donderdag 24 juni 2010

Als je merkt dat je aan het eind van coaching komt
Eén van de leukste dingen van mijn werk is dat ik soms andere mensen een stapje verder mag helpen in hun werk. Een team waar ik dat het afgelopen jaar heb gedaan en waar ik veel plezier aan beleef is het Biebsearchteam.

Bijgaande filmpje is van mijn collega Annemarie van Essen. Het afgelopen jaar heb ik veel met haar opgetrokken. Een bekende blogger en twitteraar was ze al. De afgelopen dagen hebben we samen bijna alle directeuren bijgepraat die een deelnemer hadden in de masterclass van Biebsearch. Met mooi uitkomsten: Biebsearch wordt een landelijke franchiseformule. En ik heb veel ondernemende bibliotheekdirecteuren gezien die graag de handen uit de mouwen gaan steken en hun onderwijsspecialist gaan ondersteunen.

Annemarie nam een groot deel van deze dagen voor haar rekening. En dat ging haar fantastisch af. En ik begin te merken dat ik bij haar aan het eind van mijn coaching begin te komen. Wat moet ik haar nog leren? Het bewijs dat het zo is, zag ik een aantal minuten geleden. Ze was namelijk nog eerder dan ik met het meldden van de uitkomsten van de gesprekken. Chapeau!

Overigens wil ik daarmee mijn collega's Margriet Salomons en Marcel Mentink niet te kort doen. Ook zij kennen zo hun groeitraject. En eigenlijk weet ik dat het slechts een kwestie van tijd is en dat ik dan hier een soortgelijk verhaal over hen ga vertellen.

Een volgende collega die leuk is om te noemen is Yvonne Sinkeldam van Biblioservice Gelderland. Zij geeft richting aan diverse initiatieven in onze buurprovincie. Ik denk dat zij geen makkelijke opdracht heeft. Maar ze houdt er een interessante weblog op na over haar vorderingen.

Een volgend prachtig bericht kregen we deze week van twee cursisten van de Masterclass. Dit waren Wiesje Eppinga en Thea van der Meer. Nadat ze de masterclass bij Annemarie hadden gedaan, hebben zij inmiddels hun eerste contract met een Friese school. Chapeau! Zo zie je dat coaching al weer een volgende generatie bereikt.

En de week wordt morgen afgesloten door Astrid van Dam. Zij is projectleider van Biebsearch Jr. Dit is een pilotproject van de provincies Overijssel en Flevoland om te kijken of het concept van Biebsearch ook voor het basisonderwijs kans van slagen heeft. Zij praat morgen 12 scholen bij die na de zomervakantie aan de slag gaan met het nieuwe concept.

Leuk om te zien dat je collega's steeds meer zelfstandig ziet handelen en dat je ziet dat als je samen kennis deelt, het alleen maar meer wordt. Dat noem ik genieten!

4 opmerkingen:

Annemarie van Essen zei

Hoe krijg je mevrouw van Essen stil...
Zo dus.

Maar groeien kan alleen maar in de juiste grond. Dank :)

Caroline Heijer zei

Mooi blog Mark. Met terechte lof voor mevrouw van Essen...

Astrid zei

Opdracht volbracht. Voelde als een grotere mijlpaal dan het volgens mij was, maar de groep ging tevreden naar huis. Nu de overgang van geduldig papier naar werkelijke daadkracht. Inclusief veel uitdagingen. Coaching kon nog wel eens nodig zijn! Om uiteindelijk net zo succesvol te eindigen als Onze Essen ;-)

Mark Deckers zei

@essen2punt0: lekker rustig hoor, zo'n stille Essen.
@tgaatgoed: tgaatgoed he!
@astrid: we zijn ook nog niet klaar. Maar volgens mij staan alle seinen op groen. Volgend jaar Masterclass Biebsearch jr.