donderdag 3 juni 2010

37 manieren om anders tegen bezuinigingen aan te kijken

Bezuinigingen. Ze zijn vaak onafwendbaar. En ze doen iets in ons hoofd. Ze verlammen ons. Ze vernauwen onze blik. En ze zorgen ervoor dat ons denken beperkt wordt.

Zo beperkt dat we vaak nog maar twee methodes van bezuinigen kennen: de kaasschaafmethode en de botte-bijl. Beide methoden gaan ervan uit dat de tering naar de nering gezet moet worden.

Bij Blauwe Brug denken we momenteel na over hoe we bibliotheken straks het beste door een bezuinigingscrisis kunnen helpen. Welke ondersteuning hebben bibliotheken zometeen nodig? Uiteraard gebruiken we daarbij onze branchekennis en onze financiële kennis. We kijken naar een heel pakket van ondersteuning, elk vanuit ons eigen specialisme.

Zo ben ik zelf in contact gekomen met Marc Heleven, werkzaam bij de creatieve organisatie New Shoes Today. Samen met hem wil ik een workshop ontwikkelen: "37 manieren om anders tegen de bezuinigingen aan te kijken".

Doel van de workshop is om directies en MT-leden mee te nemen in hun denkproces rond bezuinigingen. En om dit denkproces te verruimen en te kantelen. Er zijn meer en betere manieren om te bezuinigen dan alleen de botte bijl en de kaasschaafmethode. Dat betekent echt wel wat langer nadenken en soms meer ondernemerschap tonen. En heel soms ontdek je zelfs kansen in de bezuinigingen. Ik ga ervan dat ik met elke workshop minstens 37 ideeën kan verzinnen die beter zijn dan de botte-bijl- en de kaasschaafmethode.

Dat dat kan, daar is deze presentatie van Marc Heleven een mooi voorbeeld van. U zult het niet geloven maar zelfs in de financiële crisis blijken er plotseling toch mooie kansen en creatieve ideeën te gloren. Er zijn mensen die zelfs geld verdienen aan de crisis.

Een tovermiddel is het natuurlijk niet. En ik beweer ook niet dat dit het ultieme middel is tegen bezuinigingen. Ook wil ik niet badinerend doen over het verwerken van bezuinigingen. Bezuinigen doet pijn. Het enige dat ik graag wil is dat we ook in onze slechte tijden creatief blijven denken. En door de angst van de bezuinigingspijn vergeten we dat vaak.

Laat mij eens weten of jullie, of jullie directeuren interesse hebben in een dergelijke workshop. Over prijs, plaats en tijd worden we het wel eens. En als dit artikel wat minder voor jou bestemd is, wie zou je eens op dit artikel kunnen wijzen?

Ik wil even weten of jullie het goed idee vinden om dit door te zetten en of ik bibliotheken hier een dienst mee bewijs. Dus laat het weten!

7 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Mark,
Strak plan. Natuurlijk bewijs je bibliotheken en anderen hiermee een grote dienst. Ik doe mee!

Jan Gommer zei

Hey Mark,

Sluit heel goed aan bij de discussie in mijn RvT over de manier waarop we moeten reageren op de financiele krapte. Om niet gefrusteerd te raken door elk jaar weer in te moeten leveren is de vraag hoe we ons productieproces kunnen reorganiseren. Dus kijken naar andere manieren van werken i.p.v. minder fte in te zetten zonder iets aan het proces te veranderen. Ook andere creatieve ideeen zijn natuurlijk welkom.
Ik (wij: FlevoMeer Bibliotheek) doen graag mee!

Perry zei

Dag Mark,

Leuk initiatief.

Misschien worden deze bezuinigingen uiteindelijk ook nog wel een zegen, omdat deze eindelijk dwingen tot 'echte keuzes' (mijn meer positieve vertaling van 'de botte bijl').
Is 37 trouwens niet een beetje veel? Keuzes zijn al zo moeilijk.

Mark Deckers zei

@fer @jan en @perry: dank voor de positieve reacties. En ik ga jullie benaderen als ik een stapje verder ben.

Unknown zei

Hi Mark,
Prima plan, over het counteren van bezuinigingen. Met een relatie ben ik ook met iets dergelijks bezig. Concurrentie is goed, samenwerken is beter. Wil er daarom graag een keer met je over praten.
Laat maar 's wat horen, als je wilt.
Willem Huberts
(willemhuberts@xs4all.nl)

Mark Deckers zei

@wh: leuke reactie. Onze aanpak zit heel erg aan de creatieve kant: hoe krijg je 100 oplossingen voor je probleem. Dat moet een onderdeel zijn in een totaal aan dienstverlening die we aanbieden. Ik ga eens even kijken welke ruimte daar in zit en meld me dan.

Unknown zei

Hi Mark, mijn relatie is Ferd van den Eerenbeemt. Had ik in mijn vorige bijdrage niet genoemd, vandaar.

Willem