donderdag 10 september 2015

De stamhouder, de bizarre geschiedenis van Alexander Münninghoff

Zoals u weet, houd ik van bizarre geschiedenissen. Omdat de werkelijkheid soms meer kronkelt dan fictie ooit doet. De afgelopen week las ik het boek 'De stamhouder' van Alexander Münninghoff.

Münninghoff, waar kent u die ook al weer van? Inderdaad, hij was correspondent in Rusland. En het is zijn eigen verhaal.

Neem een familie van Baltische landadel die op de vlucht slaat voor de Bosljewieken en naar Nederland gaat. De zoon gaat niet mee naar Nederland maar gaat bij de SS gaat om die Bolsjewieken een lesje te leren. De vader die het verzet steunt, helpt de inlichtingendienst en verdient ondertussen geld aan de bezetter. De zoon trouwt in Duitsland met een Letse - liefde op het eerste gezicht - en ze  krijgen een zoon, de kleinzoon en stamhouder. Geboren tijdens een bombardement in Polen. De familie in Nederland rijdt dwars door bezet gebied om hun kleinzoon op te halen. 

En dat alles is slechts het begin van een verhaal  Dan begint de afwikkeling van de oorlog. Waar in de oorlog alles draaide om overleven, moet nu iedereen de draad weer oppakken. En in dit verknipte gezin met verschillende nationaliteiten en loyaliteiten, botst de ene na de andere.

Totdat de laatste sterft worden rekeningen nog vereffend maar duiken ook telkens nieuwe geheimen op. Over het ijzersterke Katholieke netwerk van de opa, over de kameraadscap, over ontheemde vader en zijn naïeve vechtlust, over een alleenstaande moeder net na de oorlog, over geheime kinderen die hun stiefvaders chanteren.  Alles komt in één leven voorbij. Van grote rijkdom naar diepe armoede en weer terug. Bekijk VPRO-boeken nog maar eens vanaf een minuut of vijftien. Daar zie je hem voorbij komen.

Vroeger had ik nog de kinderlijke gedachte dat 'rijke' families ook 'nette' families waren. Die illusie ben ik ondertussen wel kwijt en dit boek bevestigt me in die gedachte. Rijkdom kan veel verhullen,

Münninghoff begon in 1990 met het boek. Er zal veel speurwerk aan te pas zijn gekomen om het te schrijven. En het feit dat veel van de betrokkenen inmiddels overleden zijn, zal het makkelijker maken om deze geschiedenis te publiceren.

Na het lezen voel je je accuut kleinburgelijk. Hoe wild je leven ook was. Het zal bleek aftekenen tegen de geschiedenis van de stamhouder.

Snel bestellen dus dat boek..

Bestel het boek via Literatuurplein
Bestel het boek via de Overijssel catalogus

Geen opmerkingen: