maandag 9 mei 2011

2013: Met één pas lenen in alle openbare bibliotheken, deal?


Zo, het regent adviezen en rapporten over het bibliotheekwerk op dit moment. We hebben net drie instellingen voor bibliotheken of het eerste advies ligt er al weer om er een paar samen te voegen. En iedereen moet al die rapporten maar weer lezen en er weer een ander advies op geven. En dan heb ik het nog niet over al die berichten over bezuinigingen. Slecht nieuws genoeg.

Ik doe er even niet aan mee. Ik ben maar eens op zoek gegaan naar waar nog wat mogelijkheden liggen. En ik geef u vandaag maar weer eens een advies waar onze klant gewoon direct wat van gaat merken. Volgens mij ging het daar om.

Gastlenen
Ik stel voor dat we in Nederland vanaf 2013 gewoon elkaars klanten accepteren. Wie een keer in Amsterdam is, kan gewoon met zijn pasje van Haarlem een boek lenen. Wie een keer vanuit Amsterdam in Enschede is, kan ook gewoon in Enschede een boek lenen. En als het boek uit is? Dan lever je het gewoon weer in bij je gastbibliotheek of bij je eigen bibliotheek.

Moeilijk? Welnee. Infor en HKA hebben eendrachtig hun systemen geschikt gemaakt voor zogeheten gastlenen. Je moet even met elkaar afspreken dat je elkaars klanten accepteert en dan kun je draaien. Als Cliëntrix en Concerto ook even meedoen dan hebben we dat in 2013 gewoon voor alle bibliotheken draaiend.

In Gelderland en Brabant draait het al een tijdje en hoor ik goede geluiden. Zie ook hun website over gastlenen. Ook in Overijssel is het geïnstalleerd en worden klanten onderling uitgewisseld. De Overijsselse Bibliotheken moeten nog even nadenken of ze zich openstellen voor alle andere bibliotheken in Nederland. Wat mij betreft doen ze dat. Klanten reageren er erg positief op.

1 januari 2013: met je eigen pas lid van alle openbare bibliotheken?
In de afgelopen jaren hebben bibliotheken stapsgewijs het landelijk beeldmerk omarmd. Toen hebben we allemaal gezegd dat het goed zou zijn als we onszelf als één sterk merk zouden uitdragen. Een logische en niet te grote volgende stap zou dan ook kunnen zijn dat klanten met hun pas ook overal kunnen lenen.

Je blijft lid bij je eigen bibliotheek maar mag ook terecht in alle andere bibliotheken. Het vergt geen zware investeringen. De ICT is er nu al geschikt voor. Eigenlijk is het wachten op iemand die dit voorstel eens gaat opgooien.

Dus: op 1 januari 2013 gastlenen in alle openbare bibliotheken van Nederland. Lid worden bij je eigen bibliotheek en mogen lenen bij alle bibliotheken. Lijkt mij een gouden stunt.

Doet u mee?

18 opmerkingen:

Unknown zei

Ik ben voor!

monique verweijmeren zei

Zo snel mogelijk regelen wat mij betreft, mogelijkheden onderzoeken ook voor bibliotheek Rotterdam...graag! Alleen werken wij met SISIS, dat nog even ter aanvulling.

Mirjan Albers zei

Samen een merk draaiende houden!

Wij, bibliotheek Helmond-Peel doen al mee met het gastlenen.

Waarom dus niet landelijk uitrollen.

Ik doe graag mee!

Peter Wekking zei

Kan toch niet moeilijk zijn...zijn we meteen de grootste gastheer (of is het gastvrouw?) van Nederland!!

jan de waal zei

Voor grote delen van het land is het met provinciale systemen is het geen enkel probleem om direct aan te sluiten: Drenthe, Friesland, Zeeland, Utrecht, Groningen.
De klanten vinden het geweldig en er is genoeg ervaring om het snel uit te rollen.
SISIS moet een centrale server ontwikkelen die weer kan praten met HKA en Infor. Dit geldt ook voor de andere systemen buiten HKA en Infor. Maar voor 80% van het land is alleen beslissen het grootste probleem.

Biebmieppenny zei

Komt onze klanten ten goede, dus Iedereen verplicht meedoen :)

Bas van Houwelingen zei

Natuurlijk ben ik voor en de problemen van het koppelen van systemen is te overwinnen, maar dat is niet de reden dat het er voorlopig niet van gaat komen.
In deze tijd van bezuinigen zie je terugtrekkene bewegingen. In plaats van elkaar op te zoeken haken organisaties af en proberen zelf de touwtjes aan elkaar te knopen. Voor investeren in Bibliotheek Nederland, een zaak voor de langere termijn, ook al is dat zeer noodzakelijk, wordt niet gekozen. Als je elkaar in goede tijden niet kan vinden, dan lukt dat zeker niet in schaarse tijden.
De bloggers en bloglezers hoef je niet te overtuigen. Het zijn de plaatselijke beleidsmakers van gemeenten en bibliotheken die hun handen vol hebben om het huishoudboekje weer een beetje op orde te krijgen. En helaas raken dan de grote verhalen even op de achtergrond. Niet de wijste weg, maar waarschijnlijk wel de meest gekozen weg.

Mark Deckers zei

@Edwin: +1
@Monique: Welkom hier en +1. By the way, Jan de Waal geeft je antwoord.
@Mirjan Albers: Welkom hier en +1
@Peter: he jongen, ook hier. +1 en helaas werken er nog steeds te weinig gastheren in de bieb.
@Jan de Waal: dank voor de input!
@Biepmieppenny: welkom hier! en +1
@Bas: Dank voor je zinvolle input. Getuigt van denkkracht. Maar soms moet je niet alles aan je gemeente vragen, soms moet je gewoon doen.

Zomer65 zei

ik ben voor maar verwijs ook nog stiekem naar mijn bedenkingen op mijn eigen blogje over calculerende overheden en calculerende burgers....

Anoniem zei

lijkt me geweldig! ik vind het al fantastisch dat ik in mijn eigen regio op verschillende plaatsen terecht kan, laat staan als ik een forens ben en dan ook overal terecht kan..

nog een mooie toekomstdroom: een bibliotheek op het station misschien?

Dennis zei

2013? Da's wel een lange doorlooptijd Mark. Nou geef ik direct toe dat het bovenlangs ook allemaal niet zo snel gaat, maar dit zijn doorlooptijden die zelfs door het landelijke IAM-traject (inmiddels gegund en gestart) gematched kan worden ;-) En dan heb je het wel gebruiksvriendelijker en toekomstvaster geregeld.

Mark Deckers zei

@zomer65: dank voor je aanvulling. Tja, het is op dit moment allemaal niet makkelijk. Maar als ik zeg dat eigenlijk alles klaar ligt om dit al te doen en klanten er blij mee zijn, dan denk ik doen!
@anoniem: leuk om te horen!
@dennis: hoe sneller hoe beter... en dit zit niet vast op techniek....

Unknown zei

Wij (in Ede) doen al mee. Ik wijs klanten bij inschrijving ook op de mogelijkheid van gastlenen en klanten zijn altijd blij verrast. Als alle bibliotheken meedoen zou dat natuurlijk helemaal fantastisch zijn.

Mark Deckers zei

@tiroka: +1, goede geluiden!

Marieke Hezemans zei

In Brabant en Gelderland zijn de bibliotheekleden positief over gastlenen. En uit onderzoek blijkt dat veel leden denken dat het sowieso al landelijk is.
De website www.gastlenen.nl wordt door ons (Cubiss) gehost, provincies kunnen eenvoudig aansluiten. Laat maar weten!

Unknown zei

2013? Dat is wel erg laat Mark. Ik stel voor om dit nog voor deze zomer te doen :)

Misschien dat dit dan technisch nog niet allemaal automatisch werkt, maar volgens mij is dit niet een technische wijziging. Dit is in eerste instantie meer een attitude wijziging voor bibliotheken om leden van andere bibliotheken toe te laten.

Met de bezuinigingen zie ik overigens geen problemen. Door hier aan mee te doen kun je als bibliotheek juist door te bezuinigen 800 extra vestigingen voor jou leden openen :)

Ik zie ook wel een heel mooie reclame campagne voor me van mensen die ervan balen dat ze een verre reis hebben geboekt terwijl ze in Nederland hadden kunnen blijven :)

Ok de zomer 2011 is misschien wat erg ambiteus. Maar laten we dan zeggen de zomer van 2012. Dat moet haalbaar zijn toch?

Anoniem zei

Overijjsel en Gelderland zijn al aan het gastlenen en in juni komt het aan de orde op het bicat overleg in overijssel. Goede hoop! Jacqueline

Mark Deckers zei

@Marieke: dank voor je reactie. Inderdaad aanmelden bij gastlenen.nl is voldoende. En goed om te weten dat er al zoveel is geregeld. We hoeven geen nieuwe wielen uit te vinden.
@Jeroen: dank voor je reactie om te versnellen. Iedereen roept dat het sneller kan, nu nog iemand die het gaat doen ;-)
@Jacqueline: Mooi!
Zo, ik ga eens even nadenken hoe we dit nu echt in de versnelling krijgen.