maandag 7 september 2015

Twee waarnemingen en 160 belrondjes?


Dit weekend las ik een paar artikelen die naar mijn gevoel aangeven dat bibliotheken meer werk hebben dan ooit tevoren. Ik neem u mee langs mijn twee waarnemingen

UWV

Op de eerste plaats las ik het verhaal van een journalist die verstrikt was geraakt in het digitale web van de UWV. Jarenlang gewerkt, aan de kant gezet en zelfs als assertieve hoogopgeleide vond hij het lastig om goed met alle regeltjes van het UWV overweg te kunnen. Tof Thissen, één van de directeuren van het UWV reageerde met de opmerking dat het persoonlijk contact weer terug moet komen met de werkloze.

Welk contact vraag ik me dan af? Het UWV heeft in de afgelopen tijd 2/3 van alle 130 kantoren gesloten. Het leverde een besparing op van 600 miljoen. Het UWV vertrok uit mijn eigen plaats Deventer (100.000 inwoners) maar voor bijvoorbeeld de provincie Zeeland had men het onzalige idee  om nog slechts één UWV-kantoor over te houden. Hoezo contact?

Wie kan deze organisatie helpen om weer terug te komen in de haarvaten van de samenleving? Precies, u raadt het al.


Vluchtelingen

Verder kwam ik veel artikelen tegen die gingen over de grote stroom vluchtelingen die Europa nu ontvangt. En dat de toestanden zo aangrijpend zijn dat particulieren nu overwegen om hen te helpen. Van zoveel solidariteit kan ik erg blij worden. Een probleem dat schier onoplosbaar lijkt, lijkt plotseling uit onverwachte hoek een flinke batterij hulp te krijgen. Terwijl politici nog kibbelend langs de kant staan, zijn burgers al tot uitvoering gekomen.

Ik heb het even nagekeken.Op dit moment komen er zo'n  1.700 vluchtelingen per week bij. Dat zijn er dus met dit tempo.bijna 90.000 vluchtelingen per jaar ons land binnen. Twee jaar geleden waren dat er nog 12.000 per jaar. En de verwachting is dat de aantallen nog flink gaan stijgen. Wie snel rekent ziet dat dit er  ruim 500 per basisbibliotheek per jaar zijn.

Vluchtelingen die hun weg moeten vinden in ons land, die in veel gevallen de taal eigen zullen maken en die op bijzondere locaties in Nederland terecht zullen komen omdat alle reguliere opvang vol zit of wegbezuinigd is. Burgers komen in actie en burgemeesters bieden spontaan hun gemeente aan.

Waarom de bibliotheek niet aanbieden voor allerlei activiteiten die voor deze groep moeten gebeuren? Wat kunnen wij betekenen met onze formulierenbrigades, taalhuizen en internet-werkplekken? Ik weet zeker dat veel burgers ons graag zullen helpen.

Bibliotheek van basisvaardigheden
Op dit moment ontwikkelen de bibliotheken in Nederland de lijn 'Bibliotheek en basisvaardigheden' Een lijn waarin taalvaardigheid en digitale vaardigheden centraal staan. Om burgers te helpen in de samenleving. Dat landelijke regie van de KB en SPN  maakt op deze lijnen prima toolkits.

Als ik bibliotheekdirecteur was, ging ik met deze gegevens de komende dagen toch maar eens een ochtendje bellen. Met het UWV, met Vluchtelingenwerk, met het COA en met de gemeente. Wat kan de bibliotheek in deze situatie betekenen? Hoe kunnen we helpen? Als zo 160 bibliotheekdirecteuren nu in beweging komen dan kan het toch niet anders dan dat we op veel plaatsen in beweging kunnen komen?

Misschien kan de interim-directeur van de VOB samen met de KB ook even een soortgelijk belrondje maken maar dan op landelijk niveau: UWV, COA en het ministerie van Justitie en Veiligheid?

Ik zou zeggen: pak die telefoon (als u dat natuurlijk al niet gedaan had....).

3 opmerkingen:

Zomer65 zei

Mooi vind ik dat er lokaal al vaak contacten liggen, niet eens altijd op directieniveau, en dat die bestaande lijnen nu al werken. Zo in ieder geval In Kennemerwaard waar medewerkers iets willen doen, en in overleg met COA en Vluchtelingenwerk kijken wat wij als organisatie en op individueel medewerkerniveau kunnen doen. Hoefde ik zelf niets aan te doen, en vind ik mooi voorbeeld van hoe het netwerk op alle lagen in een bibliotheek werkt!

Mark Deckers zei

@Erna: zo ken ik de bibliotheken ook. En zeker daar waar medewerkers gewoon zelf jaren hebben geïnvesteeerd, tegen alle hypes in, in het blijven onderhouden van hun netwerk en jaar na jaar samen met bevlogen burgers, ROC-docenten en Vluchtelingenwerk gewoon doorgaan. Soms bijna in het verborgene. Dus goed om daar af en toe flink het zonnetje op te zetten!

chenlina zei

ugg boots
ugg boots
ray bans
burberry outlet
louis vuitton outlet
ugg boots
ugg boots
ray ban sunglasses
ugg slippers
coach outlet
chenlina20161006