Twee weken geleden begonnen we hier te praten over de mogelijkheid dat alle 4 miljoen bibliotheekleden per 1-1-2013 in elke bibliotheek zouden kunnen lenen. Daar kwamen toen veel positieve reacties op.
Ondertussen in mijn mailbox
Een week geleden deden we hier een open voorstel om het niet bij woorden te laten blijven maar om het om te zetten in daden. Op die actie kwamen al veel minder reacties. Tenminste, niet openbaar. Wat u niet kon zien is wat er allemaal in mijn mailbox gebeurde. Ik heb mijn stoute schoenen maar aangetrokken en ben zo vrij geweest om alle secretarissen van provinciale netwerken aan te schrijven. Aan hen heb ik de vraag gesteld of het een interessant item zou zijn om het te agenderen voor hun netwerkoverleggen.
Verder heb ik ook de directeuren van VOB, Bibliotheek.nl en SIOB een mailtje gestuurd en gevraagd of zij wellicht de regie willen oppakken. En zo kreeg ik dus heel veel informele reacties terug. Ik loop er met u maar eens doorheen.
Gelderland, Brabant, Overijssel, Friesland, Noord- en Zuid-Holland en Limburg
Gelderland reageerde zoals verwacht: wij doen al aan gastlenen, wij zijn al gewend aan het uitlenen buiten de provincie dus wij verwachten geen enkel probleem. Sterker nog: wij zijn er klaar voor.
Verder sprak ik Marieke Hezemans, projectleider-van-het-eerste-uur in Brabant en zij meldde hetzelfde als Gelderland: in Brabant doen we al aan interprovinciaal gastlenen. Een uitbreiding zou dus heel logisch zijn.
Overijssel beslist over hetzelfde fenomeen in juni in een Bicat-directie-overleg. Komt vast goed. Jellie Tiemersma, Friesland, meldde elke actie met enthousiasme te begroeten. In Friesland leent men nu onderling ook al uit. De enige uitzondering daar is Smallingerland. Die heeft dit nog in overweging.
Wim Keizer kondigde aan dat het onderwerp geagendeerd wordt in de vergaderingen van de dagelijkse besturen van het provinciale directie-overleg in Noord-Holland en in Zuid-Holland.
Johan Hoenink (Limburg) meldt dat per 1 juni de eerste Limburgse bibliotheek start met gastlenen. En daarna zullen er vast meer volgen.
Flevoland en Stichting PSO’s
Ronald Spanier van de Flevolandse service-organisatie pleitte er bij mij voor dat de PSO’s in Nederland deze draad maar eens moesten oppakken. Tja, dat kan natuurlijk ook. Perry de Wit (Gelderland) meldt inderdaad dat het goed kan zijn dat dit binnenkort op de agenda staat van de provinciale coördinatoren van PSO's. Deze coördinatoren vormen een overlegplatform dat de ICT-ontwikkelingen afstemt met Bibliotheek.nl.
Ministerie van OC&W
In een twitterbericht liet Aad van Tongeren, beleidsambtenaar van OC&W, weten dat ze daar eigenlijk nog wel een stapje verder wilden gaan dan mijn voorstel. Maar helaas waren 140 tekens te weinig om dat precies uit te leggen. Maar ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat daar richting certificering gedacht wordt of als onderdeel in samenhangende wetgeving. En trouwens, ik zie dit voorstel ook niet echt als eindpunt maar vooral als tussenresultaat in een steeds verder groeiende samenwerking tussen bibliotheken.
VOB
Ap de Vries, directeur van de VOB, liet me weten dat het belangrijk zal zijn om te weten wat we er ongeveer voor moeten doen en wat het ons op gaat leveren. Inderdaad belangrijke vragen. En goed om de antwoorden met elkaar te organiseren.
En zo zal ik de komende dagen nog wel een aantal reacties ontvangen. Dus blijf ze vooral sturen.
En nu?
Wat kun je hier nu zoal uit concluderen? Nou, dat er veel enthousiasme is maar ook dat er een aantal provincies zijn die er eigenlijk al klaar voor zijn. Daarnaast zijn er verschillende gremia die het wellicht al aan het agenderen zijn. Tja, welk steentje kan ik nu nog het beste bijdragen?
Net voor het weekend had ik een telefoongesprek met de immer joviale Coen van Hoogdalem, secretaris van de VOB-commissies Digitale Bibliotheek en Marketing. Hij gaf aan dat de commissie Marketing er misschien ook goed wat mee kon doen. En al pratenderwijs kwamen er op uit dat we misschien samen maar eens op persoonlijke titel een bijeenkomst moeten organiseren voor iedereen die mee wil praten. Voor al die clubs die al bezig zijn, die het al geagendeerd hebben of die willen agenderen. En misschien moeten we dan met elkaar maar eens kijken wat er nodig is. En wellicht zou je in zo’n bijeenkomst Brabant en Gelderland eens naar hun eerste ervaringen kunnen vragen.
Wat denkt u, is het wijs om samen met Coen die handschoen zo op te pakken? Is er nog iets beters te verzinnen? Rijd ik per ongeluk iemand in de wielen? En: wat zou u zelf kunnen doen? Graag jullie advies.
En tot die tijd geloof ik nog steeds dat wij een item hebben in het acht-uur-journaal op 1 januari 2013.
Foto: The Italian Voice
5 opmerkingen:
nog even de puntjes op de I.. Overijssel heeft het gastlenen natuurlijk al lang, ook met gelderland. Wat nu op de agenda komt is inderdaad het landelijk lenen. groet
Jacqueline
Het landelijk gastlenen is een erg mooie uitbreiding op de dienstverlening van alle openbare bibliotheken in Nederland. Met de nadruk op openbare.
Cubiss wil bibliotheken graag bijstaan bij de implementatie van deze nieuwe dienst en de ervaringen uit het Brabantse delen.
@Jacqueline: dank voor de aanvulling
@Marieke Hezemans: Da's goed nieuws. Ik ga er zeker gebruik van maken.
Ha Mark,
Ik zag je voorstel om gastlenen overal in te voeren bij de stukken van de SOOB. Vooropgesteld, ik ben voor. Maar ik mis wel de cijfermatige onderbouwing die bij eigenlijk bij alle voorstellen zou horen die met publiek geld uitgevoerd worden. Je schrijft dat Gelderland en Brabant het al doen, dan ben ik benieuwd hoeveel van de leners t.o.v. het totale aantal leners gebruik maken van deze dienst, hoeveel extra uitleningen dat heeft opgeleverd, hoeveel tevreden klanten hebben laten weten dat ze blij zijn met deze dienstverlening en hoeveel nieuwe leden dit heeft opgeleverd? Iets zegt me dat we dat allemaal niet weten, maar dit gewoon willen doen omdat we het zelf zo een leuk ideetje vinden. In alle eerlijkheid, ik heb in Waterland nog nooit een klant aan de balie gehad die vroeg wanneer we dit nou eens gingen regelen.
Een ander aandachtspunt, wat doe je met de "free riders", de gemeenten die hun subsidie voor bibliotheekwerk helemaal of bijna helemaal stop zetten en hun inwoners attenderen op de mogelijkheid van gastlenen?
Maar ik zou vooral een inhoudelijke onderbouwing uit klantperspectief van je voorstel erg waarderen.
Met vriendelijke groet,
Frans Bergfeld
@Frans Bergfeld: Dag Frans. Je leuk om je voorbij te zien komen. En goeie vragen. Cubiss heeft al laten weten dat ze wel meer informatie willen geven over cijfers, behoefte etc. Dat kunnen we dus regelen met elkaar. Daarnaast is er geen sprake van free riders. Ook daar hebben Gelderland en Brabant al ervaring mee. LIjkt me dus om maar eens met elkaar een informatiemiddag te organiseren.
Een reactie posten