zondag 13 september 2015

Altijd die mobieltjes.... de pareltjes van Catherine Balet


Met de komst van internet, pc's, tablets en vooral mobieltjes wordt ons hele leven zo ongeveer geregistreerd. Hoezeer wij ook zelf grip willen houden op onze eigen privacy, we zijn  er vaak zelf dubbel in. We willen geen camera's op straat en we niet zomaar afgeluisterd kunnen worden maar we plaatsen wel onze vakantiefoto's op internet en laten elke dag weten waar we nu weer bezig zijn.


Strangers in the light
Als schilders als Rembrandt of Vermeer nu een schilderij zouden maken, dan zouden deze moderne apparaten zeker op het doek terecht komen. Misschien dat schilderijen er dan wel uit zouden zien zoals bovenstaande foto van Catherine Balet. De foto komt uit haar serie 'Strangers in the light'.

De serie toont onze 'Haat-Liefde-houding' met technologie. Een feest is geen feest, als het niet op internet is geweest, lijkt soms het adagium.

Ik vind het een prachtige serie die vaak lijken te verwijzen naar klassieke schilderijen. Want zeg nou zelf: bovenstaande plaat vertoont enige overeenkomst met deze van Rembrandt, een klassiek thema. Ik geef toe, er zijn betere voorbeelden maar u snapt de gelijkenis.

De foto's zijn gemaakt met louter het daglicht en het licht van de schermen voor zover ik heb begrepen.

Kijk bijvoorbeeld ook naar deze dame die in bad haar berichten leest.


Dit zou je met enige fantasie toch het 'Brieflezende meisje' van Vermeer kunnen noemen? Ook hier is de vraag: 'Wat leest zij en welk bericht heeft haar zojuist bereikt?'

Noorderlicht
Wie deze foto's wil zien moet naar de Fotomanifestatie Noorderlicht in Groningen. In de oude suikerfabriek is weer een prachtige hoeveelheid foto's samengebracht. Met dit jaar onder andere als thema: data rush.  Wie van fotografie houdt, moet zeker voor 11 oktober hier nog een bezoek brengen.

Ga ik gauw weer verder met..... mijn mobieltje. Ik zie dat ik ondertussen 13 Whatsapp-berichten heb gemist. 

Geen opmerkingen: