op deze manier 500 tot 600 asiel- en naturalisatieaanvragen worden afgehandeld.

Idee 3: Voorleesexpress in AZC
Denkt u: nou die mobiele bibliotheek is me nog wat te duur en die training tot asieladvocaat duurt me te lang, dan is dit idee misschien sneller te realiseren: de voorleesexpress in het AZC.

Het AZC in Azelo (bij Almelo) herbergt gezinnen met kinderen. Voor de Voorleesexpress reden om juist daar aan de slag te gaan. Het voorleesteam bestond onder andere uit derdejaars studenten van Saxion die samen met de gezinnen met de Nederlandse taal aan de slag gingen. Het geheel was zeer succesvol. Op dit moment wordt gekeken hoe hier een breder vervolg aan kan worden gegeven.

Meer informatie bij projectleider Karien van Buren

Idee 4: Asielotheek



In het 'gemütliche' Duitse Grassau  (6.000 inwoners) hebben de inwoners een speciale bibliotheek voor vluchtelingen geopend. De bibliotheek is bij elkaar gebracht door financiën van verschillende organisaties en sponsoracties. Veel burgers uit het dorpje zetten zich in voor deze bibliotheek.

Meer informatie vindt u hier

Idee 5: Benefiet in de bibliotheek
Bieb010jong is een eigen actie gestart voor vluchtelingen. Samen met partners organiseert de bibliotheek op zondag 27 september een benefietdag met live muziek, gesproken woord en andere optredens. Ook kan er gegamed worden en zijn er verschillende workshops.

Je kan bijdragen door iets te kopen of door iets aan te leveren dat verkocht kan worden. De oprbengst gaat naar vluchtelingen.

Meer info bij Bieb010jong
 
Idee 6: Refugees Welcome
De Bücherhallen van Hamburg hebben wel een hele ludieke manier om geld bij elkaar te krijgen voor activiteiten voor vluchtelingen. Ze verkopen deze 'hoodies' met de tekst: 'Refugees Welcome'. Een duidelijker statement kun je niet maken. 

De truien zijn te koop op deze site.

De opbrengst wordt gebruikt voor 80 tafels 'Dialog in Deutsch' een equivalent van onze taalcafé's. 


Idee 7: Media-box voor vluchtelingen
 
Na alle creatieve ideeën nog een hele simpele die voor alle bibliotheken bereikbaar moet zijn. De stadsbibliotheek Bremen is een project gestart met Mediaboxen. In de mediaboxen zitten voor verschillende talen en voor verschillende doelgroepen geschikte media. Zo is er een speciale box voor ouders met kinderen in verschillende leeftijden. De media in de box zijn een mix van materialen in eigen taal en media die je spelenderwijs het Duits laten leren. De box is verkrijgbaar voor de Franse, Arabische en Russische, Perzische en Engelse taal. 
En o ja, elke vluchteling krijgt ook een gratis bibliotheekabonnement. We zouden het bijna vergeten.

Meer informatie vind je hier en hier  

Aan de slag?
Nou, volgens mij voldoende ideeën om maar eens de boer mee op te gaan. Dit natuurlijk naast wat u zelf al had bedacht zoals rondleidingen geven, abonnementen aanbieden, oefenprogramma's zoals Oefenen.nl inzetten of  gewoon aansluiten met Boekstart. Mijn opzet was om even een paar ideeën aan te reiken die net buiten die eerste gedachten lagen.

Als ik het goed begrijp wordt er ook bij partijen als KB en VOB al nagedacht over hoe bibliotheken met deze uitdaging om kunnen gaan. Dus het zal vast niet de laatste keer zijn dat we elkaar daar over spreken.

Wens ik u voor nu veel succes!

Eerdere blogs:

2 opmerkingen:

witje zei

Particulier initiatief:
Hallo, ook nog toevallig iets op het internet tegen gekomen over hoe je aan geld kan komen voor een project?
Wij zijn vorige week gestart met 4 vluchtelingen uit het AZC hier in Heerhugowaard.
We halen ze op, doen samen boodschappen, ze koken in een buurthuis vlak bij ACZ en er komen daar dan zo'n 23 mensen gezellig praten en lekker eten, meest Asielzoekers en 5 buurtbewoners, voor de broodnodige integratie.
Per keer/week kost het ons (3 vrijwilliger) nu behalve vrije tijd en benzine €100,- geen idee hoe lang wij dat vol houden....
Heb gisteravond al een foto en verslag op FB site gezet, met vraag om donateurs maar hoor uw ideën graag!
Hartelijke groet Marian de Wit

Mark Deckers zei

@Witje: Beste Marian: wat een mooi initiatief! Mijn artikel was natuurlijk bedoeld voor bibliotheken. En daar ligt misschien ook wel een mooi contact. Misschien mag ik je aanraden eens contact op te nemen met Erna Winters, directeur van bibliotheek Kennemerwaard met onder andere de vestiging Heerhugowaard. Ik ben er eigenlijk zeker van dat ze je verder wil helpen en wellicht kun je samen met heb publiek van de bibliotheek tot iets komen. Succes!