maandag 16 mei 2011

Een uitgestoken hand aan de VOB, Bibliotheek.nl, SIOB en de provinciale directieoverleggen

1 januari 2013: het acht-uur-journaal besteedt in een kort item aandacht aan het feit dat alle bibliotheekleden nu in alle bibliotheken hun boeken kunnen lenen. Een landelijke vorm van gastlenen is een feit. Eerder op die dag hebben staatssecretaris Zijlstra en VOB-directeur De Vries al een persconferentie gegeven in Nieuwspoort. In een radio-interview legt directeur Van Leeuwen van Bibliotheek.nl uit dat dit nu een mooie uitwerking is van de landelijke digitale infrastructuur. Een onmogelijk nieuwsitem? Ik denk het niet.

Niet alleen kletsen Deckers, ook doen!
Een kleine week geleden liet ik via deze site een ballonnetje op. Dat artikel en de enthousiaste reacties kunt u nog eens nalezen. Nu zou ik het bij dat ballonnetje kunnen laten. En achteraf zeggen: het is niet mijn verantwoordelijkheid om er verder wat mee te doen. Dat doe ik echter niet. Ik geloof er echt in dat dit een hele mooie service voor onze klanten kan zijn, die met weinig inspanning tot veel enthousiaste reacties kan leiden bij onze klanten en tot goede publiciteit in de pers.

Op naar postief nieuws
Bibliotheken hebben het niet makkelijk op dit moment. Forse bezuinigingen bedreigen het bibliotheekwerk. Vestigingen moeten misschien gesloten worden en voor wethouders moeten we opnieuw uitleggen waarom we er zijn. Ook de verschillende PSO’s ontkomen niet aan de bezuinigingen en moeten nadenken over hoe ze hun diensten beschikbaar houden. En last but not least: op landelijk niveau proberen we met elkaar de juiste bestuursvorm te vinden om aansturing, ledenbehartiging en een vlot tempo rond de digitale bibliotheek te bereiken. Makkelijk is het allemaal niet en om nou te zeggen dat de klant er op vooruit gaat: nou nee. Een beetje positief nieuws met winst voor de klant is dus wel aardig.

Iedereen overal lenen per 1 januari 2013
In veel provincies kent men al een vorm van provinciaal lenen of een bibliotheekpaspoort. Lenen aan elkaars leden is dus voor veel bibliotheken al een bekend fenomeen. De techniek is er klaar voor. Onze Gelderse en Brabantse collega’s hebben hun provincies al onderling gekoppeld. Er is ervaring, de kinderziektes zijn weg en de reacties zijn goed. Ik stel dan ook voor om met alle provincies aan te sluiten op het Gelderse en Brabantse model. Per provincie zoeken we uit hoe dat moet en met vereende krachten voeren we dit in.

We vragen de VOB en Bibliotheek.nl om het mee nemen in hun jaaragenda voor 2012 en in 2013 maken we er een mooie reclamecampagne van.

Logische stap
En laten we wel wezen: landelijk gastlenen openstellen past naadloos in de ontwikkelingen die we nu al zien. Het landelijk beeldmerk is door velen als een logische stap omarmd. Binnen de digitale bibliotheek zullen we steeds vaker zien dat wáár je lid bent steeds minder relevant is. Een soortgelijke ontwikkeling zien we nu ook al bij samenwerking met grote onderwijsinstellingen die vaak bovenregionaal werken. De leerlingen van deze scholen horen bij verschillende basisbibliotheken in soms verschillende provincies.

Wij willen als branche graag uitstralen dat we een gezamenlijk merk zijn. Dan lijkt het me ook logisch dat we dat in onze diensten en service ook uitstralen. Alle provincies laten deelnemen aan gastlenen is een logisch vervolg. Volgens mij zijn hier geen ingewikkelde subsidies voor nodig maar de moed om dit met elkaar op te pakken. En misschien is je zo openstellen voor elkaars leden wel een mooie landelijke pas vanuit lokaal perspectief. En wie weet waar ons dat in de toekomst nog met elkaar brengt.

Verzoeken aan VOB, Bibliotheek.nl, SIOB en provinciale directieoverleggen
Op die rol zou ik de VOB, Bibliotheek.nl, SIOB en de provinciale directieoverleggen graag willen aanspreken. Aan de provinciale directieoverleggen zou ik willen vragen dit onderwerp in uw directieoverleg eens oriënterend besproken mag worden. En daarbij zou ik als uitgangspunt nemen: als alle provincies meedoen, doet onze provincie dan ook mee per 1 januari 2013?

Aan de VOB, Bibliotheek.nl en SIOB zou ik willen vragen of het mogelijk is om hier de regie te nemen. Om samen te kijken hoe je hier wat capaciteit in kunt steken om dit te begeleiden. Om mensen bij elkaar te roepen en de energie te laten stromen.

Ik geloof er in en ben van harte bereid dit te ondersteunen. Bel ik ondertussen even de NOS om even te vertellen dat ze vast een plekje in het acht-uur-journaal moeten reserveren op 1 januari 2013.

3 opmerkingen:

Els zei

Fantastisch plan; Bibliotheek Lek & IJssel doet graag mee! Misschien moeten we qua collectie een oplossing vinden voor vakantiegebieden in de zomer...

Anoniem zei

Aan de techniek zal het niet meer liggen, en dus zal beleid er op aangepast moeten worden, mooi plan en zeker doen!

Mark Deckers zei

@Els: dank voor je reactie. We zetten een streepje bij jullie bibliotheek!
@de informatie makelaar: Inderdaad. En dus moeten we daar met elkaar maar eens naar kijken.