zaterdag 7 mei 2011

Da Vinci Code aan de IJssel

“De Da Vinci Code aan de IJssel”. Dat is de kwalificatie die Chrisjan van Marissing, eigenaar van boekhandel Praamstra, geeft aan het nieuwe boek van Almar Otten ‘De Afstammeling’. Almar Otten mag in Deventer zo onderhand een lokale bekendheid genoemd worden. In de afgelopen jaren verschenen van zijn hand vier detectives over Deventer moordzaken. Die serie deed wel wat denken aan de Wallanderserie van Henning Mankell. En zo schakelt Almar Otten dus lekker van het ene naar het ander genre. Overigens vind ik dat hij sterk gegroeid is in zijn schrijverschap. Het boek loopt van begin tot eind als een trein en is daarmee een echte pageturner.

Wat het verhaal direct interessant maakt is dat het zich volledig in en rond het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek afspeelt. De hoofdpersoon is Lineke Tesinga, historica bij deze bibliotheek. Samen met onderzoeker Joris Dumbar gaat ze op zoek naar het geheim van de Saksische koning Widukind. Deze koning leefde rond de achtste eeuw en werd toen deze werd verslagen door de Karel de Grote, gekerstend door de missionaris Lebuïnus. Bij deze bekering speelde de vernietiging of verdwijning van de heidense Irminsul een belangrijke rol. Wat die Irminsul precies is geweest is onduidelijk.

Deze historische gegevens vormen belangrijke ingrediënten voor een Europees complot om de orde in de rechtstaten eens flink te verstoren. Daar heeft Otten een paar mooie verhaallijnen door elkaar geweven.

Voor bibliotheekliefhebbers is dit een bijzonder leuk boek om te lezen. Het grijpt voor mij wel terug op één van de motivaties waarom ik in een bibliotheek ben gaan werken: de toegang tot schatten aan informatie en wat je, door die informatie goed te gebruiken, allemaal kunt bereiken.

Ook voor iedereen die Deventer een beetje kent is dit een bijzonder lezenswaardig boek. Vele Deventer locaties komen herkenbaar en typerend voorbij.

En tot slot is dit gewoon een prachtig boek voor liefhebbers van historische thrillers. Het zou mij niet verbazen als dit boek ooit verfilmd wordt. Daar heeft het alle potentie voor. Lijkt me leuk om zo de Atheneumbibliotheek als filmlocatie terug te zien.

En met al die complimenten is dit misschien ook wel prima promotie voor bibliotheken in het algemeen.

Lees ook: de recensie van Eugen de Reuver
Klik hier om het boek te lenen

2 opmerkingen:

Transisalania en Varia zei

Toeval? Welke mysterieuze kracht zit hierachter. Ook ik heb vandaag over De Afstammeling geblogt. En ook ik had het over pageturner en verfilming. En ik had écht jouw blogpost nog niet gelezen en andersom vast ook. En ik heb trouwens net zo van het boek genoten als jij blijkbaar.

Mark Deckers zei

Nee, geen toeval natuurlijk. Net zoals het geen toeval is dat de Volkskrant net over deze thriller recenseert nu wij er over schrijven... Mooi artikel heb je er van gemaakt!