woensdag 9 juni 2010
De-bijna-pirmeur: thuisgebruik NBD|Biblionbestanden
Vandaag stuurde NBDBiblion bijgaande verheugende bericht over de Overijsselse bibliotheken de wereld in: NBDBiblion bereikt doorbraak in thuisgebruik databases.
Inderdaad een verheugdend bericht. Want een doorbraak is het. En ik zal u vertellen waarom.
Op 22 december 2008 - ja, inderdaad 2008 - zat ik samen met Gerard Kocx, directeur bibliotheek Enschede en Jos Debeij, directeur Bibliotheek Deventer om tafel met Wilco de Gier en Henk Das van NBDBiblion. Die dagen voor Kerst kwamen wij bij elkaar met het snode plan om de literaire bestanden van NBDBiblion in te laden in de aquabrowser en beschikbaar te stellen aan al onze leden. Niet alleen in de bibliotheek, ook thuis.
Het was een leuke onderhandeling. Eigenlijk waren we er heel vlot uit. Begin januari bevestigde Wilco de Gier nog de afspraken. En we zetten de boel in gang.
Bij de onderhandeling was bekend dat de rechten voor thuisgebruik nog niet geregeld waren. Daar is de NBD mee aan de slag gegaan. Na enige tijd kwam groen licht dat er ruimte was voor een pilot.
Het bleek nog niet zo makkelijk om goede uitwisselingsafspraken te krijgen voor de data van de bestanden. Het was niet helder wie nu aan zet was: de VOB, Medialab, NBDBiblion of de Overijsselse bibliotheken. Daar zijn wel wat telefoontjes en gesprekken aan gewijd. Daarbij was geen sprake van onwil. Als de Overijsselse bibliotheken iets afspreken wat wellicht interessant is over alle bibliotheken in Nederland, is het logisch om het zo technisch in te regelen dat het straks voor iedereen te gebruiken is. Daarnaast wilde NBDBiblion natuurlijk wel weten dat uitwisseling van data op een goede en beveiligde manier zou gebeuren. Zo gezegd, zo gedaan. Maar toen waren we wel weer een paar maanden verder.
Met de ontvlechting van de VOB was het helder dat ook daar niet altijd alle prioriteit aan deze kwestie gegeven kon worden. Een goede verklaring maar wel tijdrovend.
Begin dit jaar begon het te vlotten. De data was ingelezen en moest getest. Dat ging stapje voor stapje steeds beter. Vervolgens hadden drie testrondes nodig om het thuisgebruik te regelen. Ook daar ging alles mis, wat mis kon gaan. Maar uiteindelijk zijn we er.
De testen zijn rond, we kunnen live. Tja, en dan blijken we te weinig servercapaciteit te hebben. Want de bestanden zijn groter dan gedacht. En dat terwijl we de servercapaciteit het laatste jaar verviervoudigd hebben. Nu al weer op. Dat wordt nu opgeschaald en naar verwachting is de overijsselse catalogus binnen enkele weken live is met deze bestanden.
Zijn we dan klaar? Nee, nog niet. Dan moeten onze 30 aquabrowserskins nog aangepast worden. Daarvan wacht ik nog op de planning.
Ja, ik ben oprecht blij met dat bericht van de NBD. En ik hoop u met dit verhaaltje dat u begrijpt waarom. En ik hoop dat u met dit verhaaltje een beetje begrip hebt voor al die ICT-ers die echt hard werken om dit soort zaken aan de praat helpt krijgen. Even een bestandje aankoppelen. Het lijkt zo makkelijk maar in onze complexe bibliotheekomgeving nog geen eenvoudige opdracht.
22 december 2008, in 18 minuten uitonderhandeld, 9 juni 2010, in 18 maanden uitgerold.
Met dank aan Marcel Mentink, Gerda Malepaard, Marianne Elsjan, Henk Kamp, Ed Bolman, Bob Blei, Eric ter Weele, Helga van Gelder, Dennis Eijsten en Paula Braun. En misschien ben ik nog wel iemand vergeten.
Mission impossible, completed
Nou ja, bijna dan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
8 opmerkingen:
Tja Mark, een ervaring die zichzelf keer op keer lijkt te herhalen...
Ik verbaas me er soms over dat we uberhaupt nog wel eens wat voor elkaar krijgen in deze (nodeloos) complexe ICT-infrastructuur.
Opruimen is meestal een rotklus maar in dit geval heb ik er gewoon zin in!
Beste Mark,
zoals altijd is het de aan(deel)houder die wint.
gerard
OOk de leeskringen zullen blij en verheugd zijn!
@dennis: zo somber ben ik niet. Sommige dingen laten we ons gebeuren, sommige dingen zijn stommiteiten van onszelf en sommige dingen had niemand kunnen voorzien.
@gerardkocx: dank! Op naar de volgende inkoopdeal.
@leeskringen: ja leuk!
Interessant project. Bestanden wel aanwezig in meeste (Vlaamse) bibliotheken, maar worden relatief weinig gebruikt. Door bestanden te integreren in aquabrowser, gaat de zichtbaarheid er met sprongen op vooruit. Kan me voorstellen dat Bibnet hierin ook geïnteresseerd is, net zoals dit het geval was bij DBNL. Proficiat!
@Jan: Het bestand is gekoppeld via bibliotheek.nl. Volgens mij wordt het interessant om bibliotheek.be en bibliotheek.nl eens op dezelfde server te zetten. Overigens: volgens mij waren jullie met dbnl sneller. Die zit bij ons nog in te pijplijn.
Heel benieuwd naar jullie implementatie, Mark! Op tijd en stond een goed skypegesprek lijkt me ...
Prima idee, Johan. Hoewel ik er ook wel weer eens voor voel om bij te praten in het Vlaamse.
Een reactie posten