woensdag 30 juni 2010

Boos en verdrietig....

Nog enkele weken en dan begint voor mij de vakantie. En ik beloof u, dit is de laatste post voor die vakantie waarin ik me nog een keer boos ga maken.

In Deventer werken we aan het OC&W-project Ideale Webpresence. Mensen die de regionale bijeenkomsten van Bibliotheek.nl hebben gevolgd hebben daarvan de presentatie kunnen zien. Dan weet u ook dat we veel functies via zogeheten widgets willen aanbieden. Met widgets wordt het mogelijk om bibliotheekfuncties in "boxen" aan te bieden op Facebook, Hyves, Netvibes en IGoogle.

Aan dat widgetizen zitten nog wel wat voorwaarden en we willen het doen voor verschillende bibliotheekssystemen. Om die reden hebben we M&I opdracht gegeven tot een voorzonderzoek. Eind deze week zal het definitieve rapport verschijnen, maar ik licht nu vast een tipje van de sluier. En ik zal citeren uit het eind-concept.

Eén van de vraagstelingen in het onderzoek was hoe makkelijk het is om voor alle bibliotheeksystemen een soort generieke widgetbox te maken.

Het antwoord op die vraag is het volgende:

Voorlopig zullen widgets specifiek voor een systeem en zelfs specifiek voor een systeem-implementatie geschreven moeten worden. Dit is een praktische work-around voor het gebrek aan standaardisatie. Het is wel aan te bevelen om zo veel mogelijk configuratieopties in te bouwen. Het aangeven van de benodigde configuratieopties vereist echter dat er naar alle mogelijke systemen en alle gedane systeemimplementaties gekeken moet worden. Het beperken van de scope van de widgets (welke systemen en welke configuraties) totdat er wel standaarden zijn bepaald verdient de aanbeveling voor nu
.

Er zijn vier systemen in Nederland en tientallen systeemimplementaties.

Ik heb twee vervolgvragen:
1) Hoeveel argumenten zijn er nog nodig voor we overtuigd zijn van echte standaardisatie?
2) Wiens schuld is het dat wij in deze situatie terecht zijn gekomen?

Uw antwoorden graag.

6 opmerkingen:

Hotfield zei

Gisteren had ik het er nog met een collegaatje over. Ik had een column geschreven (http://www.zwartewaterkrant.nl/index.php?page=column&id=1015) en vertel daar over gevonden schatten zoals ‘Schetsen en foto’s van de naoorlogse bibliotheekcultuur’ van Chris van der Heijden. Als ik terug denk aan hoe wij als bibliothecarissen gedrild werden... . 'We MOESTEN een visie hebben bijvoorbeeld. Dat hoorden we de hele dag door. Over alles. Ook al had je geen visie. Ik denk dat we daarom ook best wel eigenzinnige persoontjes zijn geworden met elk onze eigen mening. Het is dan ook nooit goed. Heeft een bibliothecaris iets bedacht, dan kan een ander het anders en vooral beter. Weer een ander heeft hierover dan weer een heel andere mening natuurlijk! Polderbewoners zijn wij nooit geweest. We vinden het wel GEWELDIG wat er allemaal overal is, kijken graag om ons heen, maar dan vooral om er zelf een verbeterde draai aan te geven. Aan de andere kant. Zoveel mobieltjes, zoveel verschillende opladers! Ook irritant en daar moeten we mee zien te leven. Of al die digitale camera's met ieder een eigen geheugenkaartje. Hebben ze gelukkig weer handige kaartlezertjes voor verzonnen waar er 'tig in kunnen. Dus er komt vast een hele slimme biebnerd die iets applicatie voor ons eigenzinnige visievolle biebmiepen en meneren gaat uitvinden!

Con zei

Mark ik houd van de zomer. Ben dan stereo vrolijk maar zit gelijk in jou depressie. Maar de vraag is niet: hoe kwam het zo? Het antwoord weten we wel toch? Maar: oplossen en snel een beetje. Loof daar prijzen voor uit

Jouke zei

Tsja..
Ik ga me met dit weer maar niet opwinden, lijkt me beter.
Kom jij maar gauw in de vakantiestemming weer!

Mark Deckers zei

Tja, als Hotfield zegt dat eigenzinnig zijn in ons bloed zit, en als het backofficeteam zegt dat we dat moeten oplossen, dan zegt iets in mij dat dat lastig gaat worden. Dat ondanks mijn optimistische aard.
@Jouke: ik zie al, het is de laatste keer dat ik boos word...

Unknown zei

Ik snap niet dat het zover heeft kunnen komen en nu zitten we met de gebakken peren... Ik word er eerlijk gezegd behoorlijk moedeloos van...We hebben nog een hele lange weg te gaan op deze manier.
@Hotfield: wat is er zo erg aan om een eigen visie te ontwikkelen? Het lijkt me vrij normaal om dat te doen als je serieus met je werk bezig bent. Soms wat verder kijken dan je eigen balie en toekomstgericht bezig zijn is volgens mij helemaal niet verkeerd.

Zomer65 zei

ik snap de woede, en tegelijkertijd, tja tja tja... al die eigenzinnigheid en ja leuk dat advies van M&I. Horen zij niet bij het type jongens (ook al waren ze het zelf misschien niet?) die her en der advies in het verleden hebben gedaan bij individuele bibliotheken en waarbij natuurlijk de eigenzinnige bibliotheekdirecteur gelijk kreeg met een advies dat hij/zij heel erg klantgericht bezig was met net weer een ander systeempje? Of ben ik nu erg cynisch?
Ik weet dat ik een aantal jaren geleden bij de VOB vroeg, als wij nou een ander website willen, en toen was allang duidelijk dat de sitegenerator dood was, wat moet ik dan nemen, en naar wat voor beheerssysteem voor ICT kan ik het best over gaan en het volgende antwoord kwam: qua website zijn we er nog niet uit en het kan nog wel een half jaar tot jaar duren, en qua ict structuur: fijn dat je het ons vraagt en we denken graag met je mee..... ik voelde een kluit en een riet... langs een polderboezem ;-)