dinsdag 22 juni 2010

Gooien we volgende week 20.120 antwoorden weg?


Nog één keer zeg ik iets over Aladin. Per 1 juli stoppen we ermee. Er wordt hard gewerkt aan een opvolger. Da's fijn om te weten. En met IBI hebben we een prima vervanger zolang we even geen landelijke standaard hebben.

Nu wil het geval echter dat we de meeste vragen van onze klanten al beantwoord hadden. En die stopten we in de kennisbank. In elke Aquabrowser in Nederland zitten op dit moment de antwoorden van de kennisbank van Aladin. Dat zijn er 20.120 om precies te zijn. 20.120 antwoorden die wij bijvoorbeeld in Overijssel veel gebruiken voor dienstverlening aan scholen.

Antwoorden op vragen als:
- wat zijn rouwrituelen op Jamaica?
- wat is de definitie van zinloos geweld?
- waarom zijn er alleen chimpansees in Afrika?
- en waarom krijg je koude handen achter de computer?

20.120 vragen die de redactie van Aladin heeft beantwoord en waardig heeft bevonden om te bewaren. En nu vraag ik mij af: "Waar blijven die 20.120 antwoorden na 1 juli?".

20.120 antwoorden. Content, waar hard voor gewerkt is. Voor zover mijn informatie strekt zijn die 20.120 antwoorden vanaf 1 juli niet meer op te zoeken.

20.120 antwoorden. En maar één vraag: waar blijven ze? Toch niet in de prullenbak? Wie kan mij helpen aan dat laatste antwoord?

Zolang ik het antwoord nog niet weet, vermaak ik me nog maar even met Aladin van Herman Finkers.

7 opmerkingen:

NicoleGiling zei

en daar zat ik vanmiddag op een school nog over te vertellen: dat is 8 jaar werk dat we echt niet weg gaan gooien hoor, nee hoor, echt niet hoor,,,

Bertil Voogd zei

Nee hoor Mark, die antwoorden gooien we niet weg. Ze worden geëxporteerd uit de Kennisbank en zullen gebruikt worden voor de vervolmaking en training van de chatbot op inhoudelijke vragen.

Met vriendelijke groet,
Bertil Voogd

Annemarie van Essen zei

20.120 antwoorden die we uit circulatie halen....

@Nicole
Ik realiseerde me ook pas na een attent mailtje van Tineke Datema dat ook de databank verdwijnt.

@Bertil: Wat is er tegen om voor de overgangsperiode de kennisbank toch als statische bron te gebruiken en daarnaast de chatbot te trainen?

Lettervreter zei

Worden die antwoorden dan wel eerst heel erg grondig gecontroleerd? Mijn ervaring (aladincoö bieb010) is dat er bijzonder veel prut en gruis tussen staat. Oude links, dubbelingen etc. Zou erg jammer zijn als de chatbot wordt gevuld met onnozele informatie.

dag!
Winnie Elfferich

TienD zei

@lettervreter: mee eens, en dat is jammer. Er zitten vragen in de Kennisbank die 20 jaar geleden al aan de Bibliofoon gesteld zijn en die ik nu weer voorbij zie komen bij Goeievraag.nl. Met een goede redactie houden we een mooi product dat past bij de informatieve functie van de bibliotheek.

Bertil Voogd zei

@essen2punt0 Daar is op zich niet zoveel tegen, behalve dan zoals Winnie zegt, kwaliteit van bepaalde vragen/antwoorden, maar ook tijd en kosten spelen hier een rol. Er mogen geen financiële middelen van Bibliotheek.nl meer besteed worden aan Al@din.

@lettervreter: dat is inderdaad een belangrijk probleem, waarvoor tijd en middelen ontbreken.

Mark Deckers zei

@Nicole en @essen2punt0: tja, da's dus ook ons probleem.

@Bertil: We gooien ze niet weg maar wanneer heb ik ze terug? Daar krijg ik geen harde toezegging op. Voor mij zijn ze weg, tot ze terug zijn. Graag boter bij de vis. Noem een datum! Wat moet ik tegen mijn leerlingen zeggen?

@lettervreter: Ben met je eens dat alles staat of valt met goede redactie. Daar mogen we onszelf aankijken, want volgens mij deden wij dit met elkaar. Ik ken in ieder geval een aantal mensen die het hart op de goede plaats heeft zitten voor deze redactie.