woensdag 12 augustus 2009

Ik weet waar u binnenkort gaat kijken......

Vanmiddag had ik een afspraak in de Bibliotheek Zwolle en vooraf ging ik even langs in de opnieuw ingerichte wijkbibliotheek Zwolle-Zuid. Via Twitter konden een aantal lezers al mijn vreugde meebeleven. Want het was voor mij een kippenvel-ervaring. Het enige vervelende was dat ik geen camera bij me had.

Zwolle-Zuid is een wijk die 20 jaar oud is. Het winkelcentrum gaat op de schop en de bibliotheek maakte daar deel van uit. De bibliotheek in Zwolle-Zuid is voor Overijssel een pilotbibliotheek voor de doorvoering van het winkelconcept. In Zwolle-Zuid is alles opnieuw gedaan. Om een voorbeeld te geven: zelf de boekenkast is opnieuw uitgevonden. Dat betekent bijvoorbeeld dat de kast niet als meubelstuk de aandacht mag opeisen maar juist de aandacht moet geven aan het boek zelf. De kast bestaat dan ook grotendeels uit draadstaal.

Ik schat dat 50% van het vloeroppervlak en 20% van de collectie frontaal gepresenteerd staat. De eerste zes meter bij binnenkomst bestaat uit displaymeubilair en daar lag ook mijn "kick"- ervaring: ik dacht echt dat ik een boekwinkel in liep. Mijn aandacht werd gelijk getrokken naar alle materialen die beschikbaar waren.


Mijn hart ging echt sneller slaan. Mijn inschatting is dat deze vestiging met hetzelfde klantenbestand 30% meer uitleningen gaat maken.

Eén van de kinderen zegt dat het hier zo groot is geworden. Om eerlijk te zijn: er is geen meter bij gekomen... Ik spreek Ton, een medewerker van de bibliotheek, en hij zegt dat de meest gestelde vraag nu wel is, waar een specifiek boek is. Tja, dat ligt natuurlijk ergens te displayen. Daar staat dus tegenover die extra uitlening.Van een andere collega hoor ik dat mensen in Zwolle-Zuid nu weer overwegen lid te worden en dat ze dat op verschillende plekken heeft gehoord.

De Bibliotheek Zwolle bouwt consequent verder want alle vestigingen ondergaan deze metamorfose. Is deze bibliotheek dan zo rijk? Nee, er wordt gewerkt met retailmaterialen met een zeer normale prijsstelling. Het budget van de ombouw is niet exorbitant maar van heel normale omvang. De concept-ontwikkeling is gesponsord door het innovatieprogramma van de Overijsselse bibliotheken.

In Zwolle zijn de uitleningen in de afgelopen drie jaar met 50% gestegen. Het ledental is met 10% toegenomen. Stap-voor-stap wordt gewerkt aan afstemmen van collectie en diensten op de wensen van de klant. Stap-voor-stap worden drempels voor gebruik weggenomen.
Op Twitter meld ik nog even dat het SCP-rapport nu echt door het toilet kan. Niks antraciete en zwarte scenario's. De bibliotheek is niet dood maar springlevend!

Ik weet dus waar u binnenkort gaat kijken.... in Zwolle-Zuid. En dat kan, want ze organiseren binnenkort speciale "bedevaarts"bijeenkomsten voor collega's. U kunt er met bussen naar toe!
Voor ons innovatieteam is dit een enorme opsteker. Het lijkt er toch erg veel op dat we een mooi en levensvatbaar concept te pakken hebben. En nu maar uitrollen!
Kom op jongens en meisjes: we kunnen Nederland twee keer zo hard laten lezen!
De bijgaande foto's zijn gejat van WeblogZwolle

13 opmerkingen:

Annemarie van Essen zei

Komt het mij goed uit dat ik regelmatig in Zwolle moet zijn.

Ik ga zeker binnenkort een bezoekje wagen.

ps. Die fancy blackberry van jou, heb je daar geen camera in zitten? ;)

Naomi zei

Leuk stuk Mark. Ik zal het verder verspreiden.

Hetty Odenthal zei

Ik sluit me bij de vorige spreekster aan. Leuk om dat nieuwe logo zo te zien.

Mark Deckers zei

@essen2punt0: die fancy blackberry is een collectors item. Het is de laatste zonder camera. Is echt niet meer te krijgen dus ik ben er zuinig op.
@Naomi: welkom hier en bedankt!
@Hetty Theodora: ja dat was ik nog vergeten te melden: de eerste bibliotheek waar het nieuwe logo is doorgevoerd. Dank voor de aanvulling.

René Siteur zei

En in oktober volgt Delden ....

Unknown zei

Marc - mooie opwarmer. Ik ga maandag kijken en verheug me zeer! Ik ben ook erg benieuwd naar de bezoekersreacties. Een webcam om permanent mee te kunnen spieken..?

dajen zei

Mooi mooi... die moet ik morgen (euhh vandaag dus) dus ook maar even bezoeken, samen met mijn dochter. Zij woont in Zwolle-Zuid in een studentenhuis. Kan ze meteen lid worden....
Groetn Wies

JoG zei

Doorgeklikt vanaf Bibliotheek 2.0 'Zwolle: Over het resultaat van frontaal presenteren'. Wat leuk en inspirerend!

Ik zoek even verder en vind:
- Eerste Ideale Bibliotheek In Zwolle Zuid;
- Succesvolle opening Bibliotheek Zwolle en
- Donderdag.Bibliotheek Zwolle-zuid.

Mark Deckers zei

@rsfeed: kom ik daar ook kijken!
@dirk: je bent er vlot bij! Maar ja dat logo hangt ook nog nergens aan de wand!
@Wies: Zwolle heeft een speciaal studententarief
@JoG: Welkom en bedankt voor de aanvullingen!

Anoniem zei

Foto's zijn gejat van www.weblogzwolle.nl

Vermelding zou netjes geweest zijn!

Mark Deckers zei

@anoniem: Het meesst makkelijk zou zijn je reactie te verwijderen en de bronvermeling over te nemen. Twee foto's heb ik overgenomen van de site van bibliotheek Zwolle. De foto met copyrightvermelding had ik van Weblog Zwolle. Ik heb je opmerking ter harte genomen en laat je reactie staan als een nederig lesje auteursrecht. Mochten er nog vragen resten: via mijn profiel kun je mijn adres achterhalen.

Els zei

Wij hebben ons aangemeld voor een bezoek van de vakgenoten; ben zeer benieuwd. De link naar deze blog staat inmiddels op onze interne mededelingenblog, zegt het voort.

Mark Deckers zei

@Els: Het is voor ons altijd een eer als mensen uit het westen de moeite nemen om naar het oosten te komen.