zondag 27 juni 2010

Moord en doodslag in bibliotheek


Afgelopen vrijdagavond maakte ik in de bibliotheek Deventer kennis met het Rigor Mortis Ensemble. Zelden genoten van zoveel moorden achter elkaar. Het Rigor Mortis Ensemble schept er een morbide genoegen in om gepleegde lustmoorden, crime passionels of uit de hand gelopen steekpartijen op muziek te zeten. Terwijl het ene lijk nog niet uitgebloed is, wordt het volgende slachtoffer al weer bezongen. En terwijl u na afloop het slachthuis verlaat, gaat u toch met een grote glimlach om de mond de zaal uit. Bijzonder is overigens dat de liederen telkens vanuit een bijzonder perspectief worden bezongen. Niet vanuit de detectiverol maar vaak vanuit het slachtoffer of de dader.

Het is een muzikaal ensemble rondom het thema moord en doodslag. In Deventer is dat ingevuld samen met Almar Otten. Almar Otten is een Deventer misdaadauteur die bezig is met een puike detectiveserie die zich ook nog daadwerkelijk afspeelt in Deventer. Een soort Deventer Henning Mankell dus. Wie iets heeft met Deventer kan ik de boeken aanraden.

Het Rigor Mortis Ensemble is overigens weer een productie van het onvolprezen Productiehuis Oost-Nederland. Dit Deventer productiehuis ontdekte eerder Kyteman en NO Blues.

Het Rigor Mortis Ensemble is een aanrader voor bibliotheken. Het leent zich prima rond een van de veelgelezen genres. Zo kun je je voorstellen dat het Rigor Mortis Ensemble prima inzetbaar is rond een (lokaal) schrijversfestival. In combinatie met een bekende detectiveschrijver wordt het natuurlijk helemaal leuk. Maar je zou ook kunnen denken aan een moorddiner in de bibliotheek. En dat dan weer in combinatie met het Rigor Mortis Ensemble. Die laatste opzet is bijvoorbeeld heel geschikt als je potentiële sponsoren een keer kennis wilt laten maken met de bibliotheek.

Het bijgaande filmpje - Kleine Ko - gaat over een Deventer lustmoord uit 1954. Nadere details heb ik niet kunnen vinden op internet. Maar er zijn vast collega's die meer spannende details kunnen vinden.

Het Rigor Mortis Ensemble doet het prima op donkere avonden met gure wind, terwijl de regen tegen de ramen klettert. Dus bibliotheken: nu boeken voor het najaar.

9 opmerkingen:

Jos Debeij zei

Mark heeft alweer gelijk. Kan goed samen met tal van andere moordcomponenten voor het hele gezin, zoals bijv. 'cluedo live' http://www.obdeventer.nl/index.php/2009-08-13-09-35-14/50-spelletjesmiddag/267-de-moord-op-professor-van-kerkhoven.html

Anoniem zei

leuk stuk!

Karlijn zei

De Moord op Kleine Ko vond plaats op zondag 19 september 1954 in Deventer. Ondanks dat ze niet moeders mooiste was, werd Kleine Ko verkracht en vermoord in een garagebox.

Mark Deckers zei

@karlijn: dank voor je toevoeging! Weer een mysterie ontrafeld.

Karlijn zei

Ik heb nog even verder gespeurd:

'Ik Wacht' verhaalt over de moord op Kleine Ko. Ze werd op 19 september 1954 verkracht en vermoord in een garagebox aan de Zutphenselaan. Kleine Ko was een bekend Deventer gezicht. Zittend in de bakfiets die door haar zoon werd bestuurd, haalt zij luid klingelend lompen op in de hele stad. Kleine Ko laat een groot gezin na.

Hier een live registratie, opgenomen tijdens de uitreiking van de Hercule Poirot Thrillerprijs in Brugge (Be): http://www.youtube.com/watch?v=J7vTt6skUnI

Mark Deckers zei

@karlijn: bedankt weer en bedankt voor de tip. Ik ga kijken wat ik er deze keer mee kan doen.

Anoniem zei

Vraagje karlijn Heeft u dan toevalig een foto van haar ?

Mark Deckers zei

@anoniem: volgens mij heb je wel eens eerder contact gezocht. Ik heb met zowel Karlijn als nog een aantal andere mensen contact gehad maar ben niet op een foto gestuit, helaas. Wellicht kan het stadsarchief nog helpen met het zoeken naar een foto.

Anoniem zei

Hallo mark
Daar ben ik al eens geweest dat hadden ze daar niet , wel het kranten artikel...
Klopt ik heb al eens kontakt gezocht
Bedankt voor jou reaktie